Στις 17:00 η νέα κυβέρνηση: Το νέο Μαξίμου και τα πρόσωπα που έχουν “κλειδώσει”

Στις 17:00 η νέα κυβέρνηση: Το νέο Μαξίμου και τα πρόσωπα που έχουν “κλειδώσει”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο Eurokinissi

Τις ανακοινώσεις για το νέο υπουργικό σχήμα μετά την ευρεία νίκη της ΝΔ στις δεύτερες εκλογές θα κάνει ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης στις 17:00, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλαβε την εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να είχε ήδη καταλήξει στον κορμό της κυβέρνησης και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν προκύψει ιδιαίτερες “καραμπόλες”.

Τις ανακοινώσεις για το νέο υπουργικό σχήμα θα κάνει ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, καθώς ο πρωθυπουργός επέλεξε να αναθέσει στον μέχρι σήμερα γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ και πρόσωπο της “νέας γενιάς”, αλλά και της απολύτου εμπιστοσύνης του, τον κρίσιμο αυτό επικοινωνιακά ρόλο.

Στο νέο Μαξίμου το βάρος θα σηκώσουν κυρίως τρία πρόσωπα: Ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, δηλαδή το “μάτι” του επιτελικού κράτους, Άκης Σκέρτσος, με υφυπουργό το Θανάση Κοντογεώργη. Ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος. Και ο Σταύρος Παπασταύρου, που αναλαμβάνει και επισήμως ρόλο ως υπουργός Επικρατείας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες όμως είναι οι πληροφορίες ότι ενδεχομένως ο Μάκης Βορίδης να αναλάβει υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα το κοινοβουλευτικό έργο και πραγματική αποστολή να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση εκ των άκρο- δεξιών της ΝΔ.

Στο επικοινωνιακό κομμάτι, παραμένει διευθυντής του γραφείου τύπου ο Δημήτρης Τσιόδρας, με αναπληρωτές τους Γιώργο Ευθυμίου και Χρήστο Ζωγράφο και με διευθύντρια επικοινωνίας την Κύρα Κάπη.

Νέος υπουργός Εξωτερικών, που θα επιδιώξει νέα προσέγγιση με την Τουρκία, φέρεται ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με το Νίκο Δένδια να μετακινείται στο υπουργείο Άμυνας, όπου θα παραμείνει ως υφυπουργός ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Η Νίκη Κεραμέως φέρεται πιθανόν να μετακινηθεί στο Εσωτερικών (με αποστολή την αλλαγή του ΑΣΕΠ και με υφυπουργούς το Θοδωρή Λιβάνιο και ως Μακεδονίας- Θράκης τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποιος εκλέγεται στη Ροδόπη).

Στο υπουργείο Παιδείας θα τη διαδεχθεί ενδεχομένως ο Κυριάκος Πιερρακάκης με αναπληρωτή αρμόδιο για τον αθλητισμό τον Γιάννη Οικονόμου, καθώς όπως έχει προαναγγείλει ο κ.Μητσοτάκης το Αθλητισμού θα φύγει από το Πολιτισμού.

Διάδοχος δε του κ. Πιερρακάκη στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης φέρεται τελικά ο δήμαρχος Τρικάλων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ένα πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Φλωρίδης ακούγεται για το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ενώ πιθανή θεωρείται η επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στην κυβέρνηση και δη στον κρίσιμο θώκο του υπουργείου Υγείας, με αναπληρώτρια την Ειρήνη Αγαπηδάκη και υφυπουργό το Μάριο Θεμιστοκλέους.

Φαίνεται πως έχει κλειδώσει η επιλογή του Κωστή Χατζηδάκη για το υπουργείο Οικονομικών με αναπληρωτή το Νίκο Παπαθανάση. Σημειωτέον δε ότι τις πληροφορίες για τη μετακίνηση του κ.Χατζηδάκη αναπαρήγαγε και το πρακτορείο Reuters.

Σε μία επιλογή που θα συζητηθεί, ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται να αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας και ο Θοδωρής Σκυλακάκης το υπουργείο Ενέργειας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας φέρεται ως πιθανός υποψήφιος για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ενώ ο Κώστας Σκρέκας για το Ανάπτυξης.

Το νέο υπουργείο Οικογένειας και Στεγαστικής Πολιτικής, που θα προκύψει από το “σπάσιμο” του Εργασίας, φέρεται ως πιθανότερο να αναλάβει η Σοφία Ζαχαράκη. Ενώ στη νέα κυβέρνηση αναμένεται να μπει και η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενδεχομένως στο υπουργείο Τουρισμού, με υφυπουργό την Ελενα Ράπτη ως μία ακόμη εκπρόσωπο και των γυναικών αλλα και της Θεσσαλονίκης. Στο υπουργείο Πολιτισμού ενδέχεται πάντως να μη φύγει η Λίνα Μενδώνη, που φαίνεται να είναι το μόνο πρόσωπο της κυβέρνησης που θα γλυτώσει από το rotation.

Μετά από ορισμένες καραμπόλες πάντως, φαίνεται ότι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα πάει ο Νότης Μηταράκης, με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να αναλαμβάνει το Ναυτιλίας, τον Βασίλη Κικίλια το Πολιτικής Προστασίας και τον Δημήτρη Καιρίδη το Μετανάστευσης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα