Το τρίπτυχο της στρατηγικής της ΝΔ

Το τρίπτυχο της στρατηγικής της ΝΔ
Συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα στη Νέα Δημοκρατία το απόγευμα της Δευτέρας 24 Αυγούστου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

Ο κίνδυνος της αριστερής ακυβερνησίας, το θετικό μήνυμα με την παρουσίαση προτάσεων πέραν του μνημονίου, η προσωπική αποδόμηση Τσίπρα: Τα συμπεράσματα της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής εκλογικού αγώνα

Το τρίπτυχο της προεκλογικής στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας συζήτησε η επιτροπή εκλογικού αγώνα κατά την πρώτη της συνεδρίαση χθες υπό το Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με ισχυρά μηνύματα ενότητας που έστειλε το γεγονός ότι στο νέο κομματικό όργανο συμμετέχουν στελέχη όλων των φυλών τάσεων και γαλάζιων αποχρώσεων.

Και αυτό καθώς σε αυτό συνυπάρχουν μεταξύ άλλων η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νικος Δένδιας και η Όλγα Κεφαλογιάννη (που πάντως χθες δεν εμφανίστηκαν), ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο γραμματέας Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης κα.

Ο κίνδυνος της αριστερής ακυβερνησίας, το θετικό μήνυμα με την παρουσίαση προτάσεων πέραν του μνημονίου, η προσωπική αποδόμηση Τσίπρα, ήταν τα βασικά σημεία της συζήτησης, η οποία πάντως δεν έλυσε το μείζον ζήτημα αναζήτησης ενός κεντρικού συνθήματος- διλήμματος- αφηγήματος της ΝΔ ενόψει εκλογών. Συμφωνήθηκε πάντως να υπάρξει συντονισμός κεντρικά στο δίλημμα και την επιχειρηματολογία. Συμφωνήθηκε επίσης ότι ο κ.Μειμαράκης θα ξεκινήσει με την προκήρυξη των εκλογών περιοδείες, ενώ κάθε στέλεχος θα αναλάβει και μία περιφέρεια.

Το στίγμα της πανστρατιάς όλων των φυλών της ΝΔ έδωσε άλλωστε η σύνθεση της εκλογικής επιτροπής με τη συμμετοχή για πρώτη φορά εδώ και καιρό στελεχών όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νίκος Δένδιας, ο Κωστής Χατζηδάκης.

Τη συζήτηση άνοιξε ο κ.Κακλαμάνης, ζητώντας να σταματήσουν ορισμένοι να αποκαλούν τον κ.Μεϊμαράκη προσωρινό πρόεδρο, με το βλέμμα στραμμένο προς την πλευρά του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο Κωστης Χατζηδάκης πρότεινε και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης συμφώνησε ότι πρέπει να αναδειχθεί πόσο “λίγος” είναι ο Αλέξης Τσιπρας ειδικά σε αυτή τη συγκυρία την κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία.

Έμφαση στη συλλογικότητα έδωσε ο κ.Βαρβιτσιώτης, ζητώντας “να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι η ΝΔ είναι ένα ενωμένο και συμπαγές κόμμα απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ που είναι σε εμφύλιο” και πρότεινε σύνθημα της ΝΔ να ειναι το “όχι άλλους φόρους”

Ο κ.Χατζηδάκης τόνισε την ανάγκη ανάδειξης του οικονομικού κόστους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να μείνει στο ότι έχει δίκιο αλλά να προβάλλει τις δικές της θέσεις κυρίως για τον ιδιωτικό τομέα και για μετανάστευση παιδεία κλπ.

Εξέφρασε την άποψη ότι στον προεκλογικό λόγο της ΝΔ κεντρικό ρόλο πρέπει να έχουν έννοιες όπως αλήθεια, ευθύνη, κοινή λογική. Εκτίμησε ότι η ΝΔ πρέπει να τάσσεται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, ακόμη και με ΣΥΡΙΖΑ, παρά την αντίθετη άποψη στελεχών όπως ο Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Βορίδης ξεπέρασε αυτό το σκόπελο εκτιμώντας ότι η εθνική συνεννόηση για ανασυγκρότηση με αποτελεί προσκλητήριο σε όποια πολιτική δύναμη το επιθυμεί (άρα μένει στο ΣΥΡΙΖΑ να την απορρίψει, όπως ήδη έχει κάνει).

Εκτίμησε επίσης ότι τώρα πια σε αντίθεση με τον Ιανουάριο μπορεί να γίνει σύγκριση πεπραγμένων με πεπραγμένα και ότι η θετική πρόταση της ΝΔ ενυπάρχει σε αυτή τη σύγκριση, καθώς για παράδειγμα πρέπει να τονιστεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε τους φόρους ενώ η απελθούσα τους αύξησε.

Έμφαση έδωσε και στο ότι κατέρρευσε το αντιμνημόνιο και τόνισε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να χάσει ψηφοφορους που δεν ήταν παραδοσιακά δικοί της αλλά την ψήφιζαν τα προηγούμενα χρόνια από φόβο για τον κ.Τσίπρα που τώρα έγινε μνημονιακός και ευρωπαϊστής.

“Να δώσουμε μήνυμα ότι τον Τσίπρα μπορεί να τον κερδίσει μόνο η ΝΔ. Να θέτουμε το ερώτημα με ποιον θα κάνει κυβέρνηση ο Τσίπρας; Ενώ η ΝΔ μπορεί να κανει κυβέρνηση συνεργασίας” είπε.

Ο κ. Ιωαννίδης πρότεινε την αξιοποίηση νέων πρόσώπων από τη νεολαία και τους παραγωγικούς φορείς στις τελευταίες τιμητικές θέσεις των ψηφοδελτίων και στην μάχη των τηλεοπτικών παραθύρων.

Ο κ. Στυλιανίδης πρότεινε το δίλημμα να είναι “αποτελεσματική ΝΔ ή αριστερή ακυβερνησία;” .Εξεφρασε με νόημα την άποψη ότι αυτές οι εκλογές δεν μπορεί να είναι συνέχεια των προηγούμενων, αλλά πρέπει να είναι μία καινουρια αρχή. Πρότεινε να υπάρξει μία συγκεκριμένη γαλάζια πρόταση σε μη μνημονιακά πεδία όπως μετανάστευση κλπ για να έχει περιθώριο έκφρασης η ΝΔ πέραν των ασφυκτικών επιβαλλόμενων από το μνημόνιο δημοσιονομικών ορίων

Κατά πληροφορίες πάντως στη σύσκεψη υπήρξε πρωτόγνωρη ομοψυχία: Βορίδης και Γεωργιάδης δε διαφώνησαν σε κεντρική στρατηγική όπως άλλές φορές. Η δημοσκόπηση της Bild άλλωστε αναπτέρωσε το ηθικό, ενώ άπαντες συμφώνησαν στην ανάγκη να καλλιεργηθεί κλίμα αισιοδοξίας και νίκης της ΝΔ- έστω κι αν κατά πολλούς τη νίκη αυτή δεν θα ήξερε τι να την κάνει…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα