82η ΔΕΘ: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες και μικροεντάσεις

82η ΔΕΘ: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες και μικροεντάσεις

Εργαζόμενοι από όλη την Ελλάδα βγήκαν το απόγευμα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Εντάσεις κατά την κατάληξη των κινητοποιήσεων στη νότια πύλη του συνεδριακού κέντρου

Εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, πολιτικές οργανώσεις και φορείς πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

Με σύνθημα «Η αξιοπρέπεια μας είναι αδιαπραγμάτευτη», οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΞΘ και ΕΔΟΘ ξεκίνησαν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 18.00 το απόγευμα, στο Άγαλμα του Βενιζέλου και προχώρησαν σε πορεία που κινήθηκε μέσω της παραλιακής και κατέληξε απέναντι από τη ΔΕΘ και το συνεδριακό κέντρο Ι. Βελλίδης.

Ξεχωριστή συγκέντρωση, με αφετηρία την Πλατεία Αριστοτέλους, πραγματοποίησαν το ΠΑΜΕ και δυνάμεις που πρόσκεινται σε αυτό, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Στην Αγίας Σοφίας συγκεντρώθηκε το μπλοκ της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), παρουσία και του επικεφαλής της, Παναγιώτη Λαφαζάνη και ξεκίνησε πορεία με τη συμμετοχή και μελών της ΟΚΔΕ και συνδικαλιστών του χώρου.

Στην Καμάρα έγινε η συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Συνδικάτων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου, καθώς και μελών των επιτροπών αγώνα κατά του χρυσού.

“Οκτώ χρόνια μνημονιακών πολιτικών έχουν φέρει τις δυνάμεις της εργασίας αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία σε απελπιστική κατάσταση. Είναι αλήθεια πως αρχικά υπήρξε οργή, θυμός, αγανάκτηση. Τώρα βλέπουμε παντού να υπάρχει θλίψη. Μια εθνική θλίψη. Εμείς, με τις μικρές δυνάμεις των συνδικάτων, που δεν είχαμε καμία αυταπάτη για το πού οδηγούνται με αυτές τις πολιτικές η χώρα μας και οι άνθρωποί της, λέμε σε όσους κυβερνούν και σε όσους προσδοκούν να κυβερνήσουν, ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος. Δημιουργεί ανεργία, φτώχεια και εθνική κατάθλιψη. Και δείχνουμε έναν άλλο δρόμο, έναν δρόμο αξιοπρέπειας, αγωνιστικής προσπάθειας που προσδοκούμε και στο τέλος θα φέρει αποτέλεσμα” δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Πάιδας, προεδρεύων της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, τόνισε: «Δίνουμε το παρών για να δώσουμε απάντηση στην κυβέρνηση, να τελειώνει η φτωχοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων, δεν ανεχόμαστε περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών του δημοσίου, δεν ανεχόμαστε την εξαθλίωση των συνταξιούχων. Ζητούμε την κατάργηση των κατάπτυστων νόμων του Κατρούγκαλου, που έχουν οδηγήσει χιλιάδες συνταξιούχους του δημοσίου στην εξαθλίωση. Επίσης ζητάμε τη στελέχωση των υπηρεσιών του δημοσίου, όπου το ποσοστό υποστελέχωσης είναι 20% έως 60%. Ζητάμε δε να δοθεί οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων του δημοσίου και να τελειώνει η ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων».

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλιδης, τόνισε: «Συγκεντρωθήκαμε σε έναν χώρο με ιδιαίτερο συμβολισμό, μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου, για να απαιτήσουμε να καταργηθούν τα μνημόνια, να επανέλθει ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, τα 751 ευρώ ως κατώτατος μισθός, η προστασία των εργαζομένων, το δίχτυ προστασίας που μας υποσχέθηκαν για τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες, όλα αυτά δηλαδή που μας έταζε ο πρωθυπουργός ως “Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και τώρα σφυρίζει αδιάφορα. Αυτά ζητάμε, αυτά είχε συμφωνήσει μαζί μας κι εάν δεν επανέλθουν θα είμαστε στους δρόμους, θα αγωνιζόμαστε προκειμένου να τα επαναφέρουμε. Η αξιοπιστία του καθενός κρίνεται».

Λίγο μετά τις 19.00 οι συγκεντρωμένοι στο άγαλμα του Βενιζέλου προχώρησαν σε πορεία, η οποία κινήθηκε μέσω της παραλιακής οδού προς τις εγκαταστάσεις της 82ης ΔΕΘ. Παράλληλα στην οδό Τσιμισκή κινήθηκανι οι διαδηλωτές που ξεκίνησαν από την Καμάρα. Στην οδό Τσιμισκή και στην πλατεία Αριστοτέλους υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία με τις διμοιρίες των ΜΑΤ να κατευθύνουν τους διαδηλωτές προς την παραλία.

Μικροεντάσεις στη νότια πύλη

Οι μαζικές πορείες που οργάνωσαν συνδικάτα, πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητές, όπως και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, κατέληξαν λίγο μετά τις 20.00 στη ΧΑΝΘ και έξω από το συνεδριακό κέντρο Ι.Βελλίδης.

Όταν οι πορείες έφτασαν στη νότια πύλη της ΔΕΘ, μερίδα διαδηλωτών επιχείρησε να σηκώσει το μεταλλικό κιγκλίδωμα που βρίσκεται στη νότια πύλη προκειμένου να εισέλθει στο κτήριο, αλλά απωθήθηκε από δυνάμεις της αστυνομίας.

Την ίδια ώρα, σε άλλη είσοδο της ΔΕΘ, μια δεύτερη ομάδα διαδηλωτών αποπειράθηκε να εισβάλει στους χώρους της διοργάνωσης, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να προχωρήσουν σε περιορισμένη χρήση χημικών.

Σημειώνεται ότι οι αντεξουσιαστές πραγματοποίησαν την πορεία τους από την Καμάρα κινούμενοι μέσω της Τσιμισκή υπό τον κλοιό ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ.

Η πορεία του ΠΑΜΕ φτάνει στην πλατεία ΧΑΝΘ:

Εικόνες από τις κινητοποιήσεις:

 

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί του Σαββάτου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στους χώρους της 82ης ΔΕΘ οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Παράλληλα, μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν το πρωί οι διανομείς φαγητού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στην πόλη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης. Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, η πλήρης ασφάλιση για όλους, η πληρωμή δώρων, επιδόματος αδείας, υπερωριών και προσαυξήσεων και η χορήγηση επιδόματος επικινδυνότητας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα