Τσίπρας: Θα εκπλαγείτε από τη σύνθεση της προοδευτικής κυβέρνησης, ο Μητσοτάκης είναι σε πανικό

Τσίπρας: Θα εκπλαγείτε από τη σύνθεση της προοδευτικής κυβέρνησης, ο Μητσοτάκης είναι σε πανικό

Την πεποίθησή του ότι την επόμενη των εκλογών μπορεί να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση η οποία μάλιστα θα είναι εξαιρετικής σύνθεσης εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Φουλ επίθεση στη Νέα Δημοκρατία έκανε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ τη Δευτέρα.

“Σε πανικό βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης για να κάνει τέτοιες επιθέσεις στην Αριστερά. Τρεις τροπολογίες κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς πιστεύουμε ότι οι νεοναζί πρέπει να είναι στη φυλακή, εκεί είναι η θέση τους. Μπορούσε η Βουλή να αποφασίσει να μην κατέβει ο κ. Κασιδιάρης, εμείς καταθέσαμε σχετική τροπολογία” τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός.

“Ο Αρειος Πάγος δεν μπορεί να γίνει κριτής της πολιτικής ζωής. Ολα αυτά “φουσκώνουν” την ακροδεξιά. Την τροπολογία δεν την ψηφίσαμε γιατί είναι εξόχως προβληματική.Aν θέλεις να υπερασπιστείς τη δημοκρατία δεν χρησιμοποιείς αντιθεσμικές μεθόδους.Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να παριστάνει τον πολέμιο της ακροδεξιάς. Δεν θα αναμετρηθούμε με την παράνοια” σημείωσε επίσης.

“Υπάρχει αναβρασμός στη δεξιά πολυκατοικία. Το ένα μετά το άλλο τα κόμματα μένουν εκτός. Υπάρχουν περίεργες πιέσεις στο κόμμα του κ. Βελόπουλου.Αυτά τα πράγματα δεν είναι φυσιολογικά. Ο Βελόπουλος τα κατήγγειλε στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης πιέζονται και θέλουν να εμβολίσουν ότι υπάρχει στα δεξιά τους. Αντιγράφουν τον Τραμπ, άρα είναι λογικό να αισθάνονται ανταγωνισμό” κατέληξε.

Για τις πιθανές συνεργασίες τόνισε: “To πρώτο με τον τρίτο κόμμα θα μπορούν να κάνουν κυβέρνηση. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να έχει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση με Βορίδη και Γεωργιάδη. Υπάρχει και ένα πρόβλημα. Τον κ. Ανδρουλάκη τον παρακολουθούσαν. Το πρόβλημα του Πρωθυπουργού θα το λύσει ο ελληνικός λαός. Εγώ αύριο θα καταθέσω δημόσια το συμβόλαιο της αλλαγής, τις 11 σημαντικές δεσμεύσεις μας για την προγραμματική σύγκλιση. Μπορούμε να φτιάξουμε μία βιώσιμη κυβέρνηση. Την αλλαγή την θέλει η πλειοψηφία των πολιτών. Από τη σύνθεση της προοδευτικής κυβέρνησης θα εκπλαγείτε. Εχουμε πρόσωπα με πολύ βαριά βιογραφικά”.

Για τη φημολογούμενη συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν απόλυτη: “Τα fake news της Απογευματινής του κ. Κουρτάκη και το αναπαραγουν οι παπαγάλοι. Το έκανε και ο κ. Μητσοτάκης. Του έχει μείνει το φάντασμα του κ. Βαρουφάκη ο οποίος έχει εμμονές. Εγώ δεν κάνω συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων στα κρυφά”.

“Εμείς σώσαμε τις τράπεζες”

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν μπορεί να κοστολήγησει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία: “Κάθε μέρα αλλάζει ο λογαριασμός για το πρόγραμμά μας. Η κοστολόγηση των μέτρων μας είναι τα 5,5 δις ετησίως. Η ΝΔ χρεοκόπησε δύο φορές τη χώρα, το 2009 και το 2015. Και μιλά ο ηγέτης αυτής της παράταξης για χρεοκοπία. Κάποτε μας μιλούσε για 4ο μνημόνιο, το 2018. Με τον μπαμπούλα της δραχμής κάνει πολιτική ο κ. Μητσοτάκης. Οι τράπεζες διασώθηκαν επί των ημερών μας. Φτάσαμε στα άκρα το 2015, κάναμε ότι μπορούσαμε. Εκανα αυτό που έπρεπε να κάνω, προστάτευσα την κοινωνία. Ο ελληνικός λαός έκρινε τον Σεπτέμβριο του 2015 και ολοκληρώσαμε τη συμφωνία με την κοινωνία όρθια” είπε μεταξύ άλλων.

“Η μεσαία τάξη ψωνίζει με κουπόνια”

“Στα τέσσερα χρόνια της ΝΔ ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση στις υποσχέσεις της; Η μεσαία τάξη ψωνίζει με κουπόνια. Αυτό υποσχέθηκε στη μεσαία τάξη ο κ. Μητσοτάκης; Το 15-19 είχαμε εθνικό στόχο να κυνηγήσουμε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε κανέναν περιορισμό. Εχετε εικόνα του γεγονότος ότι την περίοδο 19-23 ο μέσος όρος της ετήσιας επιβάρυνσης είναι 2,8 δις παραπάνω λόγω των έμμεσων φόρων; Η υπερφορολόγηση μέσω έμμεσων φόρων είναι το κάτι άλλο. Και ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί τα νούμερα του ΟΟΣΑ” συμπλήρωσε με έμφαση για να τονίσει εν συνεχεία:

Τα φτωχά νοικοκυριά έχουν χάσει 40% του εισοδήματός τους. Οταν ήμουν Πρωθυπουργός είχαμε σαφείς υποχρεώσεις. Η έμμεση φορολογία δεν είναι δίκαιη. Εχουμε κρατική αισχροκέρδεια λόγω αυτού του πράγματος αυτού. Οι έμμεσοι φόροι θα έπρεπε να μειωθούν και ο πληθωρισμός είναι στα ύψη. Οι φόροι αυτοί θα μειωθούν αμέσως, είναι δέσμευση. Ανεβήκαμε στο 200% στους λογαριασμούς της ενέργειας αλλά η μείωση δεν είναι η ίδια. Και για τις επιχειρήσεις εξακολουθούν να πληρώνουν πάρα πολλά. Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη αλλά η αισχροκέρδεια είναι ελληνική”.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι “η 13η σύνταξη κοστίζει 1 δις ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί αλλά δεν την έδωσε ποτέ. Ο κατώτατος μισθός δεν επιβαρύνει το κρατικό ταμείο. Ο πραγματικός μισθός μειώθηκε, δεν αυξήθηκε. Πριν από την κρίση μιλούσαμε για 800 ευρώ. Μετά την κρίση μιλάμε για 880 κατώτατο. Μπορεί ο μέσος μικρομεσαίος να το αντέξει, γιατί θα αυξηθεί ο τζίρος. Τι θέλουμε; Υπερκέρδη και αισχοκέρδεια ή να αυξηθεί η ζήτηση; Θα πρέπει να ξεπαγώσουν και οι τριετίες. Η πραγματική οικονομία στενάζει λόγω της ακρίβειας”.

“Η ΔΕΗ θα επανέλθει στο δημόσιο”

Δεσμεύτηκε για το τραπεζικό σύστημα και τη ΔΕΗ: “Θέλουμε να υπάρχει δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα. Οχι για δάνεια σε φίλους, αυτά τα κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι εκτός δανεισμού, το καταλαβαίνουμε αυτό; Η Εθνική Τράπεζα εμπεριέχει ένα ποσοστό του δημοσίου. Μπορούμε να πάρουμε τη διοίκηση έτσι ώστε να ασκηθούν πολιτικές υπέρ των πολλών. Στη ΔΕΗ το ελληνικό δημόσιο πρέπει να ανακτήσει το 51% των μετοχών. Το υπερταμείο δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Την ιδιωτικοποίησε ο κ. Μητσοτάκης την ΔΕΗ όταν σε όλη την Ευρώπη γινόταν το αντίθετο”.

Μίλησε, τέλος, για τα εξοπλιστικά και τα εθνικά θέματα: “Ο κ. Μητσοτάκης θα απολογηθεί στον ελληνικό λαό για την πολιτική του στα εξοπλιστικά. 15 δισ σε εξοπλιστικά και ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Ολα αυτά θα ελεγχθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Τα περισσότερα τα ψηφίσαμε και είναι συμβάσεις του ελληνικού δημοσίου. Θα διεκδικήσουμε όμως από τους εταίρους να υπάρξει η δυνατότητα ένα σημαντικό μέρος των πρότζεκτ να γίνουν από την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Το 15 υπήρχε ξανά ο φράκτης. Δεν τον γκρεμίσαμε αλλά και δεν μας έσωσε. Τα προβλήματα δεν λύνονται με φράχτες. Αν κρίνουν οι αρμόδιοι ότι πρέπει να επεκταθεί, δεν θα έχουμε αντίρρηση. Αλλά χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικής από την ΕΕ. Δεν θέλουμε να είμαστε ο δεσμοφύλακας της Ευρώπης.

Αν δεν λυθεί η κρίσιμη και μεγάλη διαφορά για τις ΑΟΖ δεν μπορείς να πας σε συνεκμετάλλευση με την Τουρκία. Πρέπει να οριστούν οι ζώνες και η υφαλοκρηπίδα. Φοβούμαι ότι η επόμενη μέρα στην Τουρκία θα δώσει θετική ατζέντα μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Τουρκίας. Εκεί θα πρέπει να θέσουμε τη δική μας ατζέντα. Κόκκινη γραμμή από την Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα