Α. Γκανάς για Ιωάννινα: Δεν είμαστε βέβαιοι, ότι ήταν ο κύριος σεισμός
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες μετά τη σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ. Ο Δρ. Αθανάσιος Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μιλά στο NEWS 247, για τα αχαρτογράφητα ρήγματα της Ελλάδας, ενώ απαντά στις προβλέψεις συναδέλφων για "επικείμενους μεγάλους σεισμούς"
- 17 Οκτωβρίου 2016 11:10
Σε πλήρη εξέλιξη η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπου έχουν σημειωθεί εκατοντάδες μετασεισμοί μετά τη δόνηση των 5,2 Ρίχτερ, ενώ από τον σεισμό παρατηρήθηκε μετακίνηση του όρους Μικιτσέλι, προς τα Δυτικά.
Ο Δρ. Αθανάσιος Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μιλά στο NEWS 247 για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, πριν και μετά το βράδυ του Σαββάτου, εξηγώντας γιατί δεν μπορούν ακόμη οι σεισμολόγοι, να είναι βέβαιοι, ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.
Όπως λέει ο κ. Γκανάς, από το Σάββατο μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί εκατοντάδες μετασεισμοί, καθώς συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, όπου τελευταία φορά σημειώθηκε σεισμός το 1996.
“Τελευταία φορά που σημειώθηκε σεισμός στην περιοχή ήταν το 1996 στην Κόνιτσα. Δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το ρήγμα έχει δώσει και στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, γιατί υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες στα ιστορικά επίκεντρα”, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το κατά πόσο η δόνηση των 5,2 ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, ο κ. Γκανάς εξηγεί, πως “αυτό που πρέπει να περιμένουμε να δούμε, είναι αν αυτός ο σεισμός έχει συμβεί πάνω στο ρήγμα αυτό καθ’εαυτό ή αν το ρήγμα συνεχίζεται και έχει σπάσει ένα μόνο μέρος του”.
“Γι’αυτό είμαστε ακόμη επιφυλακτικοί. Γιατί αυτοί οι σεισμοί της τάξης του 5 ή 5,5 μπορεί να έχουν σπάσει ένα κομμάτι του ρήγματος κι όχι ολόκληρο και αυτό να συμβεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες”.
Μάλιστα, κατά τον Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, “επειδή δεν είναι μεγάλοι, άνω των 6 Ρίχτερ, αλλά δεν είναι και μικροί, κάτω των 5, είναι στη μεσαία κατηγορία μεταξύ 5 και 5,5 Ρίχτερ, αυτό δίνει ένα μήκος ρήγματος γύρω στα 7 χλμ που έχει ενεργοποιηθεί, το οποίο δεν ξέρουμε αν είναι συνολικό. Μπορεί δηλαδή το ρήγμα να έχει μήκος 20 με 25 χλμ, δεν το γνωρίζουμε αυτό, δεν έχουμε τόσο καλά δεδομένα. Γι’αυτό περιμένουμε, να δούμε πώς θα εξελιχθεί”.
Σημειώνει πάντως, ότι η καταγραφή τόσων πολλών μετασεισμών, είναι απόλυτα φυσιολογική.
Όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη άγνωστα ρήγματα
Στο ερώτημα, κατά πόσο υπάρχουν ρήγματα, για τα οποία δεν γνωρίζουμε πολλά και μπορούν εν δυνάμει, να “δώσουν” ισχυρούς σεισμούς, ο κ. Γκανάς απαντά:
“Υπάρχουν άγνωστα ρήγματα. Όλη η Ελλάδα έχει άγνωστα ρήγματα, δεν τα γνωρίζουμε. Όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη ρήγματα, υπάρχουν πολλές χιλιάδες. Έχουμε χαρτογραφήσει αρκετά από αυτά και είμαστε πάντως επιφυλακτικοί”.
Μετατοπίστηκε το όρος Μικιτσέλι προς τα Δυτικά
Εξίσου φυσιολογικό με τους εκατοντάδες μετασεισμούς είναι, όπως διευκρινίζει ο κ. Γκανάς και το γεγονός ότι από τη δόνηση μετακινήθηκε το όρος Μικιτσέλι.
“Έχουμε κάνει μία προσομοίωση, που δείχνει μία μετατόπιση προς τα Δυτικά του όρους Μικιτσέλι. Κάποια εκατοστά, πράγμα που επίσης είναι φυσιολογικό για το μέγεθος του σεισμού”, λέει χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα δε, σε τι κατάσταση είναι τα σπίτια και άλλα κτίρια στην Ελλάδα, δηλώνει, πως είναι “σε καλή έως πολύ κατάσταση”.
“Ειδικά τα κτίρια και οι κατασκευές που έχουν χτιστεί με τους αντισεισμικούς κανονισμούς, είναι σε πολύ κατάσταση και μιλάω για τα τελευταία 30 με 40 χρόνια”, λέει.
Τεχνολογικά δεν μπορούμε να προβλέψουμε έναν σεισμό
Κατά πόσο υπάρχουν ρήγματα που απασχολούν τους σεισμολόγους περισσότερο από άλλα, ανησυχώντας ότι μπορεί να “δώσουν” μεγάλο σεισμό;
Το εν λόγω ερώτημα αφορά, όπως εξηγεί ο κ. Γκανάς στο κομμάτι της πρόβλεψης ενός σεισμού, κάτι που όπως ξεκαθαρίζει, τεχνολογικά δεν είναι ακόμη εφικτό.
“Παρακολουθούμε όλον τον ελλαδικό χώρο, με διάφορες τεχνικές και διαστημικές και με σεισμόμετρα και σεισμογράφους και προσπαθούμε, να κατανοήσουμε το πού συγκεντρώνεται κάθε φορά η παραμόρφωση, ώστε να μπορέσουμε, να κάνουμε κάποιου είδους πρόβλεψη. Τεχνολογικά όμως, δεν είναι όμως αυτό ακόμη εφικτό”, σημειώνει.
“Γνωρίζουμε πάρα πολλά για τη γεωλογία της Ελλάδας, αλλά υπάρχουν ακόμη περιοχές, όπου δρουν τυφλά ρήγματα, είναι στο υπέδαφος θαμμένα, σε αρκετό βάθος. Αυτά τα ρήγματα δεν έχουν χαρτογραφηθεί και παραμένουν πάντοτε ένας κίνδυνος, γιατί πάνω σε αυτά συγκεντρώνεται ενέργεια”, προσθέτει.
Τέλος, όσον αφορά στις κατά καιρούς δηλώσεις συναδέλφων του, περί επικείμενων μεγάλων πείσμων στην Ελλάδα, δηλώνει:
“Νομίζω ότι είναι περισσότερο θέμα στατιστικής ανάλυσης, παρά ένα προϊόν παρατηρήσεων. Σε αυτό δεν μπορεί να δώσει κανένας απάντηση, τέτοιου είδους δηλώσεις είναι καθαρά στηριγμένος σε στατιστικά στοιχεία, που έχουν μεγάλο σφάλμα. Πόσες φορές έχουν γίνει και πόσες έχουν επαληθευτεί… Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει πολλές τέτοιες δηλώσεις, οι οποίες έχουν ακυρωθεί από την πραγματικότητα”.