Χρυσοχοΐδης στο NEWS 247: Έκανε λάθος που έφυγε ο Γιώργος Παπανδρέου

Χρυσοχοΐδης στο NEWS 247: Έκανε λάθος που έφυγε ο Γιώργος Παπανδρέου

Τι αναφέρει ο υπ. Υποδομών για το εκλογικό αποτέλεσμα, τις μετεκλογικές συνεργασίες, αλλά και την ανάγκη απόσχισης από το δεξιό αφήγημα του κακού ΠΑΣΟΚ και το απολίτικο του παλιού ΠΑΣΟΚ. Διαβάστε τη συνέντευξή του στο NEWS 247

Δύο 24ωρα πριν τις κρίσιμες κάλπες της Κυριακής, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αλλά και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθηνών ανοίγει τα χαρτιά στο NEWS 247 , σχετικά με το το επικείμενο εκλογικό αποτέλεσμα, την ανάγκη αποκόλλησης από το δεξιό αφήγημα του κακού ΠΑΣΟΚ και το απολίτικο του παλιού ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν παραλείπει να σχολιάσει και τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, περί ανατροπής του.

“Διεκδικούμε την τρίτη θέση για να υπηρετήσουμε την εντολή των πολιτών: εθνική σταθερότητα, Ευρώπη, όχι ακυβερνησία, δίκαιες αλλαγές. Το εγγυώμαστε γιατί το αποδείξαμε”, αναφέρει ο ίδιος, ενώ εξηγεί ότι το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα χρόνια διακυβέρνησης έλαβε αποφάσεις που κράτησαν τη χώρα στην Ευρώπη και απομάκρυναν το σενάριο της χρεοκοπίας.

Ως προς τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, ο κ. Χρυσοχοΐδης παραδέχεται ότι έγιναν σωστά και λάθη. “Το μέγεθος της ευθύνης του κάθε κόμματος, εξαρτάται από το μέγεθός του στην εξουσία. Και η δική μας ευθύνη μας έγκειται κυρίως, στο φρενάρισμα των αλλαγών από τις ευρωεκλογές και μετά”.

Αν και δηλώνει ότι η Δημοκρατική Παράταξη είναι ανοιχτή σε συνεργασίες και αλλαγές, κράτησε αποστάσεις από το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι: “Μονομερείς στρατηγικές που θέτουν σε κίνδυνο και αμφισβήτηση την θέση και την πορεία της χώρας δεν μπορούν να μας βρουν σύμφωνους”.

Στη συνέντευξή του τονίζει ότι η αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από το ιστορικό ΠΑΣΟΚ αποτελεί σεβαστή επιλογή, ωστόσο όπως υποστηρίζει έκανε λάθος. “Όταν χρειάστηκε να συγκρουστώ και να διαφωνήσω, το έκανα πάντα με τρόπο πολιτικό και θεσμικό, μέσα στα όργανα του κόμματος”.

Ποιο όμως πιστεύει ότι είναι τελικά το μυστικό για την αποδέσμευση της χώρας από τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις; Και τι σχολιάζει για την “κόντρα” του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο για τα περί αποϊδελογικοποίησης του κόμματος και αποδυνάμωσης της εκλογικής βάσης;

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο NEWS 247.

– Γιατί οι πολίτες να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα που ταυτίστηκε με τα μνημόνια και την λιτότητα; Σε τι καινούργιο έχουν να ελπίζουν;

Για τον λόγο που στην πραγματικότητα αντιλαμβάνονται οι πολίτες και αναγνωρίζουν οι αντίπαλοι. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που υπηρέτησε από την αρχή της κρίσης, με υπευθυνότητα και συνέπεια έως αυτοθυσίας, την μόνη εφικτή και εθνικά υπεύθυνη στρατηγική για να αποφύγουμε την χρεοκοπία, να κρατήσουμε την θέση μας στην Ευρώπη, να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Το κάναμε χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς πλατείες αγανακτισμένων, χωρίς συνομωσιολογίες, χωρίς Ζάππεια. Απέναντι στο δεξιό αφήγημα του κακού ΠΑΣΟΚ και στο απολίτικο αφήγημα του παλιού ΠΑΣΟΚ, εμείς μιλάμε για το ιστορικό ΠΑΣΟΚ της ευθύνης και των αλλαγών. Σήμερα, διεκδικούμε την τρίτη θέση για να υπηρετήσουμε την ίδια την εντολή των πολιτών στο πολιτικό σύστημα: εθνική σταθερότητα, Ευρώπη, όχι ακυβερνησία, δίκαιες αλλαγές. Το εγγυώμαστε γιατί το αποδείξαμε.

– Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος κατά την συγκυβέρνησή σας με την ΝΔ;

Όπως κάθε κυβέρνηση, έτσι και η αρχικά τρικομματική και έπειτα δικομματική κυβέρνηση συνεργασίας, έκανε σωστά και λάθη. Δεν είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι η εκλογική επιρροή και το μερίδιο κάθε κόμματος στην εξουσία αντιστοιχούν στο μέγεθος της ευθύνης τους. Στις κυβερνήσεις συνευθύνης η ευθύνη για την πορεία της χώρας είναι ίση. Η συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ είναι καθοριστική στη σταθερότητα της χώρας και στις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει. Όπως υπάρχει και η ευθύνη του στις αδικίες που έχουν συμβεί και στο φρενάρισμα των αλλαγών από τις ευρωεκλογές και μετά. 

– Ποιος θα ήταν ο βασικός όρος του ΠΑΣΟΚ για να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το ΠΑΣΟΚ είναι εγγυητής σταθερότητας, αλλαγών και συνεργασιών. Όχι γιατί θεωρώ ότι είναι προορισμένο να είναι στην κυβέρνηση, ούτε ότι είναι προορισμένο να λειτουργεί ως απολίτικο μαξιλάρι σταθερότητας του πολιτικού συστήματος. Είναι ανοιχτό στην δυνατότητα συνεργασιών με την δική του προοδευτική πρόταση για την πορεία της χώρας και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, στην βάση μίας συμφωνίας αρχών και αξιών. Είναι αυτονόητο, ότι μονομερείς στρατηγικές που θέτουν σε κίνδυνο και αμφισβήτηση την θέση και την πορεία της χώρας δεν μπορούν να μας βρουν σύμφωνους.

– Πώς κρίνετε την κίνηση Παπανδρέου να ιδρύσει κόμμα, αλλά και τα όσα υποστηρίζει περί ανατροπής του το 2011;

Από την αρχή ήμουν σαφής και καθαρός για αυτό το ζήτημα. Είναι τόσο κρίσιμες οι στιγμές που η ευθύνη έναντι του τόπου θα επέβαλλε να επικρατήσει ένα πνεύμα ενότητας και συνεργασίας όχι μόνο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και ευρύτερα στην κεντροαριστερά. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την παράταξη και αυτό είναι θεμιτό. Άλλωστε, προσωπικά, έχω συγκρουστεί σκληρά για πολλά θέματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά πάντα με τρόπο πολιτικό και θεσμικό, μέσα στα όργανα του κόμματός μου. Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε την αποχώρηση. Τον σέβομαι και τον εκτιμώ. Έκανε λάθος.

– Κατά καιρούς, η κριτική σας στο πρόσωπο του πολιτικού αρχηγού της δημοκρατικής παράταξης, ήταν σκληρή. Έχετε πει ότι ο κ. Βενιζέλος αποϊδελογικοποίησε το κόμμα, προκάλεσε ρήξη με τον πρώην πρωθυπουργό και αποδυνάμωσε την εκλογική βάση. Από την άλλη, δηλώσατε πρόσφατα ότι ο Παπανδρέου δεν είναι αντίπαλος και ότι θα βρεθείτε όλοι μαζί ξανά στο ΠΑΣΟΚ. Πώς μπορεί ο μέσος πολίτης να αποκωδικοποιήσει τη στάση σας;

Στα ζητήματα που αφορούν στο ΠΑΣΟΚ και στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, έχω πάντα ένα σημείο αναφοράς που υπηρετώ με επιμονή και συνέπεια: ο κατακερματισμός του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς είναι αναντίστοιχος με τις αγωνίες και τις ανάγκες των δημοκρατικών, προοδευτικών πολιτών. Το αίτημα της ανασυγκρότησης θα εκφραστεί ξανά, πολύ γρήγορα. Αυτό που υπηρετώ και αυτό για το οποίο πολιτικά συγκρούστηκα είναι αυτή η ανασυγκρότηση να βάλει μπροστά τις ιδέες και τον κόσμο, να έχει κινηματικά χαρακτηριστικά και να μην είναι μία κίνηση λίγων παραγόντων. Τώρα, όμως, δίνουμε την μάχη για την Κυριακή. Και σ΄αυτή την μάχη έχουμε το βλέμμα στραμμένο στα σωστά μέτωπα.

– Ποιο είναι τελικά το αποτελεσματικό σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και αποδέσμευσης από την τρόικα;

Τρία πράγματα: 1. Το τέλος της διαπραγμάτευσης για το υφιστάμενο πρόγραμμα, η αξιολόγηση της οικονομίας και η εκταμίευση των χρημάτων που απομένουν. 2. Νέα συμφωνία με την ασφάλεια μίας προληπτικής γραμμής πίστωσης και κυβερνητική πολιτική το δικό μας εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία, με σημείο αναφοράς την φορολογική ανακούφιση των παραγωγών και των εργαζομένων και την στήριξη των πιο αδύναμων. 3. Την εξασφάλιση ενός μεγάλου πακέτου επενδύσεων στην Ελλάδα και την τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία. Με όλα τα παραπάνω, η Ελλάδα θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη με την Ευρώπη και τις αγορές, θα συμμετέχει πλήρως στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, θα ξεκινήσουν οι επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές, θα ξεκινήσουμε την συζήτηση για μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους. Αν αποφύγουμε τους κινδύνους των μονομερών ενεργειών, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να βγούμε όχι από τα μνημόνια, αλλά από την κρίση.

– 26η Ιανουαρίου και η Ελλάδα διαθέτει νέα κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, ο χρόνος των πιστωτών μας μετράει αντίστροφα. Πόσο πιθανό είναι να ακούσουμε ξανά τη φράση “Δεν διάβασα τη νέα δανειακή σύμβαση, γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις”; 

Δεν χρειαζόμαστε νέα δανειακή σύμβαση. Θέλουμε να κλείσουμε το υφιστάμενο πρόγραμμα και να συμφωνήσουμε την ασφαλή μετάβαση της χώρας και της οικονομίας στην επόμενη φάση. Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, αλλά το πλαίσιο, οι υποχρεώσεις της χώρας και οι εναλλακτικές επιλογές είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό γνωστά σε όλους, και στα κόμματα και στους πολίτες.

– Πόσο μακριά από την πραγματικότητα θα ήταν κάποιος, εάν υποστήριζε ότι οι εκλογές που έρχονται θυμίζουν σε πολλά το 1981;

Συχνά μας αρέσει να κάνουμε ιστορικές αναλογίες. Αλλά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος τότε δεν έχουν καμία σχέση με σήμερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα