5 μεγάλα ερωτήματα για το Apple Tablet και οι προβλέψεις του ΜΕΝ 24

5 μεγάλα ερωτήματα για το Apple Tablet και οι προβλέψεις του ΜΕΝ 24

7 ή 10 ίντσες; Ντοπέ iPhone ή MacBook τσέπης; 700 ευρώ ή (πάνω από) χίλια; Εικονικό ή ασύρματο φυσικό πληκτρολογίο; iSlate, iTablet ή κάτι άλλο;

7 ή 10 ίντσες; Ντοπέ iPhone ή MacBook τσέπης; 700 ευρώ ή (πάνω από) χίλια; Εικονικό ή ασύρματο φυσικό πληκτρολογίο; iSlate, iTablet ή κάτι άλλο; Όλος ο κόσμος της τεχνολογίας ξέρει ότι ο Στιβ Τζομπς ετοιμάζει ένα νέο ριζοσπαστικό γκάτζετ για τις μάζες αλλά κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά. Γνωστός και για τις επιδόσεις του στο hype, «έριξε» τόσο «λάδι στη φωτιά» της φημολογίας που κατάφερε να διχάσει ακόμα και τους πιο έγκυρους αναλυτές τεχνολογίας: Ελεχόμενες διαρροές προς τον τύπο, νέες πατέντες, domain που θα φιλοξενήσουν το microsite του προϊόντος και photoshop. Ατελείωτο photoshop!



Τα ψέματα, ωστόσο, τελείωσαν. Η αυριανή μέρα, η 27η Ιανουαρίου, αναμένεται κρίνει το μέλλον της τεχνολογίας και του προσωπικού υπολογιστή τουλάχιστον για τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία -και με την πολύτιμη βοήθεια του δικού της ανθρώπου στην Apple- το ΜΕΝ 24 τολμά και δίνει τις δικές του προβλέψεις για το νέο υπεργκάτζετ του Στιβ Τζομπς.




Τι ακριβώς θα κάνει;



Το iPod ήταν το κομψό mp3 player που χωρούσε χίλια τραγούδια και ήρθε σε μια εποχή που τα mp3 player προσπαθούσαν να κεφαλαιοποιήσουν τη τάση του filesharing στη μουσική. Το iPhone ήταν το τηλέφωνο που έφερε το ίντερνετ στην τσέπη και ήρθε σε μια εποχή που τα πρώτα smartphone με Windows Mobile άνοιγαν δειλά δειλά την αγορά. Και τα δύο έφεραν ένα νέο τρόπο αλληλεπίδρασης με τη συσκευή. Και τα δύο στήριξαν την επιτυχία τους σε δικτυακές υπηρεσίες περιεχομένου, το iTunes και το App Store αντίστοιχα.



Αν ο Στιβ Τζομπς φανεί συνεπής με την παράδοση που έχει δημιουργήσει τότε θα πρόκειται για μια ιδέα που είναι ένα βήμα πριν το mainstream και έχει τεράστιες δυνατότητες κέρδους από online content. Ο πιο πιθανός υποψήφιος δεν είναι άλλος από ένα eBook Reader με αναβαθμισμένες λειτουργίες ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως netbook με multitouch οθόνη (tablet pc). Ένας καλός web browser στο λογισμικό, μάλιστα, είναι κάτι που λείπει από τα eBook της αγοράς.



Η Apple απουσιάζει και από τις τρεις αγορές και δεν αποκλείεται να επιχειρήσει την είσοδο με μία μόνο συσκευή όπως είχε κάνει και με το iPhone. Όποιος είχε παρακολουθήσει εκείνο το ιστορικό keynote πριν από τρία χρόνια θα θυμάται ο Στιβ Τζομπς είχε αναγγείλει τρεις συσκευές (internet-phone-ipod) και τελικά παρουσίασε μία που είχε και τα τρία. Το σίγουρο είναι ότι η αισθητική του θα ακολουθεί τις γραμμές του ακραίου μινιμαλισμού και θα διαθέτει ένα νέο ριζοσπαστικό τρόπο αλληλεπίδρασης με το χρήστη. Συνταγή που κερδίζει δεν αλλάζει!



Ωστόσο, η δική μας πρόβλεψη είναι ότι
η λειτουργία του eBook θα είναι η κυρίαρχη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι τελευταίες προσφορές της Amazon για το Kindle, ούτε και η πρόσκληση προς την κοινότητα των προγραμματιστών με την ανακοίνωση νέου developers kit.




Μέγεθος – Οθόνη;



Δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί με την πρόβλεψη «7 ως 10 ίντσες». Ωστόσο από ένα ντοπέ iPhone μέχρι ένα MacBook Air τσέπης -έστω και αν αυτή η τσέπη πρέπει να είναι τσέπη παλτού- υπάρχει μεγάλη διαφορά και πολλές τεχνολογικές προκλήσεις. Οι 7 ίντσες θεωρούνται οριακές για την ξεκούραστη ανάγνωση αλλά είναι οικονομικές από πλευράς ενέργειας. Οι 10 ίντσες αντίθετα είναι οριακές για τη ορατότητα και την αυτονομία αλλά προσφέρουν άνετη ανάγνωση.



Το Kindle 1 είχε οθόνη 6 ιντσών που μεγάλωσε για να φτάσει τις 9,7 στην έκδοση Kindle DX, με μία επιπλέον ίντσα να προστίθεται στη συνολική επιφάνεια για το φυσικό πληκτρολόγιο. Οι οθόνες του Kindle ωστόσο δεν είναι έγχρωμες με αποτέλεσμα να μη χρειάζονται μεγάλες και ογκώδεις μπαταρίες. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησαν τα netbook -το Eee PC πέρασε σταδιακά από τις 7 ίντσες στις 10,2- που διαθέτουν μεν έγχρωμη οθόνη αλλά είναι σημαντικά μεγαλύτερα σε διαστάσεις.



Αν θεωρήσουμε δεδομένη την απέχθεια του Στιβ Τζομπς στα φυσικά πληκτρολόγια, την αγάπη του στην έγχρωμη εικόνα και το σενάριο των πολλαπλών μοντέλων ασύμβατο με την ιστορία της Apple, το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό μιας έγχρωμης
LCD οθόνης 9,6 ιντσών.



Θα χρειαστεί να γίνει ένα μικρό θαύμα μηχανικής ώστε να στριμωχθεί μια μπαταρία αρκετά μεγάλη για να την υποστηρίξει αλλά η ιστορία έχει αποδείξει ότι η Apple είναι ο μάγος του streamline. Θα πετάξει ότι δεν χρειάζεται, θα κρατήσει τα απολύτως απαραίτητα, θα τα αναδιατάξει και έτσι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έγχρωμο eBook reader και ως tablet pc.




Τιμή



100 ευρώ η ίντσα λέει ο πρόχειρος κανόνας της τιμολόγησης αλλά το παράδειγμα του iPhone είναι διδακτικό. Όταν κυκλοφόρησε στην τιμή των 500+ δολαρίων προξένησε σκεπτικισμό. Όταν έπεσε στα 200 δολάρια προξένησε παροξυσμό.



Από τα 700 έως τα 1000 δολάρια που είναι οι αρχικές εκτιμήσεις, το σενάριο των
700 δολαρίων είναι πολύ πιθανότερο δεδομένου μάλιστα ότι η Apple θα στηριχτεί στο επιχειρηματικό μοντέλο του iPhone: Συνεργασίες με εταιρείες κινητής τηλεφωνίες και κέρδος από το online περιεχόμενο.




Πως θα λέγεται



Κανονικά, εδώ η «επιστήμη» πρέπει να σηκώσει τα χέρια ψηλά καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρώτο προσθετικό θα είναι το… “i”. iSlate και iTablet ήταν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι τις τελευταίες εβδομάδες.



Το πρώτο, όμως, το πρόλαβε o Balmer και η HP όταν παρουσίασαν το Slate PC στην πρόσφατη CES ή, τουλάχιστον, έτσι νομίζουν. Το δεύτερο εκτός από κοινότυπο είναι και δισύλλαβο, ακατάλληλο, δηλαδή, για τις μάζες.



Η δική μας πρόβλεψη είναι μια εκδοχή που λοιδορήθηκε αρκετά τις τελευταίες εβδομάδες:
iPad. Αφενός θυμίζει πολύ το iPod (και σε ένα βαθμό το iPhone) και αφετέρου υπάρχει μια πρόσφατη εξέλιξη που συνηγορεί σε αυτό.



H Slate Computing που είχε κατοχυρώσει την ιστοσελίδα iSlate.com εκ μέρους της Apple κατέθεσε πρόσφατα αίτηση για την κατοχύρωση της εμπορικής ονομασίας iPad ενώ παρόμοιες αιτήσεις έχουν κατατεθεί παλιότερα στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και στο Χονγκ Κονγκ.




Τι θα περιέχει



Είναι γνωστό ότι η Apple δεν αρέσκεται στο να ανακαλύπτει τον τροχό αλλά να τον κάνει ελκυστικό και διαθέσιμο στις μάζες. Ως εκ τούτου, στα τεχνικά χαρακτηριστικά υπάρχει σχετική συμφωνία με τη υποστήριξη 3G να είναι το μοναδικό ερώτημα.



Η υποστήριξη 3G δεν αφορά μόνο τις δυνατότητες κινητής τηλεφωνίας αλλά και τη σύνδεση στο διαδίκτυο όταν δεν υπάρχει Wi-Fi. Και αυτή είναι η πιο επικίνδυνη πρόβλεψη που θα κάνουμε:
Δε θα έχει 3G αλλά θα κάνει tethering με το iPhone, (αργότερα και με άλλα τηλέφωνα) για σύνδεση στο διαδίκτυο. Η τεχνολογία αυτή βρίσκεται ήδη σε ώριμο στάδιο και επιτρέπει τη χρήση του iPhone για την σύνδεση των MacBook σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα