8 τρόποι για να προστατεύσετε έναν δικό σας άνθρωπο που ζει μόνος

8 τρόποι για να προστατεύσετε έναν δικό σας άνθρωπο που ζει μόνος
To κιτ έκτακτης ανάγκης μπορεί να φανεί χρήσιμο σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Getty Images/iStockphoto

Επειδή ποτέ δεν ξέρουμε τι ξημερώνει, ας δούμε ποιοι τρόποι υπάρχουν για να μπορούμε να προστατεύσουμε έναν άνθρωπο μας που ζει μόνος του.

Είτε είστε εσείς αυτοί που ζείτε μόνοι σας -γιατί το έχετε επιλέξει ή γιατί έτσι τα έφερε η ζωή-, είτε έχετε έναν δικό σας άνθρωπο που ζει μόνος του, υπάρχει ένα διαρκές άγχος που αφορά την ευημερία.

Κυρίως επί των όσων μπορούν να γίνουν σε επίπεδο προστασίας.

Αν δηλαδή, τυχόν συμβεί κάτι και προκύψει ζωτικής σημασίας ανάγκη. Κάτι που στην Ελλάδα το λες και τακτικό φαινόμενο -πια.

Aκολουθούν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, για να νιώθουμε ασφάλεια.

1) Καθιερώνουμε τακτικά check-in

Μια ρουτίνα με καθημερινές τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα ή προσωπικές επισκέψεις -εφόσον μένουμε στην ίδια πόλη- βοηθούν να βεβαιωθούμε πως ο άνθρωπος μας είναι καλά. Είναι χρήσιμο να εμφανίζονται άνθρωποι στο σπίτι, ώστε να φαίνεται απασχολημένο. Και σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν οι γείτονες, με τους οποίους είναι χρήσιμο να έχουν αναπτυχθεί σχέσεις. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να γίνει στόχος διάρρηξης.

2) Συντηρούμε ό,τι υπάρχει στο σπίτι

Για να αποφευχθεί η περίπτωση ατυχήματος, είναι χρήσιμο να συντηρούμε τακτικά τις ηλεκτρικές συσκευές και να πετάμε όσες είναι ελαττωματικές ή σπασμένες, πριν μας δημιουργήσουν πρόβλημα. Yπάρχουν στην αγορά ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα και φωτοηλεκτρικοί συναγερμοί πυρκαγιάς (ενημερώνουν για τυχόν επιβλαβείς αλλαγές στο περιβάλλον του σπιτιού), για όσους θέλουν να κάνουν το εξτρά βήμα.

3) Ενεργοποιούμε τις ρυθμίσεις έκτακτης ανάγκης του smartphone

Τα σύγχρονα τηλέφωνα διαθέτουν πολλές πολλές ρυθμίσεις, για την εξασφάλιση της ασφάλειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Αν το τηλέφωνο είναι iPhone

  • πηγαίνετε στις ρυθμίσεις.
  • πατάτε το Επείγον SOS.
  • ενεργοποιείτε το Παρατεταμένο Πάτημα και Σήκωμα για Κλήση, που θα σας επιτρέψει να καλέσετε γρήγορα το 100, κρατώντας πατημένο το πλευρικό κουμπί και το κουμπί έντασης. Αρχίζει αντίστροφη μέτρηση και ηχεί ένας συναγερμός. Εάν αφήσετε τα κουμπιά σε αυτό το σημείο, το iPhone καλεί τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
  • *πηγαίνετε στο Υγεία.
  • κάνετε click στο Ιατρική Ταυτότητα.
  • κάνετε click στο Επεξεργασία.
  • πηγαίνετε στο Επαφές Έκτακτης Ανάγκης και προσθέτετε τα άτομα που θέλετε.
  • αν προκύψει ανάγκη, πατάτε παρατεταμένα το κουμπί απενεργοποίησης και το κάτω κουμπί της έντασης του ήχου, σύρετε το Ιατρικό αναγνωριστικό και επικοινωνείτε άμεσα με τις επαφές έκτακτης ανάγκης.

Αν το τηλέφωνο είναι Android

  • κάνετε click στις 3 οριζόντιες γραμμές.
  • πατάτε τις Επαφές Έκτακτης Ανάγκης, στην ‘περιοχή’ Ομάδες -στο μενού αριστερά.
  • προσθέτετε την Επαφή Έκτακτης Ανάγκης.
  • επιλέγετε το Ασφάλεια και Επείγον και ενεργοποιείτε το Επείγον SOS.
  • Άπαξ και ενεργοποιηθεί, μπορείτε να πατήσετε γρήγορα το πλευρικό κουμπί 5 φορές, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και έτσι καλείτε το 100.

4) Αγοράζουμε ένα έξυπνο ηχείο

Οι έξυπνες οικιακές συσκευές μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Αν η συσκευή σας έχει τη δυνατότητα Alexa, κατεβάζετε την εφαρμογή Alexa Amazon, την ανοίγετε και πατάτε ‘επικοινωνήστε’, στην κάτω γραμμή της οθόνης (δίπλα στο ‘Σπίτι’).

Πηγαίνετε στις Επαφές και clickαρετε στην πάνω δεξιά γωνία (στο εικονίδιο με τα δυο ‘ανθρωπάκια’).

Για να προσθέσετε μια επαφή (του ανθρώπου που εμπιστεύεστε πως μπορεί να σας σώσει), πατάτε το μπλε εικονίδιο ‘προσθήκη νέου’ (το +). Από εκεί πατάτε το ‘προσθήκη επαφής’.

Πληκτρολογείτε το όνομα του προσώπου και το κινητό. Μπορείτε να βάλετε και περισσότερα ονόματα. Όταν βάλετε ό,τι θέλετε, πατάτε ‘αποθήκευση’.

Αναζητείτε το ‘Δικαιώματα’ και επιλέγετε το ‘Προσθήκη ως επαφή έκτακτης ανάγκης’. Επιβεβαιώνετε πως δίνετε στο Alexa το δικαίωμα να προσπαθήσει να κάνει την κλήση και να στείλει μήνυμα για βοήθεια, πατώντας το ΟΚ.

Αν παραστεί ανάγκη χρησιμοποιείτε τη φράση Wake Alexa, καλέστε για βοήθεια.

Ανάλογη υπηρεσία έχει και το Google Home.

5) Τοποθετούμε κάμερες

Προφανώς με τη συγκατάθεση του ανθρώπου μας, τοποθετούμε βιντεοκάμερες ασφαλείας στο χώρο του (εντός και εκτός αυτού), που επιτρέπουν την απομακρυσμένη πρόσβαση, μέσω smartphone ή υπολογιστή. Έτσι, όταν καλούμε στο τηλέφωνο το άτομο αυτό και δεν απαντά (επανειλημμένα) μπορούμε να τσεκάρουμε να του έχει συμβεί κάτι.

Παράλληλα, μπορούμε να εντοπίσουμε τυχόν ασυνήθιστες δραστηριότητες ή άλλα έκτακτα περιστατικά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε περίπτωση που τοποθετηθεί αξιόπιστο σύστημα ασφαλείας του σπιτιού. Από εκείνα που διαθέτουν συμβατή εφαρμογή smartphone.

6) Κάνουμε δώρο ένα smartwatch

Πέραν των πληροφοριών για τη γενικότερη λειτουργία μας, το έξυπνο ρολόι έχει GPS, υπηρεσία ανίχνευσης πτώσης και ρύθμιση για ειδοποίηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

7) Επιστρατεύουμε και τα έξυπνα κουδούνια

Τα έξυπνα κουδούνια βίντεο συνοδεύονται από κάμερες και αμφίδρομα συστήματα ήχου. Έτσι, όχι μόνο μπορείτε να δείτε ποιος είναι έξω από την πόρτα σας, αλλά μπορείτε και να επικοινωνήσετε μαζί τους. Κάποια έχουν και ικανότητα ανίχνευσης κίνησης. Έτσι βλέπετε ποιος είναι μπροστά στο σπίτι σας πριν καν φτάσει στην πόρτα σας.

8) Δημιουργούμε ένα κιτ έκτακτης ανάγκης

Επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι ξημερώνει, πάντα χρήσιμο είναι ένα τσαντάκι στο οποίο τοποθετούμε όσα έχουμε πραγματική ανάγκη (φάρμακα, νερό, φακός, τρόφιμα και είδη πρώτων βοηθειών, συν τα έγγραφα που θεωρούμε πως είναι απαραίτητα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε ό,τι και αν γίνει). Θα φανεί χρήσιμο σε διακοπές ρεύματος ή την όποια φυσική καταστροφή.

Αναπτύσσουμε παρέα και ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, για την εκκένωση και ένα σημείο συνάντησης, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή άλλων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Σε όσα έχουν να προτείνουν ειδικοί επί των θεμάτων ασφαλείας, είναι και η υιοθέτηση ενός σκύλου «που θα σας προστατεύει και θα σας κάνει και παρέα». Αν δεν είστε έτοιμοι να πάρετε όλη την ευθύνη αυτής της υιοθεσίας (να παρέχετε στο ζώο ό,τι χρειάζεται, υπό την όποια συνθήκη), καλύτερα να προσπεράσετε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα