Το “σαφάρι” της ΝΔ για την κεντρώα και αδιευκρίνιστη ψήφο 

Το “σαφάρι” της ΝΔ για την κεντρώα και αδιευκρίνιστη ψήφο 
Κυριάκος Μητσοτάκης ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν διαρκώς τις δημοσκοπήσεις και χαράσσουν στρατηγική εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου 

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων εξετάζουν με προσοχή στο Μέγαρο Μαξίμου διαμορφώνοντας τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Παρά τα “καμπανάκια” των μετρήσεων των τελευταίο μήνα, στο κυβερνητικό επιτελείο εστιάζουν σε ορισμένα στοιχεία, που τους δίνουν ελπίδες για αύξηση των ποσοστών της ΝΔ ώστε στις πρώτες κάλπες να περάσει τον πήχη του 33% και στις δεύτερες να δώσει τη (χαμένη κατά πολλούς) μάχη της αυτοδυναμίας.

Το ένα στοιχείο είναι ότι σε σημαντικό ποσοστό η αδιευκρίνιστη ψήφος/οι αναποφάσιστοι προέρχονται από τη ΝΔ. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αντιλαμβάνονται πως το γεγονός αυτό αποτυπώνει δυσαρέσκεια της γαλάζιας βάσης, αλλά θεωρούν πως εφόσον οι ψηφοφόροι αυτοί δεν έχουν ακόμη “μετακομίσει” σε άλλα κόμματα, η ΝΔ μπορεί να τους πάρει πίσω.

Σημειωτέον ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος περιλαμβάνει και ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων που εκφράζουν απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα γενικότερα, ωστόσο για το κυβερνών κόμμα αυτό είναι ένα κοινό χαμένο, όπως και τα χαμηλότερα εισοδήματα που εκφράζουν οργή κατά της κυβέρνησης.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά στη στάση των κεντρώων ψηφοφόρων. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αξιολογούν ως θετικό ότι το συγκεκριμένο κοινό σε σημαντικό ποσοστό τάσσεται υπέρ μίας κυβέρνησης της ΝΔ, είτε αυτοδύναμης είτε σε συνεργασία με άλλο κόμμα. Εκτιμούν επίσης ότι οι κεντρώοι ψηφοφόροι φοβούνται την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ειδικά εάν σε μία κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα συμμετέχει και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αλλά και ότι στο συγκεκριμένο κοινό βρίσκει απήχηση το γαλάζιο αφήγημα περί σταθερότητας.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse (ΣΚΑΪ) αναπτέρωσε επίσης το γαλάζιο ηθικό, καθώς σε αυτή το 36% των πολιτών απαντά πως εάν στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν προκύψει αυτοδυναμία θα πρέπει να γίνει προσπάθεια συνεργασίας και εάν αυτή δεν αποδώσει, τότε να προκυρηχθούν νέες εκογές, ενώ ένα 33% ότι θα πρέπει ούτως ή άλλως η χώρα να οδηγηθεί σε νέες κάλπες. Και αυτό καθώς εκτιμούν ότι υπάρχει αποδοχή της στρατηγικής της ΝΔ για δεύτερες εκλογές.

Γαλάζια στελέχη εκτιμούν επίσης ότι οι δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη πως θα συζητήσει για κυβέρνηση συνεργασίας μετά την 21η Μαΐου, αλλά με πρωθυπουργό κάποιο άλλο πολιτικό πρόσωπο και όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, λειτουργούν σε βάρος του ΠΑΣΟΚ στο πιο συντηρητικό τμήμα του κεντρώου κοινού που θέλει σταθερότητα και ξεκάθαρη προοπτική, όπως λένε.

Σημειωτέον ότι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, που τελικώς αναμένεται να ανακοινωθούν (με την εξαίρεση του Επικρατείας) την Παρασκευή, θα περιλαμβάνονται και υποψήφιοι πρώην ΠΑΣΟΚοι, σε μία προσπάθεια το κυβερνών κόμμα να κρατήσει ψηφοφόρους αυτού του χώρου, που είχαν ψηφίσει Μητσοτάκη το 2019.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα