Το “Συμβόλαιο για την Αλλαγή” παρουσιάζει σήμερα ο Τσίπρας

Το “Συμβόλαιο για την Αλλαγή” παρουσιάζει σήμερα ο Τσίπρας
Με ένα ολιστικό σχέδιο διακυβέρνησης απευθύνεται σήμερα σε ψηφοφόρους αλλά και κυβερνητικούς εταίρους ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει την βάση της μετεκλογικής συζήτησης με τις προοδευτικές δυνάμεις.

Τους 11 άξονες που θα συναποτελούν την πρόταση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στις 22 Μαΐου παρουσιάζει σήμερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Συμβόλαιο για την Αλλαγή», θυμίζοντας έντονα την φρασεολογία του Ανδρέα Παπανδρέου. Γεγονός καθόλου άσχετο με το ότι οι θέσεις που θα αναπτυχθούν συνιστούν και την βάση για την προγραμματική συζήτηση που προσδοκά μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ με το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά ιδιαιτέρως το ΠΑΣΟΚ.

Στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν πως το ολιστικό πρόγραμμα επιδιώκεται να αποτελέσει μία πολιτική πλατφόρμα που τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά δεν θα μπορούν να αρνηθούν. Ακριβώς επειδή θα βρίσκεται στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής ενώ ταυτόχρονα θα δίνει απαντήσεις στα άμεσα προβλήματα των πολιτών αλλά και θα προτείνει μεσοπρόθεσμες λύσεις σε προοδευτική κατεύθυνση. Τμήμα του θα αποτελεί και το πρόγραμμα διακυβέρνησης των 50 ημερών που έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι λοιπόν θα περιλαμβάνει εκτός από άμεσα μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, όμως θα περιέχει και σειρά θέσεων σχετικά με την ανασύσταση του κρατικού μηχανισμού, την υγεία, την παιδεία και τις υποδομές.

Όπως έχει επισημάνει ο Αλέξης Τσίπρας «έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο έχει επεξεργαστεί, είναι ίσως το πιο ρεαλιστικό και βαθιά επεξεργασμένο πρόβλημα που έχει παρουσιάσει ποτέ αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια. Διότι τέσσερα χρόνια τώρα, όσο είμαστε αντιπολίτευση και έχοντας και την κυβερνητική εμπειρία σε πολύ δύσκολες στιγμές, νομίζω ότι δεν κάναμε τίποτε άλλο από το να δουλεύουμε, να επεξεργαζόμαστε, να σχεδιάζουμε, για το πώς θα μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, τις νέες συνθήκες στις οποίες έχει βρεθεί η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία».

Τα σημεία του προγράμματος

Στα βασικά στοιχεία του προγράμματος θα βρίσκονται οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Με κύρια στοιχεία την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους θα προτείνεται η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ με την παράλληλη επιβολή πλαφον στην τιμή του ρεύματος.

Έμφαση θα δοθεί στα ζητήματα της εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 με την παράλληλη θεσμοθέτηση αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, ενώ θα γίνει ειδική αναφορά στις αυξήσεις 10% στους δημόσιους υπαλλήλους και η κατάργηση των εργασιακών νόμων της Ν.Δ και του Κωστή Χατζηδάκη. Όσον αφορά τα φορολογικά ζητήματα θα προταθεί η άμεση αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η απόδοση των αναδρομικών στους συνταξιούχους για τους οποίους θα επανέλθει και το επίδομα της 13ης σύνταξης.

Αιχμή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η κατάργηση του πτωχευτικού νόμου της Νέας Δημοκρατίας και η αντικατάστασή του με το πάγωμα των 700.000 προγραμματισμένων πλειστηριασμών σε πρώτη φάση και την υιοθέτηση της πρότασης που πρόσφατα ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας για το ιδιωτικό χρέος. Αυτή – θυμίζουμε- ότι περιλαμβάνει τον υποχρεωτικό – για τις τράπεζες και τα funds- εξωδικαστικό συμβιβασμό, την αποκόμιση ενός «εύλογου κέρδους» από τα κόκκινα δάνεια με τον δανειολήπτη να έχει την δυνατότητα βραχυχρόνιας εξόφλησης με μεγάλο κούρεμα η μακροχρόνιας με όριο την αποπληρωμή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει έμφαση στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία με την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που οδηγεί στον περιορισμό των εισακτέων. Επίσης στα ζητήματα της υγείας με τις προτάσεις που ήδη καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της. Τέλος στο πρόγραμμα αναμένεται να περιληφθούν και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την στέγαση με περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης και αύξηση των στεγαστικών επιδομάτων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα