Το “33 + 9” του Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές

Διαβάζεται σε 3'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης Nick Paleologos / SOOC

Ο πρωθυπουργός έχει θέσει τον πήχη για τη ΝΔ στο 33% των ευρωεκλογών του 2019, αλλά και στόχο να βγάλει 9 ευρωβουλευτές. Τα μαθηματικά της ευρωκάλπης και ο παράγων μικρά κόμματα.

Σε μία κίνηση αρκετά… τολμηρή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει αριθμητικό πήχη για τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές και συγκεκριμένα το 33% των ευρωεκλογών του 2019.

Αριθμητικό στόχο, όμως, έχει θέσει ο πρωθυπουργός και όσον αφορά στον αριθμό των ευρωβουλευτών. Ο οποίος όμως δεν εξαρτάται μόνο από το ποσοστό της ΝΔ. Αλλά και από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Ευρωβουλής, που θα επηρεάσει το εκλογικό μέτρο για τις έδρες.

“Και βέβαια, είναι το ποσοστό και είναι και ο αριθμός των ευρωβουλευτών. Άλλο να εκλέξουμε 7 ευρωβουλευτές, άλλο να εκλέξουμε 8. Είναι ένας ευρωβουλευτής παραπάνω. Άρα, και ο αριθμός των ευρωβουλευτών, που είναι το τελικό ζητούμενο σε αυτή την κάλπη, έχει τη σημασία του”, είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης στην ΕΡΤ στις 18 Μαΐου.

Ενώ χθες από τη Φλώρινα ανέβασε ακόμη περισσότερο τον σχετικό πήχη λέγοντας: “Πάμε για το μεγαλύτερο αριθμό ευρωβουλευτών, τον οποίο μπορούμε να εκλέξουμε. Γιατί όχι στις 9 Ιουνίου να εκλέξουμε 9 ευρωβουλευτές; Αυτός είναι ο απώτερος στόχος, τον οποίο θέτουμε.” 

Εάν η ΝΔ αγγίξει τον στόχο του 33%, θα πάρει πράγματι κατά πάσα πιθανότητα οκτώ έδρες. Την εξίσωση της Ευρωβουλής όμως επηρεάζει και το πόσα μικρά κόμματα θα καταφέρουν να περάσουν το όριο του 3% και ποιο θα είναι το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα το πιάσουν.

Και αυτό καθώς το εκλογικό μέτρο προκύπτει ως εξής: Το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που ξεπέρασαν το όριο του 3% διαιρείται με το 21, δηλαδή τον αριθμό των ελληνικών εδρών στην Ευρωβουλή.

Τρία συν τρία μικρά κόμματα

Στη ΝΔ επομένως παρακολουθούν με προσοχή και τα μικρά κόμματα που κινούνται κοντά στο όριο του 3%. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά φαίνεται ότι διεκδικούν από μία έδρα στην Ευρωβουλή. Ενώ η Νίκη, που αποτέλεσε μια από τις εκπλήξεις των εκλογών του 2023, μοιάζει να “ξεφουσκώνει” και ανάλογα με την έρευνα εμφανίζεται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 3% και άρα εντός ή εκτός Ευρωβουλής.

Οι ψηφοφόροι που έχουν φύγει από τη Νίκη πάντως δεν επιστρέφουν στη ΝΔ, καθώς άλλωστε δεν προέρχονται και όλοι από το γαλάζιο κομματικό χώρο. Αλλά κυρίως καταγράφονται μετακινήσεις μεταξύ κομμάτων της άκρας δεξιάς, από τη Νίκη προς το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου και τους “Πατριώτες” του Προδρόμου Εμφιετζόγλου.

Από τα μικρότερα κόμματα, που δεν είναι σήμερα στη Βουλή και την Ευρωβουλή, στις δημοσκοπήσεις πάνω από το 2% καταγράφονται οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου και το ΜεΡΑ25.

Το κόμμα του κ.Λοβέρδου “ψαρεύει” φυσικά κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, όμως ανακόπτει και τις μετακινήσεις ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ. Ενώ το κόμμα Λατινοπούλου φιλοδοξεί να πάρει τις ορφανές ακροδεξιές ψήφους των Σπαρτιατών.

Τη ΝΔ βεβαίως ως πρώτο κόμμα με μεγάλο προβάδισμα έναντι του δεύτερου, τη συμφέρει το ποσοστό των εκτός Ευρωβουλής κομμάτων να είναι όσο μεγαλύτερο, καθώς αναμένεται να επωφεληθεί από τη μείωση του μέτρου .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα