Αγροτικά μπλόκα παντού. Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με κλείσιμο δρόμων

Αγροτικά μπλόκα παντού. Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με κλείσιμο δρόμων
INTIME NEWS

Κινητοποιήσεων συνέχεια και σήμερα για τους αγρότες όλης της χώρας, που αντιδρούν στις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού. Πού θα κλείσουν οι δρόμοι

Μετά την άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, οι αγρότες εμφανίζονται αποφασισμένοι να σκληρύνουν τη στάση τους και προετοιμάζονται να στήσουν μπλόκα στους δρόμους και να κλείσουν τελωνεία και εθνικές οδούς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κατρούγκαλος άκουσε τις θέσεις της επιτροπής σχετικά με τις διατάξεις που προωθούνται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τους αγρότες και είχε την ευκαιρία να διευκρινίσει κρίσιμα σημεία του νομοσχεδίου.

«Υπάρχει σχέδιο καταστροφής μας και η απάντηση θα δοθεί στα μπλόκα. Δεν σκοτώνουμε την αγελάδα που μας τρέφει», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής μετά τη συνάντηση.

Σε δίωρο αποκλεισμό της ΠΑΘΕ στο ύψος των Τεμπών θα προχωρήσουν σήμερα από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι οι αγρότες του μπλόκου που έχει στηθεί εκεί. Πρόκειται για μία κίνηση προειδοποιητικού χαρακτήρα, καθώς οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών έχουν απευθύνει γενική πρόσκληση για συνάντηση αύριο το μεσημέρι, εκπροσώπων όλων των μπλόκων, στα Τέμπη, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους.

Οι αγρότες ζητούν παρέμβαση πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και διάλογο από μηδενική βάση για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής καθώς και επιμέρους θέματα του κλάδου τους. Γενική συνέλευση των αγροτών του μπλόκου της Νίκαιας θα πραγματοποιηθεί εξάλλου σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσουν για τις παραπέρα κινήσεις τους.

Οι αγρότες θα προχωρήσουν σε συχνότερους, αλλά και μεγαλύτερης διάρκειας αποκλεισμούς των σημείων, όπου έχουν στήσει τα μπλόκα τους.

«Ντεμπούτο» κάνει σήμερα το μπλόκο της Κουλούρας στο Νομό Ημαθίας, επί της Εγνατίας οδού, το οποίο στήνεται τις τελευταίες τρεις ημέρες και αριθμεί περισσότερα από 600 τρακτέρ, που έχουν καταφθάσει στο σημείο από Βελβεντό Κοζάνης, Νάουσα, Γρεβενά, Φλώρινα και Καστοριά. Στο σημείο κατευθύνονται και τρακτέρ από μπλόκα που είχαν στηθεί σε διάφορα κομβικά σημεία του Νομού, αλλά και των γειτονικών, αυτών της Πέλλας και της Πιερίας.

Συμβολικούς αποκλεισμούς θα πραγματοποιήσουν σήμερα και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου στο Νισέλι Αλεξάνδρειας με τον συντονιστή του μπλόκου, Παναγιώτη Μεσαλά να αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «12-2 το μεσημέρι θα συμμετάσχουμε και εμείς δυναμικά στην προγραμματισμένη κινητοποίηση που έχει αποφασιστεί σε όλη την Ελλάδα».

Σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις προχωρούν και οι αγρότες -κτηνοτρόφοι του μπλόκου που έχει στηθεί στη Χαλκηδόνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, με τον αγροτοσυνδικαλιστή Θόδωρο Νέλα να μας τονίζει «12 -14.00 θα κλείσουμε την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας και τους παράδρομους».

Με συμβολικούς αποκλεισμούς, αλλά κυρίως ενδυνάμωση του μπλόκου τους συνεχίζουν την κινητοποίηση τους αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού Πέλλας, οι οποίοι και έχουν στήσει μπλόκα στον κόμβο της Παραλίμνης , επί της εθνικής οδού Γιαννιτσών Θεσσαλονίκης και στον κόμβο Μελισσίου, ενώ άλλοι συνάδελφοί τους χθες αργά το βράδυ έστησαν μπλόκο στον περιφερειακό δρόμο της περιοχής και συγκεκριμένα στον κόμβο Μανδάλου, όπως μας επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Τάσος Κυραλίδης.

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων εισέρχονται και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο Νομό Χαλκιδικής, οι οποίοι χθες το βράδυ ξεκίνησαν να μαζεύονται σε διάφορα σημεία του Νομού και σήμερα από τις 10 το πρωί, στήνουν το δικό τους μπλόκο στον κόμβο Νέων Μουδανίων -Θεσσαλονίκης. Επ΄αόριστον αποκλεισμένος είναι ο κόμβος Κερδυλλίων επί της Εγνατίας οδού, ενώ όπως μας είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Γιάννης Παναγής, από τη 13.00 το μεσημέρι «θα κλείσουμε για μία ώρα τους παράδρομους».

Παραμένουν στη διασταύρωση Κοκκινογείων προς το τελωνείο της Εξοχής αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής, ενώ όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας «στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουμε πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Δράμας, έχοντας στο πλευρό μας και άλλους επαγγελματικούς φορείς». Το τελωνείο Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία αναμένεται να κλείσει συμβολικά για μία ώρα από τη 13.00 το μεσημέρι.

Πορεία διαμαρτυρίας (11 το πρωί ξεκινά) στο κέντρο των Σερρών και επισκέψεις στα γραφεία βουλευτών του Σύριζα, έχουν προγραμματίσει για σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από το μπλόκο του Προμαχώνα, που αριθμεί πλέον περισσότερα από 1.500 τρακτέρ. Αργότερα το μεσημέρι δεν αποκλείεται να κλείσουν συμβολικά τα σύνορα, όπως μας επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής, Στέργιος Λίτος.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Διακόπτεται η κυκλοφορία στο κομμάτι της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση με το Στόμιο, από τις 11.45 πμ και όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί, λόγω της κινητοποίησης των αγροτών του μπλόκου των Τεμπών οι οποίοι από τις 12 μέχρι τις 2 θα αποκλείσουν την Κοιλάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας, προ ολίγου κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

· Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

Όλα τα οχήματα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, θα εκτρέπονται:

Από τον Ανισόπεδο Κόμβο Βελεστίνου (χ/θ 312+000) προς την Π.Ε.Ο. Βόλου – Λάρισας και στη συνέχεια:

– είτε θα εισέρχονται στον ΠΑΘΕ από τον Κόμβο Πλατυκάμπου (χ/θ 351+000) και εν συνεχεία από τον Κόμβο Γυρτώνης [Χ/Θ 365+550 του Π.Α.Θ.Ε.] θα κατευθύνονται προς την Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης – Αμπελώνα – Τυρνάβου – Ελασσόνας – Κοζάνης – Εγνατία Οδό και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ύψος του Κόμβου Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500).

– είτε μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης θα κατευθύνονται στην Ε.Ο. Λάρισας– Τρικάλων – Καλαμπάκας – Γρεβενών και θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

· Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

1. Τα φορτηγά μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (χ/θ 474+500) προς Βέροια (Εγνατία Οδό) – Κοζάνη και από εκεί:

α)είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Ελασσόνας – Τυρνάβου – Αμπελώνα – Γυρτώνης θα κινούνται έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και ακολούθως θα εξέρχονται του ΠΑΘΕ στον Κόμβο Πλατυκάμπου και θα κατευθύνονται στην παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

β)είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης – Γρεβενών – Καλαμπάκας – Τρικάλων – Λάρισας και εν συνεχεία, θα κινούνται στην περιφερειακή οδό Λάρισας – Τρικάλων, στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης, την Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου προς κόμβο Βελεστίνου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

2. Τα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη και Πιερία, θα εκτρέπονται στη διασταύρωση Στομίου [χ/θ 393+300] και μέσω της Επαρχιακής Οδού Ομολίου – Στομίου – Βελίκας – Αγιοκάμπου – Αγιάς και της Ε.Ο. Αγιάς – Λάρισας θα οδηγούνται στην Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου και θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από Α/Κ Βελεστίνου.

3. Όλα τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία που θα προέρχονται από Κατερίνη – Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται από τον Α/Κ Αιγάνης και εν συνεχεία, επίσης μέσω Κατερίνης, θα εκτρέπονται κατάλληλα.

Εξαιρούνται αττό τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής παραλιακού άξονα Αγιοκάμπου καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τεμπών:

· Λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων και

· Φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού ως άνω χαρακτήρα (λ.χ. τροφοδοσία τοπικών επιχειρήσεων, τουριστικών καταλυμάτων κλπ, συλλογή γάλακτος με βυτιοφόρα γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, εφοδιασμός κτηνοτροφικών μονάδων με ζωοτροφές κ.ά.).

Για κάθε πληροφορία σχετική με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και την κίνηση των οχημάτων, οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται στα τηλέφωνα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας: 2410 -683168, 2410-683169.

(πηγή φωτογραφίας: intimenews)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα