Άλκης Καμπανός: Διακόπηκε η δίκη των 12 κατηγορούμενων – Ένταση έξω από το δικαστήριο
Ολιγοήμερη διακοπή αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης για τη δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού λόγω κωλυμάτων που επικαλέστηκαν δικηγόροι της υπεράσπισης των 12 κατηγορουμένων. Συνθήματα και ένταση έξω από το δικαστήριο.
- 18 Ιανουαρίου 2023 10:47
Με ολιγοήμερη διακοπή ξεκίνησε η δίκη των 12 κατηγορούμενων για τη δολοφονική επίθεση εναντίον του Άλκη Καμπανού ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.
Η διακοπή αποφασίστηκε να δοθεί κατόπιν σχετικού αιτήματος δικηγόρων της υπεράσπισης που επικαλέστηκαν κωλύματα, συνδεόμενα με υποχρεώσεις τους σε άλλο (ανώτερο) Δικαστήριο. Οι δικαστές διέκοψαν τη διαδικασία προκειμένου να αποφασίσουν για την ημέρα της επόμενης δικασίμου, η οποία θα είναι τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου.
Μάλιστα κατά την αποχώρηση των 12 κατηγορουμένων, άτομα που βρίσκονταν έξω από το δικαστήριο φώναζαν συνθήματα, ενώ για λίγη ώρα υπήρξε και ένταση.
Στο σημείο βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ διμοιρίες της ομάδας ΟΠΚΕ βρίσκονταν στην πίσω πόρτα του κτιρίου, από όπου αποχώρησαν οι κατηγορούμενοι.
Μάλιστα κάποια άτομα προσπάθησαν να τους προσεγγίσουν την κλούβα των ΜΑΤ, φωνάζοντας “κάτω το κεφάλι” και “Δολοφόνοι, ισόβια”.
Νωρίτερα έγινε η διαδικασία νομιμοποίησης των δικηγόρων και εκφωνήθηκε ο κατάλογος των 26 μαρτύρων του κατηγορητηρίου.
Οι κατηγορούμενοι μετήχθησαν γύρω στις 7.30 το πρωί, κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας, στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και δύο ώρες αργότερα εισήλθαν, ο ένας μετά τον άλλον, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του δικαστηρίου.
Σύντομες δηλώσεις έκαναν έξω από τα Δικαστήρια οι γονείς του 19χρονου Άλκη, που παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες. «Τα ισόβια να γίνουν πραγματικά ισόβια, για πάντα στη φυλακή, όλη τους τη ζωή“, είπε η μητέρα του και πρόσθεσε: “Η Δικαιοσύνη ξέρει“.
Ο πατέρας του, όταν ρωτήθηκε για την έναρξή της δίκης, είπε: “ό,τι είχα να πω το είπα, τώρα θα μιλήσει η Δικαιοσύνη”.
Έξω από τα Δικαστήρια συγκεντρώθηκε μικρή μερίδα οπαδών του Άρη, ομάδας που υποστήριζε ο Άλκης Καμπανός, και φώναξαν συνθήματα στη μνήμη του 19χρονου.
Ισχυρή αλλά διακριτική ήταν η παρουσία αστυνομικών εντός και εκτός των δικαστηρίων.
Κούγιας: “Λες και οι κατηγορούμενοι είναι συνεννοημένοι να μην πουν κάτι”
Ο δικηγόρος της οικογένειας του 19χρονου, Αλέξης Κούγιας δήλωσε μετά τη διακοπή: “Η ιατροδικαστική έκθεση αναδεικνύει συμπεριφορές περισσότερων, ώστε τελικά να χάσει τη ζωή του αυτό το αείμνηστο παιδί. Συγκεκριμένα, πολτοποίηση στο κεφάλι του, από σίδερα, από ξύλα αλλά και ένα κατακρεουργημένο σώμα από μαχαίρια καραμπίτ και δρεπάνια. Δώδεκα κατηγορούμενοι και ούτε ένας από αυτούς να μην παραδέχεται ότι έχει πραγματοποιήσει έστω κι ένα χτύπημα. Ούτε ένας από αυτούς δεν λέει ποιος έκανε τι λες και είναι συνεννοημένοι.
Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν υποκειμενικά στοιχεία, μαρτυρικές καταθέσεις και ορισμένα αντικειμενικά στοιχεία, τα οποία είναι τα αποτυπώματα και η έρευνα του DNA. Από τα στοιχεία του DNA πιστοποιείται ποιος έκανε τι. Το ενδιαφέρον είναι στο DNA του αίματος του Άλκη, γιατί αυτό το στοιχείο του DNA που βρέθηκε σε ορισμένους δεν είναι επειδή ακούμπησε ο Άλκης στο σώμα τους, αλλά το σώμα του Άλκη ήταν πάνω τους”.
Γιατί κατηγορούνται οι 12
Το πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, εκτός από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού περιλαμβάνει και τις επιθέσεις εις βάρος των δύο φίλων του, στο ίδιο συμβάν, τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στην περιοχή της Χαριλάου.
Οι δώδεκα κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένης (για τον Άλκη) και σε απόπειρα (για τον πρώτο τραυματισμένο φίλο του), από κοινού. Ένας εξ αυτών κατηγορείται επιπλέον για απόπειρα ανθρωποκτονίας για τον δεύτερο νεαρό που τραυματίστηκε, ενώ οι υπόλοιποι 11 για την περίπτωση αυτή διώκονται ως απλοί συνεργοί στη συγκεκριμένη πράξη. Περαιτέρω, άπαντες κατηγορούνται για επίθεση με οπαδικά κίνητρα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό ανθρώπων, κατοχή αντικειμένων που μπορούν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες, με τις επιβαρυντικές διατάξεις που προβλέπει ο Αθλητικός Νόμος, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Το χρονικό της υπόθεσης
Το «κουβάρι» των γεγονότων, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, άρχισε να ξετυλίγεται το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, όταν σε σύνδεσμο οπαδών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, άρχισαν να καταφθάνουν σταδιακά οι περισσότεροι εκ των κατηγορούμενων. Φαίνεται πως είχε προηγηθεί, στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, οπαδικό επεισόδιο σε βάρος «ομοϊδεατών» των συγκεντρωμένων στον σύνδεσμο. Αφού έγινε γνωστό αυτό, προτάθηκε από τρεις εξ αυτών να γίνει οργανωμένη επίθεση και γι’ αυτόν τον λόγο ακολούθησαν τηλεφωνήματα και -μεταξύ αυτών- σε άγνωστο που κλήθηκε να μεταβεί στην περιοχή της Χαριλάου, απ’ όπου τους ενημέρωσε ότι στην περιοχή βρίσκονται διάσπαρτα κάποια, λίγα, άτομα.
Ακολούθως, οι 12 νεαροί κατηγορούμενοι επιβιβάστηκαν σε τρία αυτοκίνητα (περιγράφεται η ακριβής θέση καθενός εντός των οχημάτων), με την αναχώρησή τους να γίνεται μεταξύ 11:30 και 11:50 μ.μ.. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο βούλευμα, όλοι έφεραν όπλα, όπως μαχαίρια, λοστούς, μεταλλικούς σωλήνες, γκλοπ, ένα δρεπάνι κι ένα μαχαίρι τύπου karambit, είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με μάσκες, λαιμουδιέρες, κουκούλες, σκούφους και κράνη, ενώ κάποιοι άφησαν τα κινητά τους τηλέφωνα στον σύνδεσμο για να μην καταστεί εφικτός ο εντοπισμός τους και κάποιοι άλλοι τα απενεργοποίησαν καθ’ οδόν.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις