Αλαλούμ με το AstraZeneca: Ανησυχία για μαζικές ακυρώσεις – Πώς γίνεται η αλλαγή

Αλαλούμ με το AstraZeneca: Ανησυχία για μαζικές ακυρώσεις – Πώς γίνεται η αλλαγή
Εμβόλιο της AstraZeneca Shutterstock

Κύμα αναστάτωσης σε πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες που έκαναν μία ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου AstraZeneca. Οι συστάσεις της Επιτροπής για την πρώτη και την δεύτερη δόση. Οι εξαιρέσεις.

Μεγάλη αναστάτωση και δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα σε πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, προκάλεσε η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο καλό θα ήταν να αποφεύγεται από τους πολίτες κάτω των 60 ετών.

Η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να συστήσει να αποφεύγεται για τους πολίτες κάτω των 60 ετών, προκαλεί νέα δεδομένα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κυρίως για όλους όσοι έχουν μπροστά τους τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε κανονικούς ρυθμούς και να αποφύγει ενδεχόμενο χάος με μαζικές ακυρώσεις ραντεβού.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το AstraZeneca

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιθανότητα να προκληθεί θρόμβωση με θρομβοπενία από το εμβόλιο της AstraZeneca παραμένει αμετάβλητη στις ηλικίες 60 και κάτω.

Τι άλλαξε λοιπόν και οι επιστήμονες τροποποίησαν την εισήγησή τους;

«Επειδή η επιδημία έχει μειωθεί πάρα πολύ στην Ελλάδα, ο κίνδυνος ένας νέος άνθρωπος να νοσήσει είναι πολύ μικρή, δεν έχει επομένως λόγο να πάρει ακόμα και μικρό ρίσκο να κάνει επιπλοκή», σημειώνει ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

1.300 πολίτες κάτω των 60 ετών έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για τη δεύτερη δόση με AstraZeneca.

Όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, είναι ασφαλές είναι να κάνουν και τη δεύτερη δόση, με το ίδιο εμβόλιο;

«Το εμβόλιο μετά τη δεύτερή του δόση είναι εξαιρετικά ασφαλές. Μιλάμε για ένα άτομο στο ένα εκατομμύριο να εμφανίσει, μετά τη δεύτερη δόση θρόμβωση με θρομβοπενία», λέει ο κ. Σμυρνάκης, μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι εφικτός ο συνδυασμός διαφορετικών εμβολίων.

Γιατί δεν δίνεται αυτή η επιλογή σε όσους διστάζουν;

«Τα δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με τα δεδομένα που έχουμε από τα εκατομμύρια εμβόλια με τη διπλή δόση. Επομένως για να είναι κανείς σίγουρος, πάει με τα πολλά δεδομένα», υπογραμμίζει ο Γιώργος Χρούσος.

Εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάξουν από το φθινόπωρο επί το χείρω, η Επιτροπή δεν αποκλείει την επιστροφή στις προηγούμενες συστάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Πώς αλλάζει το ραντεβού με AstraZeneca

Όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού πρώτης δόσης με AstraZeneca κι έχουν ηλικία κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα μήνυμα στο κινητό τους τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, που θα τους ενημερώνει για τη σύσταση της Επιτροπής να αλλάξουν, εφόσον το επιθυμούν, εμβόλιο. Το αίτημα για την αλλαγή του εμβολίου θα μπορεί να υποβληθεί μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr, κατόπιν αιτήματος του θεράποντα ιατρού, το οποίο και θα πρέπει να υποβληθεί ψηφιακά.

Οι επιστήμονες αποφάνθηκαν πως όσοι το επιθυμούν, ακόμα κι αν είναι κάτω των 60 ετών, μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους με AstraZeneca.

Όσον αφορά σε όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση – ανεξαρτήτως ηλικίας – με το εν λόγω εμβόλιο και έχουν ραντεβού για τη δεύτερη δόση, η επιτροπή συνέστησε να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με το ίδιο σκεύασμα, εφόσον δεν είχαν σοβαρές παρενέργειες.

“Θα πρέπει να γίνει η υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος μετά τη δεύτερη δόση, συγκεκριμένα 1,3 περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων”, δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

“Εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και έχουν προστατευθεί από τη νόσο και αυτοί και οι οικογένειές τους. Πάνω από 20 ευρωπαϊκές χώρες, όπως και εμείς, συστήνουν τώρα και η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca να γίνει κανονικά, μιας και έχει απειροελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Οι εξαιρέσεις

Ωστόσο, για τρεις κατηγορίες πολιτών υπάρχει ισχυρή σύσταση να το αποφύγουν. Πολίτες που παρουσίασαν θρόμβωση, με θρομβοπενία ή χωρίς, μετά την πρώτη δόση, καθώς και άτομα όλων των ηλικιών που έχουν ειδικό ιατρικό λόγο να κάνουν τη δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Και φυσικά όσοι είναι κάτω των 30 ετών, για τους οποίους εξαρχής υπήρχε οδηγία να επιλέξουν ένα από τα άλλα εμβόλια.

Αναλυτικά:

  • Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία, όπως σημειώνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.
  • Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή μέσω του emvolio.gov.gr.
  • Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα