Ακόμη μία εφιαλτική νύχτα στη Β. Εύβοια

Ακόμη μία εφιαλτική νύχτα στη Β. Εύβοια
Φωτιά EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Φλέγεται για πέμπτη νύχτα η Β. Εύβοια. Κυκλωμένα τα χωριά της Ιστιαίας από πύρινα μέτωπα.Προετοιμασίες αν χρειαστεί για εκκενώσεις από τις ακτές.Δύσκολη η κατάσταση και σε Ηλεία, Αρκαδία και Φωκίδα.

Η φωτιά κινείται ανεξέλεγκτα με κατεύθυνση το Πευκί. Την ίδια ώρα οι πυροσβέστες οργανώνουν τη μάχη τους με τις φλόγες ανάμεσα στις περιοχές Γούβες και Γερακιού. Είναι η τελευταία άμυνα πριν από το Αρτεμίσιο και κυρίως το Πευκί, στο οποίο βρίσκονται σκάφη έτοιμα να παραλάβουν κατοίκους που θέλουν να αποχωρήσουν.

Παράλληλα, το μέτωπο της πυρκαγιάς στα Βασιλικά και το Ψαροπούλι συνεχίζει το καταστροφικό του έργο. Ειδικότερα, στο Ψαροπούλι τα σκάφη παραλαμβάνουν κατοίκους, ενώ στα Βασιλικά οι φλόγες απειλούν τα σπίτια.

Η φωτιά έχει περάσει το χωριό Τσαπουρνιά, ενώ οι κάτοικοι στα Ελληνικά με τη βοήθεια και των ανέμων συγκρατούν την ορμή της σε απόσταση αναπνοής.

Στο Βουτά, στην άλλη πλευρά του βόρειου τμήματος, η φωτιά έφτασε στη Μονοκαριά κατακαίγοντας ό,τι έβρισκε μπροστά της, ενώ σύμφωνα με τους κατοίκους αποτελεί θέμα χρόνου να κινηθεί προς Παναγιά. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με μήνυμα της μέσω 112, από το απόγευμα είχε ζητήσει την εκκένωση των συγκεκριμένων χωριών.

Ταυτόχρονα, ζητήθηκε η εκκένωση στους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες της Εύβοιας με κατεύθυνση την Ιστιαία.

Για εγκατάλειψη μιλούν οι κάτοικοι

Για εγκατάλειψη κατηγορούν οι κάτοικοι της Β. Εύβοιας την Πολιτεία, αφού ουσιαστικά για 5η ημέρα και νύχτα παλεύουν σχεδόν μόνοι τους με επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με λιγοστά εναέρια μέσα που επιχείρησαν περιορισμένα μέχρι να πέσει και το τελευταίο φως. Δραματικές παραμένουν οι εκκλήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Περιφέρειας για βοήθεια καθώς βλέπουν να πλησιάζει η φωτιά ακόμα και την Ιστιαία.

Ειδικά για την Ιστιαία αν χρειαστεί υπάρχει πρόβλεψη και για πλωτά μέσα ακόμα και του Π.Ν. για την εκκένωση των κατοίκων, από τις ακτές της Β. Εύβοιας.

Την ίδια ώρα, το μέτωπο της φωτιάς που σαρώνει την βόρεια και ανατολική πλευρά της Εύβοιας από τον κόλπο του Ευβοϊκού έως τις ακτές του Αιγαίου έχει προκαλέσει την εντολή για εκκένωση στις περιοχές Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά, Γαλατσάδες, Καματριάδες και Μηλιές. Περικυκλωμένες από τις φλόγες οι οικισμοί στον Βουτά, στα Βασιλικά και στο Ψαροπούλι, ενώ από την νότια πλευρά του πύρινου μετώπου, η φωτιά κινδυνεύει από την Δαφνούσσα να εισέλθει στο Προκόπι και σε ένα παρθένο δάσος. Εκεί φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί κάπως η ανάπτυξη του πύρινου μετώπου. Αντίστοιχα δύσκολη η κατάσταση στο Σπαθάρι και έξω από το Μαντούδι.

Στην περιοχή επιχειρούν 475 πυροσβέστες, με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Επίσης, επιχειρούν 84 στελέχη των ειδικών δυνάμεων του Στρατού ως πεζοπόρα τμήματα. Ταυτόχρονα, το πολεμικό Ναυτικό έχει διαθέσει τορπιλάκατο που βρίσκεται στο λιμάνι της Αγίας Άννας, ενώ στη σκάλα Ωρωπού έχουν διατεθεί 2 αρματαγωγά και 15 λέμβοι με 197 στελέχη για τη μεταφορά πολιτών, εφόσον χρειαστεί. Το Λιμενικό Σώμα, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό διασώσεων. Ο αριθμός των εθελοντικών ομάδων είναι μεγάλος και έχουν διατεθεί 40 μηχανήματα έργου και 25 υδροφόρες από την Περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Για την προσωρινή φιλοξενία των πληγέντων κατοίκων στην Εύβοια, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει επίσης θέσει στη διάθεσή τους δύο κλειστά γυμναστήρια σε Χαλκίδα και Σχηματάρι, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρτάκης, καθώς και τον χώρο στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, στη Λειβαδιά. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μερίμνησε και ήδη απέστειλε απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να είναι εφικτή και εξασφαλισμένη η φιλοξενία συνολικά 500 ατόμων. Η Περιφέρεια ήδη παρέχει προσωρινή στέγαση σε πάνω 2.000 πολίτες.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε Αρχαία Ολυμπία και Λαμπέτι Ηλείας, παραμένει σε εξέλιξη με κυριότερα μέτωπα, ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας στη Λιναριά, στο Βασιλάκι και στα όρια με Αρκαδία, στην Νεμούτα όπου διαρκώς αναζωπυρωνόταν και απειλούσε το χωριό. Μάλιστα, από την Νεμούτα, πέρασε στην Γορτυνία της Αρκαδίας που αντιμετωπίζει ανεξέλεγκτα πλέον μέτωπα και έχουν δοθεί εντολές εκκένωσης για τους οικισμούς Ελαία, Χώρα, Δάφνη, Νεοχώρι, Δωδεκάμετρο και Τουμπίτσι. Στο μέτωπο πάνω από τον Λάλα Ηλείας έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Μηλιές και Δούκας. Επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α. (drones) και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στην φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Ελαία Δωρίδος Φωκίδας από πολίτη που έκανε εργασίες με χρήση τροχού και συνελήφθη, είναι κάπως καλύτερη η κατάσταση πλέον. Είχε προηγηθεί τα προηγούμενα 24ωρα εντολή εκκένωσης για την Ελαία, την Καλλιθέα και τον Τολοφώνα και στη συνέχεια για τις περιοχές Πάνορμος, Όρμος Λεμονιάς και Άγιοι Πάντες Φωκίδας, ζητώντας από τους κατοίκους το «112» να κατευθυνθούν προς Ιτέα. Το μέτωπο πλέον κινείται προς Ερατεινή, Ιτέα και Μαλανδρίνο, χωρίς να απειλεί άμεσα τους οικισμούς. Επιχειρούν 51 πυροσβέστες με 20 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Στην Αττική πλέον η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και ισχυρές επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν, αντιμετωπίζουν όλες τις μικροεστίες που έχουν μείνει και μία περιορισμένη ενεργή εστία στο Κορακοβούνι, κοντά στο Φλαμπούρι. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η διεθνής βοήθεια προς την Ελλάδα

Τις προσπάθειες περιορισμού των πύρινων μετώπων συνδράμει μεγάλη διεθνής δύναμη πυροσβεστών και μέσων που έχουν ενταχθεί στις επιχειρήσεις, τους οποίους και η Ελλάδα ευχαριστεί θερμά, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, για την αμέριστη στήριξη σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. Έχουμε δεχτεί βοήθεια από:

Κύπρο με 2 αεροσκάφη και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος 40 ατόμων, Γαλλία με 3 Canadair και 82 άτομα, ενώ αναμένονται ενισχύσεις με επιπλέον με 100 άτομα και 30 οχήματα, Κροατία με 1 Canadair, Σουηδία με 2 αεροσκάφη Air Tractor, Ρουμανία με 108 άτομα και 21 οχήματα, Ισπανία με 1 Canadair, Ουκρανία με 100 άτομα, Ισραήλ με 16 άτομα, Ελβετία με 3 ελικόπτερα, Αίγυπτο με 2 ελικόπτερα CHINOOK.

Αναμένονται άμεσα δυνάμεις από: Τσεχία με 14 οχήματα και 35 άτομα, Γερμανία με δύο πεζοπόρα τμήματα 216 ατόμων και με 41 οχήματα, Πολωνία με 143 άτομα με 46 οχήματα, Σλοβακία με 72 άτομα και 25 οχήματα, Αυστρία με 43 άτομα και 11 οχήματα, Ηνωμένο Βασίλειο με 21 άτομα, Κατάρ με 69 άτομα και 5 οχήματα και Κουβέιτ με 42 άτομα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα