Τι αλλάζει φέτος σε σχέση με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2019

Διαβάζεται σε 1'
Τι αλλάζει φέτος σε σχέση με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του 2019
SOOC

Σημαντικές αλλαγές στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές σε σχέση με εκείνες του 2019. Πώς εκλέγονται περιφερειάρχες και δήμαρχοι.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με εκείνες του 2019, με βάση το νόμο του 2021.

Ειδικότερα, καταργείται η απλή αναλογική. Η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη εξασφαλίζεται από τον πρώτο γύρο, με όριο εκλογής το 43%. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων. Εάν ο πρώτος συνδυασμός λάβει ποσοστό έως και 60%, εκλέγει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου.

Επίσης τίθεται πλαφόν εισόδου στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια το 3%. Παράλληλα αλλάζει ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου και του περιφερειακού συμβουλίου.

Συνολικά, το 2019 είχαν εκλεγεί 9.470 δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ για την επόμενη θητεία θα εκλεγούν 8.481. Αντίστοιχα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν θα είναι 611 έναντι 703 της προηγούμενης τετραετίας.

Μία ακόμη αλλαγή: καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων.

Στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα