Τσίπρας σε ερώτηση του NEWS 24/7: “Μας κοροϊδεύει ο κ. Μητσοτάκης για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ”

Τσίπρας σε ερώτηση του NEWS 24/7: “Μας κοροϊδεύει ο κ. Μητσοτάκης για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ”

Η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ερώτηση του NEWS 24/7 και του δημοσιογράφου Γεράσιμου Λιβιτσάνου για τον δημόσιο τομέα.

Διακαναλική συνέντευξη Τύπου, εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, παραχωρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απάντηση στην ερώτηση του NEWS 24/7 και του δημοσιογράφου Γεράσιμου Λιβιτσάνου, σχετικά με τον δημόσιο τομέα.

Η ερώτηση του NEWS 24/7

“Παρουσιάζεται μία πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ αυτών που υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον δημόσιο τομέα και αυτών που λέτε εσείς. Μίλησε για τις 50.000 προσλήψεις, μιλά για αυξήσεις των επιδομάτων παιδιού στους δημόσιους υπαλλήλους και συνολικά δίνει μία εικόνα μεγέθυνσης του δημοσίου. Εσείς από την άλλη παρουσιάζετε μία εικόνα ότι στο μεσοπρόθεσμο που προτείνει η Νέα Δημοκρατία έχουμε μία εικόνα συρρίκνωσης. Τελικά, τι δημόσιο χρειαζόμαστε και τι δημόσιο θα έχουμε;”

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα

“Δεν τα λέω εγώ, τα λέει ο κ. Μητσοτάκης σε αυτά που έχει καταθέσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν τα λέγω εγώ. Εγώ λέω ποια είναι η αλήθεια. Έχει υποσχεθεί μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, ενίσχυση 300 κέντρων υγείας με πέντε επαγγελματίες ψυχικής υγείας ανά κέντρο, εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ στα 7 λεπτά. Άρα πόσους διασώστες πρέπει να προσλάβει τώρα που δεν τους προσέλαβε στην προηγούμενη τετραετία. Έχει επίσης υποσχεθεί αύξηση 50.000 θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, 150 νέα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Πώς θα γίνουν αυτά; Δεν προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο. Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Άρα, η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται πράγματα που δεν θα υλοποιήσει και δεν καταγράφει πράγματα που θα υλοποιήσει προφανώς.

Όσο για το πώς πρέπει να είναι το δημόσιο, εγώ δεν λέω ότι μπορούμε να βγούμε έξω από τα πλαίσια που ορίζει η ανάγκη να διατηρήσουμε το δημόσιο χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας. Δεν μπορούμε να πάμε σε έναν προϋπολογισμό που δεν θα λαμβάνει υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Μπορούμε, όμως, να πάμε σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής που θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να κάμνει τις αναγκαίες τομές που θα καλύψουν τα μεγάλα τραύματα του κοινωνικού κράτους.

Εμείς λέμε ότι πρέπει σαν χώρα να βάλουμε έναν εθνικό στόχο, όχι μόνο να μείνουμε Ευρώπη, αλλά και να γίνουμε κιόλας Ευρώπη. Σημαίνει ότι βάζουμε σαν στόχο την επόμενη τετραετία, ή οκταετία θα έλεγα εγώ, να σταματήσουμε να αποκλίνουμε από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα, όπου έχουμε κατρακυλήσει από το 2007 ως το 2022.

Και λέω ότι πρέπει να βάλουμε σαν στόχο να αυξήσουμε τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία με το ποσοστό του ΑΕΠ που προβλέπεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και λέμε ότι ειδικά για την Υγεία πρέπει να είναι προτεραιότητα ένα νέο ΕΣΥ. Αυτό απαιτεί προσλήψεις. Νέο μισθολόγιο. Γι’ αυτό λέμε πως θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι για τα επόμενα τρία χρόνια ο κανόνας μία πρόσληψη για μία αποχώρηση θα ανατραπεί προκειμένου να γίνουν προσλήψεις στο ΕΣΥ. Αλλιώς πώς θα γίνουν με αυτόν τον κανόνα; Μας κοροϊδεύει ο κ. Μητσοτάκης. Μιλάει για νέες προσλήψεις όταν είναι αντικαταστάσεις των αποχωρησάντων.

Και λέμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να πάρουν μία αύξηση που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια, πριν τα μνημόνια. Και η αύξηση αυτή που λέμε δεν είναι τρομακτική, είναι στα πλαίσια του πληθωρισμού, 10%, όσο ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Δεν λέμε παράλογα πράγματα. Έχουμε κυβερνήσει και ξέρουμε. Λέμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν αναγκαίες τομές και παρεμβάσεις για τη στήριξη της κοινωνίας”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα