Αγρότες: Σε ποια σημεία στήνουν μπλόκα – Ποιες εθνικές οδοί έχουν κλείσει

Διαβάζεται σε 3'
Κινητοποίηση αγροτών στην Καρδίτσα
Κινητοποίηση αγροτών στην Καρδίτσα EUROKINISSI

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις συνεχίζονται σε όλη την χώρα, με τους αγρότες να αποκλείουν εθνικές και επαρχιακές οδούς.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σήμερα, Τετάρτη (7/2) οι αγρότες, μετά την πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας όπου αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις δράσεις τους προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από 55 μπλόκα και 70 συνεταιρισμούς αποφάσισαν ότι θα κάνουν μπλόκα σε εθνικές και επαρχιακές οδούς, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τις προηγούμενες φορές, ενώ την ίδια ώρα πρόκειται να κλείσουν τελωνεία και την επόμενη εβδομάδα να κάνουν «απόβαση» με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο.

Συγκριμένα, σήμερα Τετάρτη 7/2, αναμένεται να πραγματοποιηθούν μπλόκα:

  • Στον κόμβο παλαιάς και νέας Εθνικής Οδού στον Πλατύκαμπο Λάρισας, στις 17.00
  • Στον αυτοκινητόδρομο Ε65 στην Καρδίτσα, στις 17.00
  • Στην Εγνατία στο μπλόκο του Ευόσμου
  • Στα Κουφάλια και στα Μάλγαρα στη 13.00
  • Στο Στεφανοβικείου Μαγνησίας αποκλεισμός της παλιάς Εθνικής οδού Βόλου-Λάρισας στις 17:00
  • Στις Σέρρες οι αγρότες αναμένεται να κλείσουν το τελωνείο Ευζώνων
  • Στα Μεγάλα Χωράφια στην Κρήτη αποκλεισμός της Εθνικής Οδού Χανίων-Ρεθύμνης στις 17.00

Μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ οι αγρότες των μπλόκων θα αποφασίζουν για την ώρα που θα κλείνουν τις εθνικές οδούς, τις επαρχιακές οδούς, αλλά και τα τελωνεία.

Σε συμβολικό αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης, προχωρούν οι αγρότες της περιφέρειας Αλμυρού, στις 3 μετά το μεσημέρι και για λίγη ώρα, ενώ έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και τα γεωργικά μηχανήματα σε τμήμα του δρόμου που είναι κλειστό για την κυκλοφορία, επειδή γίνονται εργασίες επί της ΠΑΘΕ.

Σε αποκλεισμούς μισής ώρας, από τη 13:00 έως τις 13:30 το μεσημέρι, προχώρησαν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που έχουν στήσει μπλόκα σε διάφορα κομβικά σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικότερα πρόκειται για τα σημεία του Δερβενίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας και Στρυμονικού επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών, αλλά και στα Μάλγαρα, τη Χαλκηδόνα, τα Γιαννιτσά και άλλα σημεία στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας, όπου έχουν παραταχθεί τα τρακτέρ τις τελευταίες ημέρες.

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν πίσω ούτε μισό βήμα στις βασικές τους διεκδικήσεις καθώς ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, επτά λεπτά/κιλοβατώρα στο ρεύμα, κρατική επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αποζημιώσεις στο 100%, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και φρένο στις ελληνοποιήσεις.

Στην αρχή της Εγνατίας Οδού, στο 1ο χιλιόμετρο έξω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, παρέταξαν λίγο μετά τη 13:00, οι αγρότες της Θεσπρωτίας τρακτέρ, φορτηγά και αγροτικά αυτοκίνητα. Η αστυνομία τους εμπόδισε να περάσουν, όμως παραβίασαν το μπλόκο και μπήκαν στην Εγνατία και στα δύο ρεύματα, ενώ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκλείσουν αργότερα τον αυτοκινητόδρομο και την έξοδο του λιμανιού.

Στο μεταξύ, το προσεχές Σάββατο 10/2 στις 19.30, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των εκπροσώπων των αγροτικών μπλόκων της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον συμβολικό αποκλεισμό των συνόρων της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

«Όλα είναι ανοιχτά και εφόσον ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ανταποκριθεί στα όσα δικαίως ζητάμε για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε στον πρωτογενή τομέα, τότε δεν αποκλείεται να ακολουθήσουμε σκληρότερη στάση», σημειώνει ο αγρότης Παιονίας, Θωμάς Καρυπίδης και προσθέτει: «παλεύουμε για την επιβίωσή μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα