Τα “7” επείγοντα θέματα για τον νέο υπουργό Οικονομικών
Οι δανειστές είναι έτοιμοι να υπενθυμίζουν τα ανοιχτά θέματα από σήμερα. Αναλυτικά οι βασικές παρατηρήσεις που θα αποτελέσουν και τους πονοκεφάλους του υπουργού Οικονομικών τους επόμενους μήνες.
- 08 Ιουλίου 2019 07:47
Ένα πακέτο επτά σοβαρών θεμάτων που ζητούν άμεσα λύση θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Οικονομικών αμέσως μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του
Την ώρα που θα ανακοινώνεται στην Αθήνα η νέα κυβέρνηση, στις Βρυξέλλες θα συζητείται το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και οι παρατηρήσεις που έχουν ήδη γίνει για τη μη επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2019 και τις καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις.
Τις ελληνικές θέσεις θα κληθεί να υπερασπιστεί ο τέως – πλέον – αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος θα κληθεί να ενημερώσει αναλυτικότερα και τον νέο υπουργό Οικονομικών αλλά και τον αναπληρωτή του.
Η επιλογή να γίνει συζήτηση της έκθεσης για την τρίτη αξιολόγηση της Ελλάδας σε αυτή την χρονική συγκυρία είναι τεχνική. Οι δανειστές και υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης γνωρίζουν ότι είναι το τελευταίο Eurogroup πριν τις θερινές διακοπές. Η Ελλάδα δεν διεκδικεί κάποια δόση από τα κέρδη των ομολόγων και επιβάλλεται (αφενός για να μην μείνουν πολύ πίσω οι αξιολογήσεις, αφετέρου να ξεκινήσουν με το επιτελείο της νέας κυβέρνησης σε καθαρό τραπέζι) να ξεκινήσει η τέταρτη αξιολόγηση.
Παράλληλα βέβαια επιβάλλεται και η ανασκόπηση που θα γίνει για τον βαθμό υλοποίησης των συμφωνηθέντων στο τέλος του τρίτου μνημονίου αλλά και τα «μονομερή» θετικά μέτρα που είδαν να ψηφίζονται και να εφαρμόζονται από τον περασμένο Μάιο.
Οι βασικές παρατηρήσεις που θα αποτελέσουν και τους πονοκεφάλους του υπουργού Οικονομικών τους επόμενους μήνες. Τα αποφασιστικής σημασίας θέματα είναι επτά:
- Το πρώτο θα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για φέτος που κατά τα ους δανειστές δεν φαίνεται ότι για φέτος δεν επιτυγχάνεται. Η έκθεση της ΕΕ προβλέπει ένα κενό της τάξης του 1% (1,9 δισ. ευρώ) του ΑΕΠ για φέτος που θα πρέπει να διαρθρωθεί. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί το «μέλλον» της 13 σύνταξης αλλά και των ρυθμίσεων των 120 δόσεων σε ταμεία και εφορία με την τελευταία να επεκτείνεται με ΠΝΠ και στις επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ.
- Το δεύτερο είναι συνέχεια του πρώτου και αφορά στον προϋπολογισμό του 2020. Η ψήφιση ανάμεσα στις ευρωεκλογές και της εθνικές εκλογές και της αναίρεσης της περικοπής του αφορολόγητου (μέτρο το οποίο έχει υποστηρίζει και η ΝΔ) που μεγαλώνει περισσότερο το κενό για το 2020 φτάνοντάς το στο 2% του ΑΕΠ (3,8 δισ. ευρώ). Το πιο προκλητικό για τους δανειστές είναι ότι το μέτρο ψηφίστηκε από την απερχόμενη Κυβέρνηση με δεδομένη την αποδοχή εκ μέρους τους της μείωσης των δημοσιονομικών στόχων ως το 2022 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ κάτι που επίσης δεν έχει συζητηθεί.
- Μεγάλο θέμα για τους δανειστές αποτελεί ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμών οφειλών του δημοσίων σε ιδιώτες που θα έπρεπε να είχε τελειώσει από το τέλος του 2018. Οι οφειλές παραμένουν ακόμη πάνω από τα 2 δισ. με το 1 δισ. από αυτές να παραμένουν «αμφισβητούμενες» και να συνδέονται με ανεκτέλεστο claw back και rebate περασμένων ετών.
- Η προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων. Το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία, τρεις μήνες μετά την ψήφισή του, θα πρέπει να συμπληρωθεί νομοθετικά συνδέοντας όλα τα καθεστώτα προστασίας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να ετοιμάζεται το διάδοχο πιο ολοκληρωμένο καθεστώς το οποίο θα το διαδεχθεί από 1/1/2020. Παράλληλα υπάρχουν παρατηρήσεις για τα μικρά αποτελέσματα των πλειστηριασμών και του εξωδικαστικού.
- Η διαχείρισης του Δημοσίου. Η έκθεση της ΕΕ μιλά για 1.550 «υπεράριθμους» συμβασιούχους που θα πρέπει να απολυθούν. Σημειώνουν επίσης ότι έχει καθυστερήσει υπερβολικά η πλήρωση των 69 θέσεων ανεξάρτητων γενικών γραμματέων των γενικών διευθυντών.
- Η διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΔΕΗ η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου τις σωρευμένες οφειλές ύψους 2,7 δισ. ευρώ από ιδιώτες και επιχειρήσεις. Η ΔΕΗ συνδέεται και με τις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες που αν και είχε συμφωνηθεί δεν διατέθηκαν σε ιδιώτες, καθυστερώντας και το ευρύτερο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
- Η έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό είναι ένα ακόμη θέμα μείζονος σημασίας το οποίο εμφανίζει καθυστέρηση. Οι δανειστές ξέρουν ότι η πρώτη σύμβαση υπογράφηκε το 2013 και έκτοτε τα πράγματα προχωρούν απελπιστικά αργά για μια αποκρατικοποίηση που θεωρείται εμβληματική. Μαζί με το Ελληνικό υπάρχει δυσφορία για τι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις της διαχείρισης της Εγνατίας Οδού του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών της ΔΕΠΑ και των περιφερειακών λιμανιών.