7 σημάδια ότι ήρθε η ώρα να μετακομίσετε σε νέο σπίτι

7 σημάδια ότι ήρθε η ώρα να μετακομίσετε σε νέο σπίτι
Interior design of elegant kitchen with black and white elements- 3d render istock

Η εύρεση του κατάλληλου σπιτιού είναι δύσκολη δουλειά, όμως με την σωστή έρευνα μπορεί να γίνει πραγματικότητα

Το να βρείτε το σπίτι των ονείρων σας είναι μια δύσκολη δουλειά. Όμως, με τη κατάλληλη αναζήτηση μπορεί να γίνει αυτό πραγματικότητα.

Τί γίνεται όμως όταν αυτό το “ονειρικό” σπίτι παύει να είναι έτσι; Όταν σκέφτεστε περισσότερο τα αρνητικά στοιχεία που έχει παρά τα θετικά; Αυτό είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, ιδίως ανάμεσα σε ανθρώπους μικρότερης ηλικίας αλλά και όσους έχουν περισσότερη ευελιξία στο θέμα αυτό.

Με την ευελιξία εννοείται η ενοικίαση σπιτιού καθώς σε περίπτωση που έχετε αγοράσει σπίτι τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα, όχι όμως ακατόρθωτα. Σίγουρα, στην περίπτωση της ενοικίασης σπιτιού, η επιλογή να μετακομίσετε είναι πιο εύκολη.

Αντίθετα, στην περίπτωση της ιδιοκτησίας σπιτιού, η απόφαση της μετακόμισης επέρχεται άλλων αποφάσεων. Ερωτήσεις όπως “Τι θα κάνουμε το σπίτι που έχουμε τώρα;” ή “Θα το πουλήσουμε ή εκμεταλλευτούμε νοικιάζοντάς το;” πρέπει να απαντηθούν πρώτα.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, όταν έχει έρθει η στιγμή της απόφασης για μετακόμιση σε νέο σπίτι, είναι έντονο το αίσθημα της δυσαρέσκειας για την υπάρχουσα κατάσταση.

Πολλές φορές, η απόφαση έχει ήδη παρθεί αλλά δεν το έχετε συνειδητοποιήσει, καθώς θεωρείτε ότι τα θέματα που σας απασχολούν μπορούν να επιλυθούν. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, δεν μπορούν όμως.

Ειδικά αν τα θέματα αυτά αφορούν παράγοντες εκτός της σφαίρας επιρροής σας. Για παράδειγμα, θορυβώδης ή μη ασφαλής πλέον γειτονιά, “ενοχλητικοί” γείτονες που δεν σέβονται τις ώρες κοινής ησυχίας ή πολύ ακριβή περιοχή.

Για άλλους παράγοντες που μπορείτε να επηρεάσετε εσείς οι ίδιοι, η ευελιξία είναι μεγαλύτερη. Αυτοί αφορούν συνήθως θέματα στο σπίτι, όπως το μέγεθος συγκεκριμένων χώρων ή δωματίων, η διαμόρφωση τους για να εξυπηρετεί τις ανάγκες σας ή η ριζική αλλαγή αναγκών που καθιστούν ορισμένους χώρους μη χρήσιμους πλέον.

Είτε αφορούν εσωτερικά θέματα του σπιτιού είτε εξωτερικούς παράγοντες, τα σημάδια είναι εκεί και δεν πρέπει να τα αγνοείτε. Όσο τα αγνοείτε τόσο θα υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής σας.

Ποιά είναι τα 7 σημάδια

Αυτά είναι τα επτά σημάδια που πρέπει να προσέξετε και σε περίπτωση που παρατηρείτε πάνω από τρία έχει έρθει μάλλον η ώρα της απόφασης για μετακόμιση.

1. Το μέγεθος του νοικοκυριού μεγαλώνει

Το πιο συχνό σημάδι για μετακόμιση είναι η προσθήκη νέων μελών. Για τα νέα ζευγάρια που σχεδιάζουν να κάνουν παιδιά, η έλευση ενός ή περισσότερων νέων μελών αποτελεί de facto λόγο για αλλαγή σπιτιού. Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες περιπτώσεις που ένα νοικοκυριό μεγαλώνει και δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για περισσότερο χώρο. Για παράδειγμα, η φροντίδα ηλικιωμένων γονέων που πρέπει να μετακομίσουν μαζί σας ή ακόμη και η μεγαλύτερη ανάγκη για χώρο μέσα στο σπίτι για το κατοικίδιό σας. Κάθε φορά που προστίθεται νέο μέλος, η ανάγκη για μετακόμιση αυξάνεται σημαντικά.

2. Το μέγεθος του νοικοκυριού μειώνεται

Από την άλλη πλευρά, συχνό είναι και το αντίστροφο φαινόμενο. Σε οικογένειες με παιδιά, κάποια στιγμή αυτά φεύγουν από το σπίτι, είτε για σπουδές εκτός είτε για να ξεκινήσουν τη δική τους ζωή σε δικό τους σπίτι, μακριά από τη γονεϊκή εστία. Τί θα γίνουν όλοι αυτοί οι κενοί χώροι που προκύπτουν; Τα άδεια δωμάτια δεν είναι ευχάριστα συναισθηματικά στις περισσότερες περιπτώσεις. Επιπλέον, ένα μεγαλύτερο σπίτι με κενούς χώρους που δεν χρησιμοποιούνται δε συνεπάγεται και μείωση κόστους, τόσο για τη συντήρησή τους όσο και για την καθημερινή φροντίδα τους. Εξάλλου, γιατί να πληρώνετε για άδεια δωμάτια όταν αυτό το κόστος μπορείτε να το αξιοποιήσετε σε κάτι άλλο πιο δημιουργικό και ευχάριστο, όπως για παράδειγμα να ταξιδέψετε;

3. Η έλλειψη χώρου

Πολλές φορές, προκύπτει πρόβλημα χώρου ακόμη και όταν δεν προστίθενται νέα μέλη στο νοικοκυριό. Απλά αλλάζουν οι ανάγκες σας. Σήμερα πλέον με την τηλεργασία που έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο συχνή και μόνιμη σε αρκετούς κλάδους και επαγγέλματα, χρειάζεστε ζωτικό χώρο τόσο για να δουλεύετε άνετα από το σπίτι όσο και να αποθηκεύετε ενδεχομένως πράγματα που αφορούν τη δουλειά σας. Η έλλειψη επαρκών χώρων εργασίας και αποθήκευσης δημιουργεί αρκετά προβλήματα και γρήγορα κουράζει και προκαλεί έντονα την ανάγκη μετακόμισης σε πιο κατάλληλο σπίτι.

4. Η αλλαγή προφίλ της περιοχής

Το προάστιο ή η γειτονιά που επιλέξατε να ζήσετε πριν 5, 10 ή και πολλά παραπάνω χρόνια ενδεχομένως να έχει αλλάξει. Οι πόλεις είναι οικοσυστήματα ζωντανά και δυναμικά. Είναι συχνό το φαινόμενο μια περιοχή ή και γειτονιά να αλλάζει προφίλ, ανάλογα με το προφίλ των κατοίκων της και των συνηθειών τους. Κάποιες γίνονται πιο θορυβώδεις, άλλες “πέφτουν” και γίνονται ήσυχες έως ερημικές με απουσία καταστημάτων και ζωής. Σε άλλες περιπτώσεις, εγείρονται θέματα ασφάλειας και σίγουρα το να εγκαταστήσετε πολλαπλά συστήματα συναγερμού και πόρτες ασφαλείας δε θα λύσουν μακροχρόνια το πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, όταν νιώσετε ότι η περιοχή που ζείτε δε σας καλύπτει πλέον στο θέμα της ασφάλειας (για εσάς, τα αγαπημένα σας πρόσωπα και την περιουσία σας), καλό είναι να σκεφθείτε σοβαρά τη μετακόμιση, ώστε να μην “θυσιάσετε” την ποιότητα ζωής σας μακροχρόνια.

5. Οι μεγαλύτερες χρονοαποστάσεις

Τα παιδιά άλλαξαν σχολείο ή εσείς δουλειά. Τί γίνεται όταν οι χρονοαποστάσεις από και προς τα σημαντικά για εσάς σημεία αυξάνονται σημαντικά λόγω αλλαγών; Για πόσο καιρό ακόμη θα αντέχετε (από θέμα χρόνου, χρημάτων και ενέργειας) να ταλαιπωρήστε καθημερινά για να φτάσετε στον προορισμό σας και στο τέλος της ημέρας να επιστρέψετε στο σπίτι; Συνήθως, αυτό αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα, ίσως τον πιο σημαντικό, για να μετακομίσετε κάπου πιό κοντά και άνετα. Βεβαιωθείτε μόνο, πριν ξεκινήσετε να ψάχνετε νέο σπίτι, ότι οι αλλαγές αυτές που σας ωθούν στη μετακόμιση είναι μόνιμες ή θα ισχύουν έστω μεσοπρόθεσμα (για τα επόμενα 4-5 χρόνια). Σίγουρα, δεν είναι ότι καλύτερο να μετακομίζετε κάθε χρόνο με κάθε αλλαγή δουλειάς.

6. Τα χρήματα

Όταν το σπίτι είναι μικρό και χρειάζεστε περισσότερο χώρο, δε μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα. Η πιο σοφή επιλογή βραχυπρόθεσμα είναι να αναδιαμορφώσετε το χώρο και αν δείτε αν χρειάζεστε όλα τα έπιπλα που έχετε. Σε επόμενη φάση μπορείτε να κάνετε ανακαίνιση (μερική ή ολική). Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά εμπόδια σε αυτό. Καταρχήν, τα περιθώρια επεμβάσεων είναι λίγα σε περίπτωση που νοικιάζετε και εξάλλου γιατί να επενδύσετε σε ένα σπίτι που δεν είναι δικό σας; Μόνο σπάνια οι ιδιοκτήτες δέχονται να επωμιστούν το κόστος σημαντικών επεμβάσεων. Ακόμη και στην περίπτωση ιδιόκτητων σπιτιών όμως, τα περιθώρια κάποιες φορές είναι μικρά και συχνά το κόστος του να αλλάξεις ριζικά ένα σπίτι είναι πολύ μεγάλο και δε συμφέρει. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι ακόμη και να δαπανήσετε αρκετά χρήματα για να το αλλάξετε σε μεγάλο βαθμό, πάλι υπάρχουν περιορισμοί (τεχνικοί ή άλλοι) που δε θα φέρουν το 100% επιθυμητό αποτέλεσμα.

7. Ανάγκη για μια νέα αρχή

Όλα τα παραπάνω σημάδια είναι λίγο – πολύ ορθολογικά και έχουν να κάνουν με τη διαχείριση καταστάσεων και αναγκών. Κάτι όμως που συχνά δε λαμβάνεται τόσο σοβαρά υπόψιν είναι η ψυχολογική ανάγκη για μια νέα αρχή. Άλλες φορές είναι αφορμή κάποιο δυσάρεστο γεγονός (ένας χωρισμός ή ο τερματισμός μιας εργασιακής σχέσης). Άλλες φορές όμως αφορμή μπορεί να σταθεί η ανάγκη για νέες παραστάσεις, νέους ανθρώπους στη ζωή σας (ναι, και οι γείτονες ή περίοικοι λογίζονται ως τέτοιοι) και νέα ξεκινήματα. Όταν μια σχέση σοβαρεύει και πάει για πιο μόνιμη συμβίωση, ένα νέο κοινό σπιτικό είναι μια καλή επιλογή. Μπορεί το μικρό σπίτι κοντά στο Πανεπιστήμιο να ήταν σούπερ όταν σπουδάζατε αλλά τώρα είστε επαγγελματίες και μπορεί να θέλετε να κάνετε μια νέα αρχή κάπου αλλού. Ή ακόμη και τώρα που έφυγαν τα παιδιά από το σπίτι, να θέλετε να βρείτε ένα άλλο πιο μικρό σπίτι σε μια πιο ωραία περιοχή για να ανανεώσετε την καθημερινότητα και τη σχέση σας ως ζευγάρι. Τολμήστε το!

Το σπίτι είναι ο χώρος που οι άνθρωποι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Για αυτό και όταν νιώσετε ότι σας “πνίγει”, ξεκινήστε να δουλεύετε μέσα σας την ιδέα της μετακόμισης και όταν έρθει το κατάλληλο πλήρωμα του χρόνου πάρτε την απόφαση και υλοποιήστε την όπως σας ταιριάζει!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα