Αγρότες για Τσίπρα: Μιλάει γενικά και αόριστα. Μας στέλνει στον Καιάδα και τους ‘μικρούς’ από εκεί που ήρθαν
Επιδερμική, γενικόλογη και αόριστη είδαν οι αγρότες από πολλά μπλόκα της Ελλάδας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. "Ή δεν έχει σωστή πληροφόρηση ή απλά δεν ξέρει", σχολιάζουν αγρότες στο NEWS 247. Ζητούν διάλογο με τεκμηριωμένες προτάσεις, δεν κάνουν πίσω στην κάθοδο στο Σύνταγμα και υποστηρίζουν: "Σημασία δεν έχουν τα λόγια, αλλά τι θα γράψει η πρωθυπουργική πέννα".
- 10 Φεβρουαρίου 2016 18:51
“Παλιά, η ηγετική φιγούρα της Αριστερής αντιπολίτευσης, ένα θερμόαιμος που υποσχόταν ότι θα αγωνιστεί για το δίκαιο των αγροτών. Σήμερα επικεφαλής της κυβέρνησης θέλει να περάσει νόμους που περικόπτουν τα βασικά δικαιώματα, διπλασιάζουν τη φορολογία και τριπλασιάζουν τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο κύριος Τσίπρας δεν είναι έτοιμος να συζητήσει τα ζητήματα του αγροτικού κλάδου. Μιλάει με γενικόλογα, δεν έχει μπει στην ουσία του θέματος, παρά μόνο στο Μητρώο Αγροτών που έτσι κι αλλιώς, είναι μνημονιακή δέσμευση και τελικά αυτό που καταφέρνει είναι να σκοτώνει τον μικρό αγρότη και να ευνοήσει τη νέα καπιταλιστική φιγούρα καλλιεργητή. Τους υπόλοιπους τους στέλνει στον Καιάδα”.
Με αυτά τα σχόλια στο NEWS 247 υποδέχτηκαν μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Αλιέων και Μελισσοκόμων, αλλά και της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.
“Δεν ήταν καθησυχαστικός, ούτε ελπιδοφόρος. Είναι απλά γενικόλογος και αόριστος. Και σημασία δεν έχει τελικά τι θα πει στα λόγια, αλλά τι θα γράψει στο τέλος η πρωθυπουργική πέννα”, συμφωνούν οι περισσότεροι αγρότες, μιλώντας στο NEWS 247, λίγα 24ωρα πριν την κάθοδο στο Σύνταγμα και την διήμερη κατασκήνωση στο κέντρο της Αθήνας.
Ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες βελτιώσεις όσον αφορά στο ασφαλιστικό των αγροτών. Τους κάλεσε όμως εκ νέου σε διάλογο, αφήνοντας για πρώτη φορά ανοιχτό παράθυρο βελτιώσεων. Διαμήνυσε δηλαδή ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές αρκεί οι αγρότες αντί να έρθουν με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα να προσέλθουν με διάθεση διαλόγου στο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδικότερα λόγο για σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης όσον αφορά στις εισφορές και τη μεταβατικότητα των διατάξεων, όπως και γενικότερα σε θέματα προστασίας του εισοδήματος των αγροτών και ειδικότερα των κατ’ επάγγελμα αγροτών.
Δεν παρέλειψε δε να υπενθυμίσει στους αγρότες ότι ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε στη Βουλή το συμψηφισμό των επιδοτήσεων με τις οφειλές σε ταμεία και εφορία, ενώ η κυβέρνηση όπως τόνισε εξασφαλίζει αφορολόγητο σε επιδοτήσεις, προσπαθώντας έτσι να ακυρώσει την προσπάθεια της Συγγρού να κάνει άνοιγμα ξανά στους αγρότες.
“Δεν μπαίνουμε στο σχολιασμό της τηλεοπτικής εμφάνισης του πρωθυπουργού, γιατί θα θεωρήσουμε τους εαυτούς μας γελοίους. Μπαίνουμε στην ουσία των γραφομένων του κυρίως. Γιατί τα λεγόμενα είτε ξεχνιούνται, είτε παραποιούνται. Επειδή δεν έχουμε μέχρι σήμερα δει ένα σχέδιο νόμου που να καθορίζει το πώς πρέπει να επιλυθεί το αγροτικό θέμα στα σημεία που μάς καίνε, δηλαδή φορολογικό, ασφαλιστικό και κόστος παραγωγής, γι’ αυτό ζητάμε συνάντηση με τεκμηριωμένες θέσεις και επίλυση των τριών αυτών ζητημάτων επί της ουσίας. Πολλά ακούσαμε, το θέμα είναι τι θα γράψει η πρωθυπουργική πέννα”, αναφέρει ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων, συνιδρυτής του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, αλλά και πρώην αντινομάρχης Αγροτικού Τομέα, Κώστας Σπανούλης.
“Δεν είναι ούτε καθησυχαστική, ούτε ελπιδοφόρα η τοποθέτησή του στο υπουργικό. Απλά γενικόλογη. Δεν μπαίνει ποτέ εις βάθος. Έχει συλλάβει ότι το Μητρώο Αγροτών είναι σημαντικό, αλλά μέχρι εκεί”, λέει και συνεχίζει: “Ο Τσίπρας δεν ήταν έτοιμος σήμερα να συζητήσει το αγροτικό ζήτημα. Άλλωστε, οι εισηγητές τεχνοκράτες είναι αυτοί που στο τέλος θα αποφασίσουν για την τύχη μας. Και πρέπει να τον ενημερώσουν, γιατί ο ίδιος ή δεν γνωρίζει τελικά τίποτα ή δεν έχει σωστή πληροφόρηση”.
“Οι ανοιχτές πληγές επιλύονται με σωστή ενημέρωση και μηδέν κόστος”, προσθέτει και καταλήγει: “Το μόνο που σχολίασε ο πρωθυπουργός είναι το Μητρώο Αγροτών που έτσι κι αλλιώς μνημονιακή είναι δέσμευση. Μέχρι σήμερα ήταν στο 35%, αλλά θα φτάσει στο 51% και σε αυτό συμφωνούμε. Για παράδειγμα, εάν είμαι υπάλληλος και έχω 4.900 ευρώ εισόδημα από μισθωτή εργασία και 5.100 από χωράφια, μπορώ να θεωρούμε αγρότης. Μέχρι σήμερα ήταν 3.500 – 6.500. Αυτό είναι σημαντικό γιατί θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το ποιος είναι αγρότης και ποιος όχι. Αυτό πατάει στο νόμο 3874 και είναι σωστή κατ’ εμάς η αυστηροποίησή του. Τα μπλόκα του αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα πάντως δεν το δέχονται. Αλλά είναι σημαντικό, ώστε να μην διώχνουμε τη νεολαία από τα χωράφια, αλλά και για να μην μείνουν στον αγροτικό τομέα οι επιτήδειοι, αλλά τελικά οι πραγματικοί αγρότες”.
Ως προς την φορολόγηση και το ασφαλιστικό, αγρότες από τα Τέμπη, αναφέρουν: “Θέλουμε να παραμείνει ο ΟΓΑ ως έχει, με μικρές τροποποιήσεις. Από 1/1/1998 ο κάθε αγρότης συνεισφέρει σε αυτό το ταμείο με περίπου 1.500 ευρώ το έτος. Και για να επιβιώσει πρέπει να έχει 320 εκατ. ευρώ τον χρόνο που βγαίνουν άνετα από τις εισφορές των αγροτών. Απλά πράγματα. Ως προς τη φορολόγηση των αγροτών υπάρχει μνημονιακή δέσμευση του νόμου 4172 άρθρο 29 παράγραφος 3, να φορολογούνται με 13%, με βάση τα βιβλία εσόδων – εξόδων. Η ουσία δεν είναι να πάρεις ακόμη 500 ευρώ από τους αγρότες, αλλά να πατάξεις την φοροδιαφυγή. Ο Τσίπρας δεν είπε τίποτε σήμερα. Αλλά εμείς ζητάμε απαντήσεις για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής”.
Την ίδια στιγμή, αργά το απόγευμα της Τρίτης, ανοιχτός στο να εξετάσει τις προτάσεις των αγροτών για το Ασφαλιστικό, έπειτα και από την πρόταση του πρωθυπουργού για διάλογο, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Μία μέρα μετά την αποστολή του προσχεδίου νόμου για την Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (OKE), ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Γιώργο Βερνίκο.
Μετά τη συνάντηση ο υπουργός τόνισε ότι “η βασική υποχρέωση μιας εκλεγμένης κυβέρνησης είναι να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία”.
Στα ίδια μήκη κύματος και το μέλος της ΠΑΣΥ από το Κάστρο Βοιωτίας, Γιώργος Γκικόπουλος , ο οποίος ανέφερε στο NEWS 247: “Περιμένουμε ο επικεφαλής της κυβέρνησης να απαντήσει σε συγκεκριμένα ζητήματα. Να αποσύρει αυτό το ασφαλιστικό – έκτρωμα και είτε να συζητήσουμε από μηδενική βάση, είτε να το αφήσει ως έχει. Θέλουμε να παραμείνει το αφορολόγητο, 12.000 ευρώ για κάθε αγρότη, ώστε να έχουμε ένα εισόδημα επιβίωσης. Την ίδια στιγμή, θέλουμε να μην πληρώνουμε πετρέλαιο με 1.5 ευρώ, να μειωθεί ή να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα εφόδια και στα αγροτικά ή διατροφικά προϊόντα, ώστε να αγοράζει και ο κόσμος πιο φτηνά, αλλά και να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια των ανασφάλιστων αγροτών. Την ίδια στιγμή, ζητάμε να σταματήσουν οι ποινικές διώξεις. Σε όλα αυτά, ο πρωθυπουργός κρατάει τα χαρτιά του κλειστά”.
Πολλοί αγρότες ισχυρίζονται ότι η άποψη του Τσίπρα ταυτίζεται με αυτή την Ε.Ε. που υπαγορεύει να φύγουν τα 3/4 των αγροτών βιαίως από τα χωράφια. “Πρέπει να ξεκληριστούν, να τα παρατήσουν και να φύγουν; Αυτό θέλουμε; Η κυβέρνηση κάνει διαχωρισμό μεταξύ στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε αυτούς που έχουν και παράλληλη εργασία και ουσιαστικά λέει στους δεύτερους να εγκαταλείψουν”.
Ο κ. Γκικόπουλος μάλιστα προσθέτει: “Όλα όσα λέει δεν είναι προς όφελος των χαμηλών στρωμάτων. Ίσα ίσα ευνοεί την μεγάλη στρεμματική καλλιέργεια. Ένας δηλαδή φραουλάς από την Αμαλιάδα που κάνει τζίρο 5 εκατ ευρώ τον χρόνο πληρώνει φόρο 13%, τον ίδιο με τον μικρό. Με αυτόν τον τρόπο, διώχνει τους μικρούς από τη γη και μένουν μόνο οι νέοι καπιταλιστές αγρότες. Τον μικρό οικογενειακό καλλιεργητή τον στέλνουν στον Καιάδα και τους συνταξιούχους από εκεί που ήρθαν”.
“Σκοπός είναι να ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενική βάση. Αλλά διάλογο δεν βλέπουμε. Δεν έχει πάρει θέση ο Τσίπρας σε βασικά ζητήματα. Υπάρχει κάποια ελπίδα όμως. Τα τελευταία χρόνια έχουμε επωμιστεί πολλά. Απλά τα τελευταία μέτρα αποτελούν την χαριστική βολή. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, άλλα έλεγε και άλλα έκανε”, τονίζει και ο Άρης Ανυφαντής από τη Θήβα, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών.