Ακαθάριστα οικόπεδα: Πότε λήγει η προθεσμία ενόψει αντιπυρικής περιόδου – Tα πρόστιμα που ισχύουν

Διαβάζεται σε 7'
Οικόπεδο (φωτο αρχείου)
Οικόπεδο (φωτο αρχείου) Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Πότε εκπνέει η προθεσμία για τον καθαρισμό των οικοπέδων. Φέτος “θα ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες”, διαμήνυσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης.

Από την Τρίτη 1η Απριλίου, έχουν ξεκινήσει οι καθαρισμοί των οικοπέδων για το 2025 με τους ιδιοκτήτες να καλούνται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία άμεσα και να υποβάλουν την αντίστοιχη δήλωση μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του gov.gr.

Η υποχρέωση αυτή αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους ενοικιαστές και εντάσσεται στα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Η μη υποβολή δήλωσης καθαρισμού στο Εθνικό Μητρώο επιφέρει πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με φυλάκιση έως 2 έτη και πρόστιμο έως 54.000 ευρώ.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης μίλησε στην εκπομπή Newsroom του ΕΡΤNews για τους καθαρισμούς των οικοπέδων, αλλά και για την αναδρομική απαλλαγή δημοτικών τελών για χιλιάδες κενά ακίνητα. Σχετικά με την τροπολογία για τα κλειστά ακίνητα που λύνει ένα θέμα μετά από πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, ο κ. Σπανάκης δήλωσε, «τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τα κενά ακίνητα διαγράφονται εφόσον υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση από τους ιδιοκτήτες. Άρα, έχουμε αναδρομική απαλλαγή δημοτικών τελών για χιλιάδες κενά ακίνητα».

«Κλειστό ακίνητο», διευκρίνισε, είναι αυτό που δεν έχει ρεύμα. «Άρα όσοι ιδιοκτήτες μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στον Δήμο να πουν ότι “το ακίνητο μου είναι κλειστό, είναι κενό”, μπορούν να το κάνουν από εδώ και πέρα(…)», είπε.

Ο Δήμος γνωρίζει και είναι διασυνδεδεμένος, ώστε να δει αν υπάρχει ρεύμα ή όχι ή μπορεί και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης να προσκομίσει βεβαίωση από την εταιρεία ρευματοδότησής του.

«Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν το γνωρίζουν», υπενθύμισε ο κ. Σπανάκης. Όπως εξήγησε, «σε πολλές περιπτώσεις έχουν βεβαιωθεί από τον Δήμο, οπότε σε αυτή την περίπτωση πάει και διαγράφονται. Υπάρχουν και εκείνα που δεν έχουν βεβαιωθεί. Οπότε πηγαίνει ο ιδιοκτήτης και λέει ότι είναι κενό το ακίνητό μου, κάνω την υπεύθυνη δήλωση, μη μου βεβαιώσετε αυτά τα χρέη και τρίτη περίπτωση αν κάποιος τα έχει ήδη ρυθμίσει και έχει πληρώσει, για τα υπόλοιπα δεν χρειάζεται να πληρώσει, αλλά χρειάζεται πάλι να πάει στο δήμο».

Τι ισχύει για τα ακαθάριστα οικόπεδα

Σχετικά με τα ακαθάριστα οικόπεδα δήλωσε πως «το υπουργείο Εσωτερικών φέτος δαπανά 40 εκατομμύρια, ένα αυξημένο ποσό σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι για τα ακαθάριστα οικόπεδα».

Εξήγησε πως οι δήμοι ήδη «έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία να καθαρίσουν τα δημοτικά οικόπεδα σε πολλές περιοχές. Υπάρχει όμως και η υποχρέωση των ιδιοκτητών να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους από την 1η Απριλίου έως την 30η Απριλίου. Γιατί μετά μπαίνουμε στην αντιπυρική περίοδο. Το δηλώνουμε στην πλατφόρμα που υπάρχει στο αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης».

Υπενθύμισε μάλιστα, πως 833.000 ιδιοκτήτες καθάρισαν τα οικόπεδά τους πέρυσι.

Ο κ. Σπανάκης τόνισε πως φέτος οι Δήμοι είναι πολύ πιο οργανωμένοι από ποτέ.

«Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν πριν ξεκινήσουν να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους, να συνεργαστούν με τους Δήμους. Υπάρχει στις ιστοσελίδες των Δήμων το τηλέφωνο που μπορούν να καλέσουν οι πολίτες για να βοηθήσουν και οι Δήμοι στην αποκομιδή».

Παράλληλα, ο κ. Σπανάκης ανέφερε πως στην πλατφόρμα υπάρχουν δύο πεδία, το ένα είναι για να υποβάλεις και το άλλο για να κάνεις καταγγελίες.

«Είχαμε πέρσι 8.000 καταγγελίες», είπε και πρόσθεσε πως φέτος «θα ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες».

Όσο για το αν θα δοθεί παράταση, ο κ. Σπανάκης είπε, πως είναι κάτι που θα εξεταστεί μαζί με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

10 ερωταπαντήσεις για τα ακαθάριστα οικόπεδα

1. Ποιοι είναι υπόχρεοι υποβολής δήλωσης καθαρισμού;

Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:

  • περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
  • περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
  • εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και
  • εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας .

2. Εξαιρούνται κάποιοι από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης καθαρισμού;

Από το πεδίο εφαρμογής της παρούσας εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι φυτεμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών, κ.α. των περιοχών και εκτάσεων της ερώτησης 1.

3. Είμαι υποχρεωμένος σε αρνητική δήλωση εφόσον δεν είμαι υπόχρεος;

Όχι δεν υπάρχει υποχρέωση αρνητικής δήλωσης εφόσον δεν είστε υπόχρεος.

4. Τι προβλέπει ο καθαρισμός;

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

5. Μέχρι πότε πρέπει να υποβάλλω τη δήλωση;

Οι υπόχρεοι για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης οφείλουν μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους να προβαίνουν στην υποβολή αυτής στο Εθνικό Μητρώο τήρησης μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας του άρθρου 53Α του ν.4662/2020 (Α΄ 27), μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.) (akatharista.apps.gov.gr), ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους.

6. Το οικόπεδο ανήκει σε περισσότερους από έναν ιδιοκτήτες. Απαιτείται να κάνουν δήλωση καθαρισμού όλοι οι ιδιοκτήτες;

Σε περίπτωση που η δήλωση καθαρισμού αφορά όλο το οικόπεδο τότε αρκεί να γίνει δήλωση από έναν ιδιοκτήτη. Διαφορετικά, σε περίπτωση που στο οικόπεδο υπάρχουν κάθετες ιδιοκτησίες, δίνεται η δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση όλοι οι ιδιοκτήτες αναφέροντας τις κάθετες ιδιοκτησίες τους.

7. Δεν γνωρίζω τον ΚΑΕΚ του οικοπέδου μου, πώς ή πού μπορώ να τον βρω;

Για την εύρεση του ΚΑΕΚ μπορείτε να συνδεθείτε στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Συμβουλευτείτε τις Οδηγίες χρήσης / Δήλωση καθαρισμού.

8. Τι κυρώσεις υπάρχουν σε μη υποβολή δήλωσης;

Στους υπόχρεους που δεν υποβάλλουν τη δήλωση, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ.

9. Τι κυρώσεις υπάρχουν σε υποβολή ψευδούς δήλωσης;

Η υποβολή ψευδούς δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο, ως προς την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή εκατόν ογδόντα (180) έως τριακόσιες εξήντα (360) ημερήσιες μονάδες. Το ύψος της κάθε ημερήσιας μονάδας δεν μπορεί να είναι κατώτερο από εβδομήντα (70) ευρώ, ούτε ανώτερο από εκατό πενήντα (150) ευρώ.

10. Υπέβαλα τη δήλωση καθαρισμού στο Μητρώο (akatharista.apps.gov.gr). Απαιτείται να την αποστείλω και στον δήμο;

Όχι, ο δήμος έχει πρόσβαση στην εφαρμογή και δεν απαιτείται να κάνετε κάποια άλλη ενέργεια.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες καθαρισμού και το ισχύον πλαίσιο επισκεφθείτε τη διαδικτυακή πλατφόρμα του gov.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα