Σκέρτσος: Στην Αριστερά μιλούν για κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά τσακώνονται για τα βασικά

Σκέρτσος: Στην Αριστερά μιλούν για κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά τσακώνονται για τα βασικά
Άκης Σκέρτσος INTIME

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε τις διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς για θέματα όπως η “Δήμητρα” και η κρατικοποίηση των τραπεζών και της ΔΕΗ

Tην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας ως μόνη αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας παρουσιάζει το Μαξίμου, ενόψει των επικείμενων εκλογών, με επιχείρημα την αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς για τις πολιτικές μίας ενδεχόμενης “προοδευτικής διακυβέρνησης”. 

Στο ερώτημα γιατί να είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας λιγότερο σταθερή από μία μονοκομματική κυβέρνηση με ισχνή αυτοδυναμία πχ 151 βουλευτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, επισήμανε καταρχήν “το πόσους βουλευτές θα έχει μία κυβέρνηση θα μας το πούν οι πολίτες, δεν μπορούμε να κάνουμε σενάρια με αριθμούς βουλευτών” και πρόσθεσε: 

“Αυτό που βλέπουμε είναι ότι το κόμματα αριστεράς, που υποστήριζουν την απλή αναλογική, δηλαδή τις κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν έχουν κάνει τίποτα επί τέσσερα χρόνια για να ετοιμάσουν μια προγραμματική συφμωνία. Στο παρά ένα των εκλογών βλέπουμε τα κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστερας να τσακώνονται αν θα εφαρμόσουν το σχέδιο ‘Δήμητρα’ ή εάν θα προχωρήσουν σε κρατικοποίηση τραπεζών ή της ΔΕΗ. Πράγματα που θα έπρεπε να είναι λυμένα.” 

Ως εκ τούτου ο κ.Σκέρτσος κατέληξε: “Εμείς λέμε ότι έχουμε τη μόνη αξιόπιστη πρόταση για να μην ανακοπεί η θετική πορεία της χώρας και η αύξηση που θα φέρει στα εισοδήματα των πολιτών, που είναι και το ζητούμενο”. 

Ερωτηθείς εάν ο κ Μητσοτάκης μετά τις 21 Μαϊου θα επιστρέψει αμέσως τη διερευνητική εντολή ή εάν θα επιδιώξει να συζητήσει για συνεργασίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε… διπλωματικά: “Έχουμε επαναλάβει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σοβαρός θεσμικός πολιτικός. Θα κινηθεί εντός ορίων και επιταγών του Συντάγματος και το τι θα κάνουμε με διερευνητική θα μας το πουν οι πολίτες”.

Επίθεση Σκέρτσου στο ΣΥΡΙΖΑ για το κυβερνητικό του πρόγραμμα 

Ο κ. Σκέρτσος εξαπέλυσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση και σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ για το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε χθες. Κατηγόρησε εκ νέου το ΣΥΡΙΖΑ ότι “λέει όχι σε όλα και ναι στο τίποτα”. Υποστήριξε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει την κατάργηση 30 νόμων “που έχουν κάνει καλύτερη τη ζωή των πολιτών”, αναφέροντας μεταξύ άλλων το νέο ΕΦΚΑ, την ψηφιακή κάρτα εργασίας και το νόμο για τις πορείες. Υποστήριξε επίσης ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει 80 εξαγγελίες για πολιτικές που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί. 

“Δεσμεύονται για αυτονόητες πολιτικές. Το ερώτημα είναι μπορούν να τις υλοποιήσουν;” σχολιάσε ο κ. Σκέρτσος και έκανε λόγο για “μειωμένη αξιοπιστία και περιορισμένη αποτελεσματικότητα” του ΣΥΡΙΖΑ. 

Υποστήριξε επίσης ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει 18 δεσμευσεις που θα μπορούσαν να είχαν υλοποιηθεί την περίοδο 2015- 2019. “Και μας λένε σήμερα τέσσερα χρόνια μετά ότι θα υλοποιήσουν όσα ξέχασαν όταν κυβερνούσαν”, είπε και πρόσθεσε: “Γιατί να πιστέψουμε ότι θα επαναφέρουν τη 13η σύνταξη;” 

Ο κ. Σκέρτσος επανέλαβε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει τελικά 83 δισ ευρώ την τετραετία, δηλαδή ετησίως 20-21 δισ ευρώ και υποστήριξε ότι θα οδηγήσει “σε νέα χρεοκοπία, εποπτεία, φτώχεια”. 

Έκανε επίσης λόγο για “10 εμβληματικά ανέφικτες υποσχέσεις” και χαρακτήρισε ψεύδη του ΣΥΡΙΖΑ ότι έβγαληε τη χώρα από τα μνημόνια, επικαλούμενος ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που μπήκε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το 2018 και την έβγαλε η Νέα Δημοκρατία τον Αυγουστο του 2022. 

“Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι είχε καταφέρει να ρυθμίσει χρέος. Το παρέλαβε 180%, το παρέδωσε 186%. Το 2022 το χρέος σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στην ΕΕ κατά 36 μονάδες και σήμερα είναι στο 171% με εκτίμηση για το 2023 στο 162% και στο 150% το 2024”, δήλωσε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε: 

“Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι άφησε 37 δισ ευρώ στα δημόσια ταμεία. Αυτά ήταν προιόν άγριας υπερφορολόγησης με απαίτηση των δανειστών λόγω αναξιοπιστίας της προηγούμενης κυβέρνησης. Σήμερα τα δημόσια αποθεματικά είναι στα 39 δισ παρά τη μείωση 30 φόρων και την τεράστια δημοσιονομική στήριξη στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα