Άγ. Παντελεήμονας: Το κενό τριών ημερών της ΕΛΑΣ στην υπόθεση του νεκρού μετανάστη, οι αντιφάσεις και το ΕΚΑΒ

Διαβάζεται σε 8'
AT Αγίου Παντελεήμονα
AT Αγίου Παντελεήμονα Eurokinissi

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας έρχεται σε αντίθεση με όσα είχαν καταγράψει οι αστυνομικοί του Αγ. Παντελεήμονα πριν τον θάνατο του 37χρονου μετανάστη. Η κατάστασή του όταν τον επισκέφτηκε το ΕΚΑΒ τρεις μέρες πριν πεθάνει. Τι προκύπτει από το ρεπορτάζ του NEWS 24/7

Υπάρχουν πολλά κενά και ένα κρίσιμο σημείο στην υπόθεση του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, του άνδρα που πέθανε μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα και του οποίου ο θάνατος ανακοινώθηκε στους οικείους του το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. Η συγκεκριμένη υπόθεση -τη διερεύνηση της οποίας έχει πλέον αναλάβει ο Συνήγορος του Πολίτη- έχει προκαλέσει πλήθος ερωτημάτων για μια σειρά από λόγους.

Αρχικά, ο 37χρονος άνδρας από το Πακιστάν ο οποίος διέμενε στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια και είχε μισθωμένο σπίτι και νόμιμη εργασία, βρέθηκε νεκρός χωρίς τα κινητά του τηλέφωνα και τα κλειδιά του σπιτιού του, τα οποία σύμφωνα με την οικογένειά του είχε πάντα μαζί του.

Ακόμη, ο άνδρας θεωρούνταν αγνοούμενος από τους οικείους του, οι οποίοι δεν είχαν μπορέσει να επικοινωνήσουν μαζί του από τις 13 Σεπτεμβρίου, δηλαδή μια εβδομάδα πριν τον θάνατό του, καθώς τον καλούσαν στο τηλέφωνο και ήταν κλειστό. Η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με την ημερομηνία που οδηγήθηκε στο Α.Τ. Ομόνοιας στο πλαίσιο του Αυτοφώρου.

Επιπλέον, αφού αφέθηκε ελεύθερος το απόγευμα της 17ης Σεπτεμβρίου, ο 37χρονος προσήχθη ξανά αργά τη νύχτα της ίδιας ημέρας (ξημερώματα 18ης Σεπτεμβρίου) και οδηγήθηκε στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα. Κάπου εδώ ξεκινούν τα σημαντικά κενά και το πλέον κρίσιμο σημείο της υπόθεσης.

Η ανακολουθία για την αιτία προσαγωγής

Η Αστυνομία, στην επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει πως κατά την προσαγωγή του στο Αστυνομικό Τμήμα ο άνδρας ήταν “εμφανώς χτυπημένος, σε κατάσταση αμόκ, υπό την επήρεια ουσιών” και είχε “τραύματα στο πρόσωπο“. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, ο αξιωματικός υπηρεσίας κάλεσε το ΕΚΑΒ.

Αυτό που αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωσή που εξέδωσε μετά τον θάνατο του Πακιστανού, είναι πως προσήχθη επειδή προσπάθησε βίαια να εισέλθει σε πολυκατοικία όπου έμενε μια γυναίκα την οποία προηγουμένως είχε ακολουθήσει στον δρόμο. Η γυναίκα, ωστόσο, σύμφωνα με την Αστυνομία δεν θέλησε να καταθέσει μήνυση.

Το προβληματικό σημείο εδώ, είναι πως αυτό το περιστατικό δεν έχει καταγραφεί πουθενά, ούτε αναφέρεται αυτή ως αιτία προσαγωγής του 37χρονου. Στο βιβλίο συμβάντων του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Παντελεήμονα, το περιστατικό έχει καταγραφεί ως “Εξακρίβωση στοιχείων” στις 00:30 τη νύχτα. Μόνο μετά τον θάνατο του άνδρα από το Πακιστάν και μέσω της ανακοίνωσης της ΕΛ.ΑΣ. για το θέμα προέκυψε ως αιτία προσαγωγής το ότι ακολούθησε μια γυναίκα.

Όσα είδε το ΕΚΑΒ

Αφότου ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ προσήχθη στο Α.Τ., ο αξιωματικός υπηρεσίας κάλεσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο έφτασε στο σημείο στις 2:10 τα ξημερώματα. Εδώ είναι ένα ακόμη κρίσιμο σημείο της υπόθεσης. Στην κάρτα του περιστατικού, όπως είπαν άνθρωποι του ΕΚΑΒ στο NEWS 24/7 γράφτηκε πως ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ παρέμεινε στο αστυνομικό τμήμα και δεν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο καθώς δόθηκε “άρνηση διακομιδής από τον αξιωματικό υπηρεσίας”.

Αυτός είναι ένας υπηρεσιακός όρος που χρησιμοποιείται σε διάφορες περιπτώσεις και δεν σημαίνει πως εμπόδισε κάποιος την μεταφορά του. Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως αν το πλήρωμα του ασθενοφόρου εντόπιζε τον 37χρονο σε κατάσταση κατά την οποία κινδύνευε η ζωή του ή είχε πρόσφατα και τόσο σοβαρά τραύματα, όπως αυτά που φαίνονται στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατό του, θα τον μετέφεραν στο νοσοκομείο χωρίς να ζητήσουν την άδεια κανενός και χωρίς να είναι σε θέση κανείς να τους εμποδίσει.

Το γεγονός πως δεν έγινε διακομιδή, οφείλεται στο ότι διαπίστωσαν πως δεν έχρηζε περίθαλψης. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ, όπως μαθαίνει το NEWS 24/7 δεν διαπίστωσαν σε εκείνο το χρονικό σημείο να υπάρχουν όλα τα τραύματα που αποκαλύφθηκαν από την ιατροδικαστική του εξέταση μετά τον θάνατό του.

Αυτά συνέβησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου. Λίγες ώρες αργότερα, ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ εμφανίστηκε ενώπιον του Εισαγγελέα για να δικαστεί, όπως και έγινε. Αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει πως μέχρι εκείνη την ώρα δεν κινδύνευε η ζωή του, καθώς ο Εισαγγελέας θα το εντόπιζε και θα έδινε εντολή να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.

Το κενό τριών ημερών και το “επεισόδιο μικρής κλίμακας”

Μετά τον Εισαγγελέα, ο 37χρονος επέστρεψε στο Α.Τ. και κρατήθηκε εκεί μέχρι να μεταφερθεί σε Σωφρονιστικό Ίδρυμα. Στο κρατητήριο, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, εκδηλώθηκε “μικρής κλίμακας επεισόδιο με συγκρατούμενούς του και άμεσα μετακινήθηκε σε διαφορετικό χώρο του Τμήματος”. Σε αυτόν τον χώρο, στο ισόγειο του Αστυνομικού Τμήματος εντοπίστηκε νεκρός το πρωί της 21ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή αφού είχαν περάσει 3 βράδια.

Και εδώ όμως υπάρχουν προβληματικά σημεία σε όσα ισχυρίζεται η ΕΛ.ΑΣ. Αφενός τα σημάδια ξυλοδαρμού σε όλο το σώμα του 37χρονου άνδρα, με βεβαιότητα δεν παραπέμπουν σε “μικρής κλίμακας επεισόδιο” ώστε να υποθέσει κάποιος πως προέκυψαν από εκεί. Ο ιατροδικαστής που τον εξέτασε εντόπισε χτυπήματα σε κάθε σημείο του σώματός του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ, ενώ διαπίστωσε πως αρκετά εξ αυτών ήταν αποτέλεσμα πρόσφατου ξυλοδαρμού (έως 2 ημερών πριν την εξέταση).

Αφετέρου, προκαλεί εντύπωση πως το συμβάν που αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. ως “μικρής κλίμακας επεισόδιο” μέσα στο κρατητήριο, δεν έχει καταγραφεί επίσημα στο Α.Τ., δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη υπηρεσιακή διαδικασία διερεύνησής του τις ημέρες που κρατείτο ο 37χρονος Πακιστανός, δεν έγινε καμία κλήση στο ΕΚΑΒ ώστε να περιθάλψουν τον άνδρα -αν υποτεθεί πως τα χτυπήματά του οφείλονται σε αυτό το περιστατικό με συγκρατούμενους- και τέλος δεν προσδιορίζεται χρονικά από την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. το πότε συνέβη. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση περιγράφει αναλυτικά ημέρες για όλα τα γεγονότα (προσαγωγή, κλήση ΕΚΑΒ, μεταφορά σε Εισαγγελέα, επανεγκλεισμός στο ΑΤ) εκτός από το ποια ημέρα μεταξύ 18 και 21 Σεπτεμβρίου έγινε το “μικρής κλίμακας επεισόδιο” με τους συγκρατούμενούς του.

Στο διάστημα αυτό των τριών ημερών υπάρχει ένα κενό και μια αναφορά για ένα επεισόδιο του οποίου ο χρόνος δεν προσδιορίζεται. Για τη διασταύρωσή των γεγονότων, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το βιντεοληπτικό υλικό που θα πρέπει να έχει καταγράψει αυτό το επεισόδιο, αφού στο κρατητήριο που βρίσκονται όλοι οι κρατούμενοι υπάρχει κάμερα, σε αντίθεση με τον χώρο στον οποίο μεταφέρθηκε ο Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ μόνος του, πριν πεθάνει.

Το ΕΚΑΒ πάντως, δεν δέχτηκε καμία κλήση από το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα μεταξύ της 18ης Σεπτεμβρίου και της 21ης Σεπτεμβρίου όταν κλήθηκε για να διαπιστωθεί ο θάνατός του. Η τεχνική σύμβουλος της οικογένειας βεβαίωσε και εκείνη πως οι μώλωπες και τα τραύματα στο σώμα του 37χρονου ήταν δύο ταχυτήτων, καθώς κάποια είχαν γίνει πριν από 5 ημέρες (εκείνες τις ημερομηνίες ήταν πάλι κρατούμενος στο Α.Τ. Κολωνού) και αρκετά είχαν γίνει μεταξύ 4 και 48 ωρών από την ώρα που διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

“Δεν έχουν βγει ούτε οι τοξικολογικές και τον λένε χρήστη ναρκωτικών”

Πάντως, η δικηγόρος της οικογένειας του θανόντος, Μαρία Σφέτσου, υπογραμμίζει στο NEWS 24/7 πως “οι ανακρίβειες σε όσα λέει η Αστυνομία είναι πολλές. Εκτός των περιστατικών όπως η αιτία προσαγωγής, που άλλο πράγμα έχει καταγραφεί και άλλο ισχυρίζεται τώρα η Αστυνομία, αναρωτιέμαι πώς έχουν συμπεράνει πως ήταν χρήστης ναρκωτικών. Οι τοξικολογικές εξετάσεις έγιναν την ημέρα του θανάτου του και τα αποτελέσματα δεν έχουν βγει ακόμη. Στις 23:00 τη νύχτα είχε αφεθεί ελεύθερος από το Α.Τ. Κολωνού και στις 00:30 προσήχθη στον Άγιο Παντελεήμονα χωρίς να βρεθούν πάνω του ναρκωτικά. Η Αστυνομία δηλαδή λέει πως σε αυτή τη 1 ώρα και 30 λεπτά, χωρίς να έχει καν κινητό τηλέφωνο πάνω του, έφυγε από το Α.Τ. βρήκε κάπου ναρκωτικά, έκανε χρήση, δεν τα είχε πάνω του και μετά τη χρήση συνελήφθη για άλλο περιστατικό”.

Συμπληρώνει ακόμη πως “για περιστατικό πριν την προσαγωγή του, αν έχει συμβεί, αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχει κατατεθεί μήνυση και γιατί δεν υπάρχουν μάρτυρες. Φυσικά ακόμα και αν έχει συμβεί δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει την συμπεριφορά που αντιμετώπισε μέσα στο Α.Τ.”. Τέλος, καταλήγει, πως γίνεται προσπάθεια να εντοπιστούν τα 2 κινητά τηλέφωνα του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ τα οποία, όπως λέει η κα Σφέτσου “έχουν εξαφανιστεί και είναι κλειστά από την ημέρα που τον πήγαν στο Αστυνομικό Τμήμα για πρώτη φορά στις 13 Σεπτεμβρίου”.

Η υπόθεση αναμένεται τις επόμενες ημέρες να έχει εξέλιξη, καθώς η διερεύνησή της έχει ανατεθεί στον “Συνήγορο του Πολίτη”. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως όλα τα αποδεικτικά στοιχεία (βιντεοληπτικό υλικό, καταθέσεις κλπ), μέχρι αυτή την ώρα βρίσκονται στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, το οποίο έχει αναλάβει την προανάκριση, με την πλευρά της οικογένειας του Πακιστανού να τονίζει πως θα έπρεπε η διαδικασία να έχει ανατεθεί αλλού και όχι στο ίδιο το Τμήμα που ερευνάται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα