Πέτρος Κόκκαλης: “Χωρίς τον ΚΟΣΜΟ σε αυτές τις Ευρωεκλογές, το κλίμα θα είχε τον ρόλο του κομπάρσου”

Διαβάζεται σε 7'
Πέτρος Κόκκαλης: “Χωρίς τον ΚΟΣΜΟ σε αυτές τις Ευρωεκλογές, το κλίμα θα είχε τον ρόλο του κομπάρσου”
Διακαναλική συνέντευξη τύπου του ΚΟΣΜΟΥ και του γραμματέα Πέτρου Κόκκαλη ενόψει των Ευρωεκλογών ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ένα ανταγωνιστικό πράσινο κόμμα που είναι έτοιμο για διάλογο με τον προοδευτικό χώρο οραματίζεται ο επικεφαλής του “ΚΟΣΜΟΥ” και υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Ευρωομάδας των Πρασίνων, Πέτρος Κόκκαλης, όπως σημείωσε στη διακαναλική συνέντευξη της Τρίτης. Η αναφορά στο Πόθεν Έσχες Κασσελάκη, το ενδεχόμενο συνεργασιών και οι “κεραλοιφές της ακροδεξιάς”.

“Ο κόσμος καίγεται και εμείς ασχολούμαστε ποιος έχει την μεγαλύτερη περιουσία”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Κόκκαλης σχολιάζοντας την αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία του Στέφανου Κασσελάκη, πριν περάσει στον “ΚΟΣΜΟ”, το πράσινο κόμμα του οποίου ηγείται, στη διακαναλική συνέντευξη της Τρίτης ενόψει Ευρωεκλογών.

Ο Ευρωβουλευτής της Ευρωομάδας των Πρασίνων παρουσίασε τις πολιτικές του  προτεραιότητες, τονίζοντας την ανάγκη για ένα πράσινο κόμμα στη χώρα, άφησε ανοιχτό τον διάλογο εντός προοδευτικού πόλου, ενώ έκρουσε τον κώδωνα για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη για την οποία είπε πως “αν η δικιά μας άκρα δεξιά είναι κηραλοιφές, αυτοί είναι χημειοθεραπεία”.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Γραμματέας του “ΚΟΣΜΟΥ” σημείωσε μεταξύ άλλων: “Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα, αν έλλειπε ο ΚΟΣΜΟΣ από αυτή την εκλογική μάχη, το περιβάλλον και το κλίμα θα περιορίζονταν στον ρόλο του κομπάρσου στην ατζέντα και των συντηρητικών και των προοδευτικών κομμάτων. Ο ΚΟΣΜΟΣ είναι το μόνο κόμμα που σε αυτή την εκλογική μάχη που έθεσε σαν προτεραιότητα την Κλιματική Δικαιοσύνη στην πρώτη θέση της ατζέντας”.

Σε ερώτηση την επόμενη μέρα του κόμματος, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως “Ο κόσμος έχει έρθει για να μείνει” και πρόσθεσε: “Είναι ένα κόμμα που έχει τη στήριξη των πρασίνων, έχει πλήρες πρόγραμμα ενώ στάθηκε. Ο ρόλος των πρασίνων στον ευρύτερο χώρο είναι πολύ καθαρός. Οι πράσινοι είναι η αριστερή πτέρυγα της πλειοψηφίας που κυβερνά την Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια.

Εμείς κάναμε το καθήκον μας, επεξεργαστήκαμε την Ελληνική Πράσινη Συμφωνία και την καταθέτουμε σαν ένα πλαίσιο διαλόγου με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Υπάρχει ένας φραγμός που και σε ευρωπαϊκό και σε ελληνικό επίπεδο, ο οποίος ξεκινά εκεί που αρχίζει η μισσαλοδοξία, ο ρατσισμός, ο μισογυνισμός, ο ευρωσκεπτικισμός. Θέλουμε να έχουμε έναν Έλληνα Ευρωβουλευτή που θα μπορεί να εισφέρει και στον πολιτικό διάλογο αυτά που προτείνουμε τόσα χρόνια. Είναι απαραίτητο να υπάρχει ένας αυτόνομος πράσινος πόλος για να υπάρχει ένα κόμμα που να φροντίζει ώστε τα κόμματα που έχουν επιλέξει να κυβερνούν τα τελευταία 30 χρόνια αγνοώντας τις επιταγές της επιστήμης και φέρνοντάς μας εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, να είναι υποχρεωμένα να ακούσουν και την επιστημονική άποψη”.

Το σοκ στην κεντροαριστερά και η έλλειψη “νηφάλιας αντιπολίτευσης”

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην αντιπολίτευση και αν αυτή θα μπορούσε να είναι νηφάλια, ο Πέτρος Κόκκαλης σημείωσε: “Είναι ξεκάθαρο ότι η η χώρα χρειάζεται μία νηφάλια αντιπολίτευση. Όταν λέμε νηφάλια αντιπολίτευση εννοούμε μία πολιτική που είναι βασισμένη στα πραγματικά δεδομένα. Να προτείνει προτάσεις που να εδράζονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στα επιστημονικά δεδομένα και να έχει ως στόχο την ευρωπαίκή ολοκλήρωση. Αυτό έχει να κάνει με την πραγματική πίεση σε ζητήματα παραβάσεων του Ενωσιακού δικαίου, όπως η μη πλήρωση πλημμυρικών χαρτών, η παραπομπή για την ελλιπή ασφάλεια στο σιδηροδρομικό δίκτυο και το ψήφισμα για το Κράτος Δικαίου. Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται νηφάλια αντιπολίτευση. Υπάρχει ένα σοκ στον χώρο της κεντροαριστεράς που δεν έχει επιτρέψει να δημιουργηθεί αυτός ο χώρος. Εμείς είμαστε εδώ και θέλουμε να εισφέρουμε δυναμικά σε αυτή τη διαδικασία και θέλουμε να το κάνουμε με έναν τρόπο που να είναι συγκροτημένος και αξιόπιστος.”.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη συνεργασία με τα κόμμα του προοδευτικού τόξου, σημείωσε: “Σε αυτό το διακύβευμα των Ευρωεκλογών δεν κρίνεται η ελληνική κυβέρνηση. Κρίνεται ποιους θα στείλουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αν δηλαδή αυτή τη φορά θα στείλουμε ανθρώπους με επάρκεια και ανιδιοτέλεια και θα αποφύγουμε το ρεκόρ Ευρωβουλευτών που είναι είτε υπό έλεγχο είτε εκτός Κοινοβουλίου, είτε στη φυλακή. Άρα είναι κρίσιμο να επιλέξουμε τους ανθρώπους που θέλουν μια καλύτερη Ευρώπη. Για μένα δεν είναι τόσο σημαντικό αν θα έχουν 12% ή 13% ή 17% το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνο που κρίνεται είναι αν θα έχουμε ένα στιβαρό, επαρκές, πολιτικά ανταγωνιστικό πράσινο κόμμα στη χώρα μας. Αυτό είναι κρίσιμο γιατί σε όλη την Ευρώπη η προοδευτική πρωτοπορία εδράζεται γύρω από την ανάγκη για μία δίκαιη μετάβαση, την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε τη μεγάλη κρίση ως μία ευκαιρία εκδημοκρατισμού, ως ένα τρόπο να να μειώσουμε τις ανισότητες.

Διακαναλική συνέντευξη τύπου του ΚΟΣΜΟΥ και του γραμματέα Πέτρου Κόκκαλη EUROKINISSI

Δυστυχώς τα κόμματα που προαναφέρατε και όσα έχουν κυβερνήσει, έχουν κυβερνήσει σαν να βρίσκονται σε άλλο πλανήτη, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την επιστημονική βεβαιότητα αυτών που συμβαίνουν γύρω μας. Αυτή η κατάρρευση του κλίματος είναι μία βεβαιότητα, Υπάρχει μία κυβερνητική εγκληματική αμέλεια όλων αυτών των ετών να πράξουν σύμφωνα με τα συμφέροντα του κόσμου και όχι του κόμματός τους. Στο καλύτερο σενάριο η Ευρώπη θα πληρώσει θερμοκρασίας +3 βαθμούς Κελσίου. Αυτό απαιτεί μία ριζική, ριζοσπαστική αναδιοργάνωση όλης της οικονομίας. Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος πληρώνει σήμερα αυτή τη μετάβαση. Ποιος θα επωμιστεί το κόστος των ζημιών στη Θεσσαλία; Θα το πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος

Το ζήτημα είναι να προχωρήσουμε σε μία δίκαιη, αναδιανεμητική μετάβαση, η οποία θα λαμβάνει υπό την ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς. Αυτό απαιτεί μία αλλαγή στην αστική ανάπτυξη, στις μεταφορές, στη φορολογική πολιτική, στην αγροτική πολιτική, στην ενεργειακή οπλιτική, μία συνολική, καθολική αλλαγή”.

“Οι… κηραλοιφές της ακροδεξιάς”

Σε ερώτηση του NEWS 24/7 για την άνοδο της ακροδεξιάς και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για το μέλλον της Δημοκρατικής Ευρώπης και για τις κλιματικές πολιτικές, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

΄‘Ένα ιστορικό λάθος του ΕΛΚ να προχωρήσει σε συνεργασία με την άκρα δεξιά (Λεπέμ, Μελόνι, Όρμπαν) θα μας πάει πολλά χρόνια πίσω σε συγκεκριμένα δικαιώματα. Εγώ επειδή είχα την ευθύνη και το καθήκον να καταψηφίζω τις τροπολογίες που κατέθεταν οι συνάδελφοι είναι ότι πρόκειται για μία ρατσιστική, σκοταδιστική, μισογυνιστική, αντιδημοκρατική άκρα δεξιά, όπως την ξέραμε παλιά. Δεν είναι όπως η δικιά μας άκρα δεξιά. Αν η δικιά μας άκρα δεξιά είναι κηραλοιφές, αυτοί είναι χημειοθεραπεία”.

Ο Μητσοτάκης να ρωτήσει την Ούρσουλα αν θα πάει με τους φασίστες. Αν θα κανονικοποιήσει το σύνολο της άκρας δεξιάς. Θα είναι ένα μεγάλο ατόπημα. Εμείς ως πράσινοι έχουμε αποδείξει ότι είμαστε απέναντι και θα είμαστε απέναντι.

Θα πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να στείλει ακόμα μία επιστολή η κα φον ντερ Λάιεν και να τη ρωτήσει αν θα πάει με τους φασίστες”.

Η ΚΑΠ και ο Αυγενάκης που “ψωνίζει λουλούδια για το γραφείο του”

Σε ερώτηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο Πέτρος Κόκκαλης σημείωσε πως “είναι ένα καλό παράδειγμα για να δείξουμε τη διαφορά της πράσινης πολιτικής. Θα πρέπει να δείξουμε θάρρος για να αναγνωρίσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στην κατάσταση που έχουμε φέρει την Ευρώπη. Θάρρος για ριζοσπαστικές λύσεις και για να πούμε την αλήθεια στον κόσμο. Είχαμε μία πρόσφατη μεγάλη πανευρωπαϊκή εξέγερση αγροτών για μία σειρά από λόγους και είχαμε και την εργαλειοποίηση της ΚΑΠ. Μέχρι και ο κ. Αυγενάκης, αλλά και πρωθυπουργός, έφτασαν στο σημείο να μας πει ότι για τα όποια προβλήματα της ΚΑΠ φταίνε οι Πράσινοι. Οι Πράσινοι είναι η μόνη πολιτική ομάδα που καταψήφισε την ΚΑΠ. Οι αγρότες είναι όμηροι σε ένα σκληρά μονοπωλιακό σύστημα που τους υποχρεώνει να αγοράζουν πάρα πολύ ακριβά. Οι αγρότες ξέρουν ότι είναι εντελώς ευάλωτοι στα προβλήματα της Κλιματικής Κρίσης”.

Παράλληλα, υποστήριξε πως το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης είναι “από τα πιο οπισθοδρομικά της χώρας”, ενώ έστρεψε τα βέλη του και κατά του Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος “ξέχασε να πει ότι η παρούσα ΚΑΠ δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί” και άρα οι αγρότες “δεν είναι δυνατόν να εξεγείρονται για κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει”. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως “και στο ποδόσφαιρο δεν τα πήγε πολύ καλά” και ότι “το μόνο που κάνει καλά είναι να ψωνίζει λουλούδια για το γραφείο του”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα