Αλκυονίς: Σε κίνδυνο o ιστορικός κινηματογράφος – Πώς μπορεί να σωθεί
Πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού είναι να χαρακτηριστεί ως μνημείο ο κινηματογράφος "Αλκυονίς" κάτι που διατυπώθηκε σε συγκέντρωση κινηματογραφιστών και άλλων συντελεστών έξω από το ιστορικό κτίριο.
- 05 Δεκεμβρίου 2018 17:54
«Πρέπει να διασωθεί ένα ιστορικό σινεμά τέχνης και να μην γίνει σουπερ μάρκετ. Πρέπει να διασωθεί η «Αλκυονίς». Το είπαμε και φαίνεται πώς θα γίνει», λέει ο βετεράνος κινηματογραφιστής Βασίλης Βαφέας, πρόεδρος της Ομάδας για τη διάσωση του ιστορικού κινηματογράφου, που με τους συναδέλφους του εξέφρασαν το αίτημα αυτό ( μαζί με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, φορείς και κοινοβουλευτικές ομάδες), για το σινεμά-τοπόσημο στην υπουργό πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά κι αυτή ανταποκρίθηκε μια βδομάδα μετά το σχετικό υπόμνημα, προωθώντας αμέσως την πρόταση να χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο από τη Διεύθυνση Νεοτέρων Μνημείων.
Χτες το βράδυ όλοι μαζί, κινηματογραφιστές, υπουργός, παράγοντες του σινεμά και σινεφίλ, κάτοικοι της περιοχής κατέκλυσαν το σινεμά της πλατείας Αμερικής για να ακούσουν τα νέα σχέδια. «Θέλουμε να γίνει ένας τελευταίας τεχνολογίας κινηματογράφος, πρέπει και οι σινεφιλικές αίθουσες να έχουν τέλειες συνθήκες προβολής, ακουστικής, καθίσματα άνετα και ζέστη», προσθέτει ο Βαφέας, που εκτιμά ότι στο αίτημα χαρακτηρισμού της αίθουσας ως νεότερου μνημείου Η αρμόδια υπηρεσία θα απαντήσει το πολύ σε 2 μήνες.
Στην έκθεσή της η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων εισηγείται «τον χαρακτηρισμό ως μνημείου σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1γ του Ν. 3028/02 της χρήσης του κινηματογράφου «Αλκυονίς» ως χώρου ιδιαίτερα αξιόλογου για την παραγωγή και διάδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, άμεσα συνδεδεμένου με την συλλογική μνήμη, ως χώρου υψηλής πολιτιστικής παραγωγής και αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης πολιτισμικής ιστορίας του τόπου.»
Πόσο θα είναι το κόστος της ανακατασκευής; 150.000 ευρώ, εκτιμά ο γνωστός σκηνοθέτης, που θεωρεί ότι είναι ένα πρόσκομμα τα ανεξόφλητα ενοίκια του νυν μισθωτή Βελισσάριου Κοσσυβάκη προς τον ιδιοκτήτη.
«Αλλά αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες, δεν γίνει το «Αλκυονίς» μια σύγχρονη αίθουσα μελλοντικά, δεν θα μακροημερεύσει»,συνεχίζει. «Δεν είναι δυνατό να τρελαθούν ξαφνικά οι μετανάστες της πλατείας, αν δεν υπάρχουν κι οι κατάλληλες συνθήκες. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί».
Η υπουργός τι έκανε χτες βραδυ σε αυτή την γεμάτη όνειρα μάζωξη ; Προέβη σε δήλωση; «Η Ζορμπά άκουγε, δεν μίλαγε».
Η καλή είδηση, λοιπόν, είναι ότι με τις ενέργειές της Μυρσίνης Ζορμπά μπήκε φρένο στην εκτέλεση οποιωνδήποτε οικοδομικών και συναφών εργασιών στον κινηματογράφο «Αλκυονίς». Τη σκυτάλη έχει η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού της ή μη ως μνημείου, και να καθορισθεί το πλαίσιο προστασίας του κινηματογράφου σύμφωνα με τον νόμο 3028/2002. Η σχετική Διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ έστειλε χτες την Εισήγησή της προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του ΥΠΠΟΑ και τη διαβίβασε προς την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ακινήτου.
Η «Αλκυονίς» ,τμήμα ημιυπογείου, ισογείου και τμήμα μεσορόφου στο ισόγειο πολυκατοικίας επί της Ιουλιανού 42, είχε σχεδιαστεί από τον πολιτικό μηχανικό Ευάγγελο Σιδέρη και του είχε εξαρχής αποδοθεί η χρήση ως «αίθουσας προβολής» κάτι που αποτυπώθηκε και στη Σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας και στον Κανονισμό της πολυκατοικίας. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι «η χρήση της Αλκυονίδας ως κινηματογραφικής αίθουσας προβολής δεν επιφέρει περιορισμό της ιδιοκτησίας.»