Ακροδεξιός, γραφικός και αντιπρόεδρος

Ακροδεξιός, γραφικός και αντιπρόεδρος
ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018. (Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Βρεθήκαμε στην άβολη εκείνη στιγμή, ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει ταυτόσημες απόψεις με έναν «ιδιαίτερο» ακροδεξιό ραβίνο, που θυμίζει parody account στο youtube

Λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του 2012 στην κοινή γνώμη συστήνεται ο κ.Ιφικράτης Αμυράς. Ένας εμφανώς «ιδιαίτερος» τύπος που μέσω αναρτήσεων του στο youtube καλεί σε ένα ιδιότυπο αντάρτικο πόλεων, ενάντια στους κατακτητές. Είναι η εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των ψηφοδελτίων του δέχεται προτάσεις υποψηφίων και δίχως κανένα φοβερό σκανάρισμα ή αυστηρό κριτήριο –αποδείχτηκε περίτρανα στη συνέχεια- συζητά τη συμμετοχή τους στις εκλογές. Για την περίπτωση Αμυρά ενημέρωσε τότε την Κουμουνδούρου ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ζει και εργάζεται πλέον στις Βρυξέλλες και το όνομα του σβήστηκε από τη λίστα των πιθανών υποψηφίων.

Παρόλο που τα αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άμεσα και άπαντες διαβεβαίωναν ότι ο Αμυράς δεν είχε καμία σχέση με το κόμμα, η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή τη έλεγε πως «Σοκ προκαλεί η σημερινή αποκάλυψη, ότι ο κ. Ιφικράτης Αμυράς, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σε δημόσια παρέμβασή του, καλεί ομάδες πολιτών να κάνουν αντάρτικο πόλεων», για να συμπληρώσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες απόψεις τις αποσιωπά, αλλά δεν τις καταδικάζει. Τις υποθάλπει και τις ενθαρρύνει». Τελικά ο τότε εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, κατέθεσε στον εισαγγελέα και προσκόμισε το DVD της διαδικτυακής εκπομπής και πλήρη απομαγνητοφώνηση των λεχθέντων, ενώ αργότερα στον Αμυρά ασκήθηκε ποινική δίωξη, σε βαθμό πλημμελήματος.

Λίγα μόλις χρόνια μετά, ένας επίσης «ιδιαίτερος» τύπος, ο ραβίνος Μορντεχάι Φριζή, σε ένα βίντεο στο youtube λέει απίθανα πράγματα, με αφορμή την επίθεση του Ρουβίκωνα στην πρεσβεία του Ισραήλ, τα οποία σπεύδει να αποδεχτεί πλήρως ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει «απλά άψογος» για έναν τύπο που θυμίζει parody account, καλεί σε δολοφονίες Ελλήνων πολιτών, εκφράζει ανοιχτά ακροδεξιές και ρατσιστικές απόψεις και αποδοκιμάζεται ακόμη και από τη καθόλου μετριοπαθή πρεσβεία του Ισραήλ.

Αν η υπόθεση Αμυρά έφτασε μέχρι τον εισαγγελέα, στην περίπτωση του κ.Φριζή οι αντιδράσεις περιορίζονται σε μια χαμηλής έντασης αποδοκιμασία, αφού για το θέμα έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της πρεσβείας του Ισραήλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει ακόμη μια ευκαιρία να «τελειώσει» από αντιπρόεδρο τον Άδωνη και να απαλλαγεί όχι μόνο από τον κύριο εκφραστή της ακροδεξιάς τάσης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από ένα πολιτικό στέλεχος που εμφανώς πλέον κάνει ζημιά στο κόμμα.

Τελευταία διαγραφή με σαφές ιδεολογικό πρόσημο στη Νέα Δημοκρατία, παραμένει αυτή του Σωτήρη Χατζηδάκη. Ο Αντώνης Σαμαράς διέγραψε το ιστορικό γαλάζιο στέλεχος όταν έκανε λόγο για ακροδεξιά σταγονίδια εντός της ΝΔ. «Ακροδεξιά σταγονίδια κάτω από την ταμπέλα της λαϊκής δεξιάς επιχειρούν να αλλοιώσουν την ιδεολογική ταυτότητα της Ν.Δ.» δήλωνε τότε ο κ. Χατζηγάκης και συμπλήρωνε πως «η Ν.Δ. που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει μέσα και φιλελεύθερους και λαϊκή δεξιά και μεσαίο χώρο. Όλες μαζί αυτές οι τάσεις συγκροτούν τη Ν.Δ που κανείς δεν μπορεί να αλλάξει».

Για τα όσα έλεγε ο «αβερωφικής» προέλευσης Τρικαλινός πολιτικός δικαιώνεται σήμερα πανηγυρικά. Πράγματι η ιδεολογική ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας έχει αλλοιωθεί και μια νέα ακροδεξιά τάση έχει αντικαταστήσει το «μεσαίο χώρο». Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα στο οποίο δεν χωράει η Κατερίνα Παπακώστα, αλλά μπορεί κανείς να μπερδεύει τον αντιπρόεδρο με ένα ακροδεξιό parody account.

*Ο Λευτέρης Αρβανίτης είναι δημοσιογράφος και υπεύθυνος του γραφείου της 24MEDIA στη Θεσσαλονίκη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα