Αλεξανδρούπολη: Ελεύθεροι οι “αυτόκλητοι σερίφηδες” του Έβρου

Διαβάζεται σε 2'
Αλεξανδρούπολη: Ελεύθεροι οι “αυτόκλητοι σερίφηδες” του Έβρου
Στον Εισαγγελέα οι αυτόκλητοι σερίφηδες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την καλύτερη των ποινών εξασφάλισαν οι 3 “αυτόκλητοι σερίφηδες” του Έβρου που τον Αύγουστο του 2023 φυλάκισαν 13 μετανάστες σε τρέιλερ-κλουβί και τους διέσυραν στα social media. Αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ελεύθεροι αφέθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής οι τρεις “αυτόκλητοι σερίφηδες” του Έβρου, οι οποίοι κατηγορούνταν για μία σειρά από αδικήματα, καθώς τον Αύγουστο του 2023 είχαν φυλακίσει 13 μετανάστες από το Πακιστάν και τη Συρία σε ένα τρέιλερ – κλουβί σε δασική περιοχή της Αλεξανδρούπολης, υποδεικνύοντάς τους ως “εμπρηστές” της καταστροφικής πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει στην περιοχή.

Οι τρεις δράστες κατηγορούνταν για αρπαγή, παράνομη κατακράτηση και περιφορά μεταναστών με χρήση βίας και ρατσιστικά χαρακτηριστικά, κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση, με αποτέλεσμα την μετατροπή της κατηγορίας από κακούργημα σε πλημμέλημα, καθώς οι κατηγορούμενοι απαλλάχτηκαν από την κατηγορία της αρπαγής με ρατσιστικό κίνητρο και καταδικάστηκαν μόνο για παράνομη κατακράτηση.

Έτσι:

  • ο επιχειρηματίας από την Αλεξανδρούπολη και κατηγορούμενος καταδικάστηκε μόνο για τις πλημμεληματικές κατηγορίες προστασίας προσωπικών δεδομένων και παράνομης κράτησης σε 5,5 χρόνια φυλάκισης με αναστολή και
  • οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν για την κατηγορία της παράνομης κράτησης σε 4,5 χρόνια φυλάκισης έκαστος, πάλι με αναστολή.

Κατά συνέπεια, και οι τρεις κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2023 συνολικά 13 πρόσφυγες και μετανάστες (8 συριακής και 5 πακιστανικής καταγωγής) ακινητοποιήθηκαν από τρεις κατοίκους της περιοχής του Έβρου (δύο ελληνικής και έναν αλβανικής καταγωγής) στις 22 Αυγούστου, την περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών στον Έβρο, και οδηγήθηκαν μέσα σε κλουβί-τρέιλερ, όπου τους διαπόμπευσαν μαγνητοσκοπώντας με τα κινητά τους τηλέφωνα το σκηνικό και δημοσιεύοντάς το στα social media.

Παράλληλα, διέρρεαν ότι είναι υπαίτιοι της πυρκαγιάς ενώ δεν δίστασαν να τους παραδώσουν στην Αστυνομία μαζί με έναν δήθεν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, αποτελούμενο από δύο παλιά ελαστικά αυτοκινήτου, έξι σανίδια και ένα σφουγγάρι. Μάλιστα ισχυρίστηκαν πως οι μετανάστες, με ένα μπαλόνι που περιείχε εύφλεκτο υγρό και με ένα μαχαίρι το οποίο χτυπούσαν για να βγάλουν… σπίθα, επιχειρούσαν να βάλουν φωτιά στον «μηχανισμό».

Οι κατηγορίες σε βάρος των μεταναστών κατέρρευσαν τον Φεβρουάριο του 2023, καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης απεφάνθη να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος των 13 μεταναστών και προσφύγων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα