Αγρότες απέκλεισαν το λιμάνι εξωτερικού στην Ηγουμενίτσα

Διαβάζεται σε 3'
Μπλόκο αγροτών
Μπλόκο αγροτών. Εικόνα αρχείου EUROKINISSI

Μπλόκο αγροτών σε ρεύμα καθόδου της Εγνατίας Οδού που δίνει πρόσβαση στο λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας.

Σε αποκλεισμό του ρεύματος καθόδου της Εγνατίας Οδού που δίνει πρόσβαση στο λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας, προχώρησαν λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα αγρότες από την Θεσπρωτία και τα Ιωάννινα.

Οι αγρότες είχαν παρατάξει από χθες φορτηγά και τρακτέρ στην είσοδο του λιμανιού. Φορτηγά και νταλίκες που πρόκειται να ταξιδέψουν για Ιταλία, έχουν ακινητοποιηθεί στο 1ο χιλιόμετρο της Εγνατίας πριν την είσοδο τους στο λιμάνι.

Πρόκειται για κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και παραγωγούς, οι οποίοι ζητούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές, αποζημιώσεις από φυσικές ή άλλες καταστροφές.

Το μπλόκο αύριο Παρασκευή (9/2) αναμένεται να ενισχυθεί και οι αγρότες θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Αποκλεισμός της Ε.Ο. Αθηνών–Θεσσαλονίκης στο ύψος των Μαλγάρων

Την ίδια ώρα, οι αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία έκλεισαν στις 19:00 τον δρόμο στην ΕΟ Αθηνών–Θεσσαλονίκης στο ύψος των Μαλγάρων. Μάλιστα σε μια συμβολική κίνηση, έστησαν ένα τραπέζι και καρέκλες στη μέση του κλειστού δρόμου προκειμένου να κάνουν μια άτυπη σύσκεψη.

Διαμαρτυρία αγροτών στα Μάλγαρα
Διαμαρτυρία αγροτών στα Μάλγαρα

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών προχώρησαν από τις 18:00 και για δύο ώρες αγρότες της περιοχής.

Σε εξέλιξη είναι από τις 19:10 ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πολυγύρου στο ύψος της Γαλάτιστας.

Αύριο αναμένεται να συμμετάσχουν σε συνάντηση των αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Σίνδο και δηλώνουν απογοητευμένοι από την είδηση ότι ο πρωθυπουργός δε θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του κλάδου την ερχόμενη Δευτέρα. Όπως λένε οι αγρότες, θα συνεχίσουν και κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο διευκρίνιζαν ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ή Δευτέρα απόγευμα ή Τρίτη πρωί, επειδή ο πρωθυπουργός γυρίζει την Δευτέρα από το Βελιγράδι. “Προϋπόθεση του διαλόγου με τους αγρότες είναι οι ανοιχτοί δρόμοι, μισογεμάτο το ποτήρι, όλοι θέλουμε να βρούμε λύσεις” είπε ο Μάκης Βορίδης.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων σε όλη την χώρα, ενώ οι αγρότες έχουν αποστείλει υπόμνημα στον πρωθυπουργό με εννέα ζητήματα, κρίσιμα για την επιβίωση του κλάδου και την ανακούφισή τους από το κόστος παραγωγής.

Συνάντηση αγροτών θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή (9/2) στην Σίνδο, όπου θα οριστεί η επιτροπή που θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. Οι αγρότες εκτιμούν πως δεν θα πρέπει να είναι λιγότεροι από 20 άτομα, γιατί θα πρέπει να εκπροσωπηθούν διαφορετικές επιτροπές αλλά και διαφορετικοί κλάδοι της γεωργίας (αλιείς, μελισοκόμοι κ.α). Από την πλευρά των αγροτών της Θεσσαλίας, διαμηνύεται πως θα ζητήσουν και μια ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν το υπόμνημα που έχουν στείλει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα