Συμβολισμοί ανανέωσης στα γαλάζια ψηφοδέλτια
Αυξημένο φέρεται το ενδιαφέρον συμμετοχής στελεχών στις λίστες της ΝΔ, όπου θα τηρηθεί η σειρά εκλογής του Ιανουαρίου, με το Επικρατείας και τις μη εκλόγιμες θέσει να αποτελούν το πλέον πρόσφορο πεδίο για κινήσεις συμβολικές στην κατεύθυνση της ανανέωσης και της συσπείρωσης
- 31 Αυγούστου 2015 06:11
Με την προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας σε πλήρη εξέλιξη και την αισιοδοξία να έχει σε ένα βαθμό επανέλθει στο γαλάζιο στρατόπεδο με βάση την ανάλυση των δημοσκοπήσεων και την κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ, το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στις γαλάζιες λίστες φέρεται εντονότερο από ό,τι τον Ιανουάριο.
Καθώς όμως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει δεσμευθεί ότι θα σεβαστεί τις επιλογές σε πρόσωπα των ψηφοφόρων, τα περιθώρια αλλαγών και κινήσεων που να σηματοδοτούν ανανέωση, ανασύνταξη της κεντροδεξιάς ή διεύρυνση είναι περιορισμένα.
Οι συμβολισμοί αυτοί θα επιχειρηθεί να δοθούν μέσω της τοποθέτησης νέων προσώπων, από τη νεολαία, επαγγελματικούς κλάδους με ειδικό ενδιαφέρον και από χώρους πέραν της σημερινής ΝΔ, στις μη εκλόγιμες θέσεις λιστών ανά την περιφέρεια.
Το πλέον πρόσφορο όμως μέσο για τον εκάστοτε πρόεδρο της ΝΔ προκειμένου να στείλει το μήνυμα που επιθυμεί είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, με το οποίο σήμερα η ΝΔ έχει εκλέξει τέσσερις βουλευτές (τους Θόδωρο Φορτσάκη, Δημήτρη Σταμάτη, Νίκη Κεραμέως και Βασίλη Οικονόμου). Και η συζήτηση για αλλαγές ακόμη και στις εκλόγιμες του Επικρατείας δεν έχει κλείσει οριστικά.
Το ερώτημα είναι ποια ή ποιες υποψηφιότητες θα έχουν ένα ικανό συμβολισμό ώστε το κέρδος από μία τέτοια αλλαγή να είναι μεγαλύτερο τυχόν σχολίων για αποστασιοποίηση από τις επιλογές της προηγούμενης ηγεσίας.
Ονοματολογία και προθεσμίες
Ονόματα όπως αυτό της Μαριέττας Γιαννάκου ακούγονται στο γαλάζιο παρασκήνιο στο πλαίσιο των συζητήσεων για τα ψηφοδέλτια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πολλά στελέχη που είχαν αποστασιοποιηθεί επί Σαμαρά (και που “δεν είχαν συγχωρήσει την επικυριαρχία της ΠΟΛΑΝ στην παράταξη”, όπως χαρακτηριστικά έλεγε γαλάζια πηγή) ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στο “μαντρί”. Μεταξύ αυτών και πρόσωπα από τους ΑΝΕΛ, ενδεχομένως όχι μόνο σε επίπεδο μικρομεσαίων κομματικών στελεχών, καθώς αποτελεί ερωτηματικό η τύχη του κόμματος του Πάνου Καμμένου σε αυτές τις κάλπες.
Κύριο ζητούμενο όμως είναι η επιλογή προσώπων από τη νεολαία και τη νέα γενιά του κόμματος.
Την επεξεργασία των ψηφοδελτίων έχουν αναλάβει οι Γιάννης Πλακιωτάκης, Κώστας Τασούλας, Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Μπούρας και Κώστας Γκιουλέκας, που θα κάνουν και εισηγήσεις στην ηγεσία, ενώ παράλληλα στη διαδικασία επιλογής καθοριστικός είναι ο ρόλος του διευθυντή του γραφείου του κ.Μεϊμαράκη Σωτήρη Κορομάτζου και του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκου.
Η τελική προθεσμία κατάθεσης των ψηφοδελτίων στο Πρωτοδικείο είναι την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, ενω χωριστά και τελευταιο θα ανακοινωθεί το Επικρατείας.