Αλλαγή φρουράς στα υπουργεία

Αλλαγή φρουράς στα υπουργεία

Οι νέοι υπουργοί συμμετείχαν στις τελετές παραλαβής-παράδοσης των υπουργείων από τους προκατόχους τους. Οι δηλώσεις και τα παραλειπόμενα

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, οι νέοι υπουργοί, της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου συμμετείχαν στις τελετές παραλαβής των χαρτοφυλακίων από τους προκατόχους τους.

Υπουργείο Εξωτερικών

“Συνεργασία σε πνεύμα εθνικής ενότητας”,υποσχέθηκε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ως υπουργού των Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, η δε απερχόμενη υπουργός Ν. Μπακογιάννη έδωσε την “ξεκάθαρη δέσμευση” ότι “θα σταθούμε δίπλα σας σε κάθε προσπάθεια που έχει στόχο την ενισχυση των συμφερόντων της Ελλάδας”, τονίζοντας ότι “ένα αρραγές εθνικό μέτωπο αποτελεί πολύτιμη πηγή ισχύος για τη χώρα”.

Πριν την τελετή παράδοσης – παραλαβής, ο Γιώργος Παπανδρέου κι η Ντόρα Μπακογιάννη είχαν συνομιλία 45 λεπτών, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη και των απερχόμενων υφυπουργών Γ. Βαληνάκη, Θ. Κασσίμη και Μ. Βαρβιτσιώτη.

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών ήταν πολύ σύντομος στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην κατάμεστη από δημοσιογράφους, διπλωματικούς, υπηρεσιακούς παράγοντες και φίλους,αίθουσα υποδοχής του νεοκλασικού κτηρίου της οδού Βασιλίσσης Σοφίας.

Ευχαρίστησε για την ενημέρωση που του έγινε από την κα Μπακογιάννη και διαβεβαίωσε ότι “θα δουλέψουμε σε πνεύμα εθνικής ενότητας”. “Θα βρεθούμε”, πρόσθεσε, “τις αμέσως επόμενες ημέρες για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τις προτεραιότητες ώστε να δουλέψουμε αποδοτικά για το μέλλον της πατρίδας”. 

Η κα Ντόρα Μπακογιάννη συνεχάρη τον Γιώργο Παπανδρέου και ακολούθως ευχαρίστησε τους συνεργάτες της και το σύνολο του προσωπικού του υπουργείου Εξωτερικών.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών, είπε ότι “η κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρωθυπουργός και όλοι μας ασκήσαμε μια θαραλλέα, σύγχρονη και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική” και “πετύχαμε να αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα η Ελλάδα ως ισχυρή και αξιόπιστη περιφερειακή δύναμη, παράγων ασφάλειας και ανάπτυξης”.

Αναφερόμενη στο παρόν και το μέλλον, η απερχόμενη υπουργός τόνισε ότι “διανύουμε μια περίοδο με σημαντικές προκλήσεις” και διαβεβαίωσε ότι “δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε λογικές δημαγωγίας και χρησιμοποίησης των εθνικών μας θεμάτων για εσωτερική κατανάλωση. Εξωτερική πολιτική για εσωτερική κατανάλωση είναι συνταγή αποτυχίας”. 

Καταλήγοντας είπε ότι “η προσπάθεια για μια Ελλάδα ισχυρή στην περιοχή της, στην Ευρώπη και στις διεθνείς εξελίξεις είναι ένας στόχος που μας ενώνει και μας συστρατεύει όλους. Σας εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία”.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Μέσα σε κλίμα εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης έγινε αργά το μεσημέρι η αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Οι απελθόντες, υπουργός Ευ. Μεϊμαράκης και υφυπουργοί Κώστας Τασούλας και Γιάννης Πλακιωτάκης, παρέδωσαν τα καθήκοντά τους στο νέο υπουργό, Ευ.Βενιζέλο, και τον αναπληρωτή υπουργό, Παναγιώτη Μπεγλίτη.

Ο απελθών υπουργός, Ευ. Μεϊμαράκης, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα πολιτική ηγεσία δήλωσε: «Θα συμπαρασταθούμε στο έργο της», τονίζοντας ότι «ο χώρος της άμυνας πρέπει να μένει έξω από στείρες αντιπαραθέσεις και μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευ. Βενιζέλος, δήλωσε ότι έχει πλήρη γνώση της ευθύνης, που αναλαμβάνει όπως και πλήρη συνείδηση του ρόλου των ενόπλων δυνάμεων.

«Θεμελιακό μας καθήκον είναι η εδαφική ακεραιότητα και αξιοπρέπεια της Ελλάδας, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε με αποτελεσματικότητα, διεκδικώντας τη μεγαλύτερη εθνική συναίνεση», είπε.

Ακολούθησε συνάντηση της απελθούσας πολιτικής ηγεσίας με τη νέα, μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία διήρκεσε περίπου 50 λεπτά της ώρας. Στη συνέχεια, οι κύριοι Μεϊμαράκης και Βενιζέλος είχαν μεταξύ τους συνάντηση διάρκειας 15 λεπτών.

Υπουργείο Εσωτερικών

Με μια συνάντηση ενημέρωσης αντικαταστάθηκε η καθιερωμένη, έως σήμερα, τελετή παραλαβής-παράδοσης στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπηρεσιακός υπουργός, Σπύρος Φλογαΐτης, παρέδωσε το υπουργείο στον νέο υπουργό, Γιάννη Ραγκούση, παρουσία του υφυπουργού, Ντίνου Ρόβλια, και της υφυπουργού -με έδρα τη Θεσσαλονίκη- Θεοδώρας Τζάκρη.

Ο κ. Φλογαΐτης υποδέχθηκε με χαρά και τιμή, όπως είπε, τον κ. Ραγκούση και τους συνεργάτες του και δήλωσε πως παρακάλεσε τα απερχόμενα στελέχη να είναι παρόντα σε αυτή τη συνάντηση και να ενημερώσουν πάνω στα εκκρεμή θέματα τους νεοεισερχόμενους στο υπουργείο.

Ο κ. Ραγκούσης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Φλογαΐτη για τα καλά του λόγια, δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή προέχει να επικεντρωθούμε στη δουλειά και φυσικά θα χρειαστούμε την ενημέρωση των παλαιών στελεχών του υπουργείου». Ωστόσο, ο κ. Ραγκούσης δεν θέλησε να προχωρήσει σε άλλες δηλώσεις.

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

“Παραδίδω τη σκυτάλη στο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επέβαλε ως κανόνα διοίκησης στη Δημόσια Τάξη, την αξιοκρατία”. Αυτό τόνισε κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης

Ο κ. Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε τον κ. Χρυσοχοΐδη, ως τον πλέον κατάλληλο από τη σημερινή κυβέρνηση να αναλάβει εκ νέου αυτόν τον τομέα, τον οποίο είχε και πριν το 2004.

Ο απερχόμενος Υπουργός στην εκτενή προσφώνησή του προς το νέο υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Σπύρο Βούγια, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της ασφάλειας του πολίτη, όπου παραδέχθηκε ότι παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί ώστε να συνεργαστεί η Τουρκία. Επίσης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της εγληματικότητας στο οποίο είπε ότι η οικονομική κρίση και η παρουσία πολλών μη νόμιμων μεταναστών έχουν αρνητική επίδραση. 

Ο νέος Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν ιδιαίτερα σύντομος στο χαιρετισμό που απηύθυνε αμέσως μετά.  Εξέφρασε τη συγκίνησή του γιατί βρέθηκε πάλι σε ένα χώρο στον οποίο είχε ιδιαίτερη επιτυχία κατά την προηγούμενη θητεία του και είπε ότι η Ελλάδα έφτασε στο απόγειο της καλής πορείας διεθνώς το 2004, όταν με απόλυτη ασφάλεια οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει και ο ίδιος κάθε προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών

“Σας καλωσορίζω και σας εύχομαι καλή επιτυχία”, είπε ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο στους νέους υπουργούς Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη.

Ο κ. Παπαθανασίου πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα είναι στη διάθεση των νέων υπουργών για να δοθούν συμπληρωματικά στοιχεία σε περίπτωση που τους ζητηθούν. 

Επίσης, επανέλαβε ότι τα μέτρα που θα απαιτηθούν για να μειωθούν τα ελλείμματα θα είναι δυσάρεστα και θα απέχουν κατά πολύ από αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε.

Μετά την παράδοση παραλαβή από τον κ. Παπαθανασίου στον κ. Παπακωνσταντίνου και την κ. Κατσέλη, ο νέος υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε την αίθουσα δημοσιογράφων που βρίσκεται στον έκτο όροφο του υπουργείου και είπε ότι ενημερώθηκε από τον κ. Παπαθανασίου και ότι υπάρχουν πράγματα που επείγουν, ενώ και κάποια άλλα πρέπει να μπουν στη σειρά. Και κατέληξε πως θα ενημερωθεί και από όλες τις διευθύνσεις του υπουργείου.

Χαρτοφυλάκιο Ενέργειας

Η πράσινη ενέργεια αποτελεί βασική προτεραιότητα και μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης, τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη η οποία παρέλαβε το μεσημέρι το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας από τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκη. Παρόντες στην τελετή παράδοσης – παραλαβής ήταν επίσης οι δύο νέοι υφυπουργοί, Γιάννης Μανιάτης και Θάνος Μωραΐτης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.

Η κα Μπιρμπίλη ανέφερε επίσης ότι η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των υφυπουργών θα καθοριστεί στη συνέχεια.

Ο κ.Χατζηδάκης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου στον τομέα της ενέργειας, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις πολιτικές για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο πρώην υπουργός ευχήθηκε επιτυχία στη νέα πολιτική ηγεσία του τομέα Ενέργειας. Για το απόγευμα έχει προγραμματισθεί η παράδοση των λοιπών αρμοδιοτήτων του υπουργείου στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη.

Υπουργείο Δικαιοσύνης

Κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στον υπουργό και στον υφυπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρη Καστανίδη και Απόστολο Κατσιφάρα είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης εκ φύσεως βρίσκεται εκτός κομματικού ανταγωνισμού. 

Και προσέθεσε ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης: “Η δικαιοσύνη αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα. Βρίσκεται σε καθεστώς οιωνεί αρνησιδικίας. Έχει γίνει προεργασία αλλά χρειάζεται τάχιστα μέτρα για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ο Χάρης Καστανίδης ευχαρίστησε τον απερχόμενο υπουργό Δικαιοσύνης και του ευχήθηκε καλή τύχη στον κοινοβουλευτικό του βίο. Ακόμη ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: 

“Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποδώσουμε στην δικαιοσύνη το κύρος που της ανήκει. Η δικαιοσύνη είναι θεμελιώδης πυλώνας της δημοκρατίας, των δημοκρατικών θεσμών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Επιθυμούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε το θεσμικό οπλοστάσιο της δημοκρατίας μας προκειμένου να εγκατασταθεί η διαφάνεια στο κέντρο της δημόσιας ζωής και να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών- πολιτικής, μεταξύ πολιτών και των θεσμών. Να ξαναχτίσουμε την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών”. 

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στο υπουργείο Δικαιοσύνης συνεστήθη θέση υφυπουργού την οποία κατέχει ο Απόστολος Κατσιφάρας.

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, έγινε η παράδοση και παραλαβή του πρώην Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και νυν Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ο απερχόμενος υπουργός κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης αφού καλωσόρισε τον αντικαταστάτη του κ. Δημήτρη Ρέππα και τους υφυπουργούς κυρίους Γιάννη Μαγκριώτη και Νίκο Σηφουνάκη, τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους και αναφέρθηκε στα 4 καυτά θέματα που έχει ή πρόκειται να αντιμετωπίσει το υπουργείο.

Αυτά είναι η Ολυμπιακή, η οποία, όπως είπε βρήκε το δρόμο της, η αναμόρφωση των αστικών συγκοινωνιών, η εξυγίανση του ΟΣΕ και προώθηση του έργου των οπτικών ινών. Πρόσθεσε επίσης, ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να συνδράμει σε ότι θετικό και ζήτησε από το προσωπικό του υπουργείου να εργαστεί εποικοδομητικά για το καλό της Ελλάδος.

Από την πλευρά του ο κ. Ρέππας θέλοντας να δείξει από την πρώτη στιγμή την πολιτική που θα ακολουθήσει, σημείωσε ότι “ο χώρος των λόγων έχει καταληφθεί και είναι πλέον η ώρα των έργων”. Σημείωσε επίσης ότι “δεν πρόκειται για μια απλή αλλαγή της κυβέρνησης, αλλά για μια άλλη πολιτική”.

Ο κ. Ρέππας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνδρομή των εργαζομένων στο υπουργείο, προκειμένου να προωθηθεί το έργο, τονίζοντας ότι “είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου και θέλουμε να συμβάλλουμε στην καλύτερη ζωή των πολιτών”.

Ο κ. Ρέππας μαζί με τους δύο υφυπουργούς έφτασε στο Υπουργείο όχι με υπουργικές μερσεντές, αλλά με το μετρό, που το πήραν από το Σύνταγμα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Μετά την είσοδό τους στο υπουργείο, τους υποδέχθηκε ο κ. Στυλιανίδης και στη συνέχεια είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση στο γραφείο του απερχόμενου υπουργού.

Σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες της ηγετικής ομάδας του νέου υπουργείου, αυτές δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Πάντως ο κ. Μαγκριώτης θα είναι υπεύθυνος για τα δημόσια έργα, ο κ. Σηφουνάκης για τις Μεταφορές, ενώ δεν είναι γνωστό, που θα “κατοικοεδρεύει” ο κ. Ρέππας. Ο ίδιος πάντως είπε ότι θα συζητήσει με τους υφυπουργούς και θα ανακοινωθούν οι αρμοδιότητες και το νέο οργανόγραμμα του νέου υπουργείου.

Υπουργείο Υγείας

Έτοιμη να εργαστεί με όλες της τις δυνάμεις,δήλωσε παραλαμβάνοντας το Υπουργείο Υγείας, η νέα υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η κα Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για μια αποφασισμένη ομάδα δουλειάς, που, μαζί με την υφυπουργό κα Φώφη Γεννηματά, ήρθε,όπως είπε, στο υπουργείο Υγείας “για να κάνουμε πράξη το πρόγραμμά μας”. Η νέα υπουργός έκανε συγκινημένη ιδιαίτερη αναφορά στο Γιώργο Γεννηματά, εμπνευστή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο οποίος με την πορεία του στο υπουργείο Υγείας άφησε τη σφραγίδα του. 

Η κα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι η υγεία είναι η καρδιά του κοινωνικού κράτους και έκανε λόγο για αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είπε ότι αποτελεί δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και βασική του προτεραιότητα η υγεία. Σε αυτή την προσπάθεια κάλεσε όλους να συστρατευτούν, λέγοντας ότι” σηκώνουμε τα μανίκια μαζί με εσάς,καθώς έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας…Σήμερα ξεκινάμε”.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, είπε ότι για τριάμισι χρόνια δούλεψε σε αυτό το υπουργείο, σκεφτόμενος πάντα ότι η υπόθεση της υγείας είναι εθνική υπόθεση. Τόνισε ότι τα όσα κατάφερε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έγιναν πάντα σε συνεργασία με τους ανθρώπους του υπουργείου και επεσήμανε ότι το κράτος έχει συνέχεια. 

Χειροκροτήματα διέκοψαν την ομιλία του κ. Αβραμόπουλου, όταν αναφέρθηκε στον Γιώργο Γεννηματά και στην κόρη του Φώφη, η οποία ανέλαβε υφυπουργός Υγείας, όταν ο απερχόμενος Υπουργός είπε ότι ο πατέρας της έθεσε τα θεμέλια του ΕΣΥ. 

Ιδιαίτερα συγκινημένη ήταν η κα Φώφη Γεννηματά η οποία χειροκροτήθηκε από τους συγκεντρωμένους στην αίθουσα στην οποία έγινε η παράδοση στη νέα υπουργό και υφυπουργό, όταν ανέφερε ότι 25 χρόνια πριν θεμελιώθηκε εδώ “το έργο του Γ. Γεννηματά, ο οποίος κατέθεσε ένα κομμάτι από την ψυχή του”. 

Αναφερόμενη στον πατέρα της είπε ότι οι άνθρωποι τον συναντούσαν στο δρόμο και τον φώναζαν γιατρό, παρ’ ότι γνώριζαν ότι είναι πολιτικός μηχανικός, γιατί ήξερε να δίνει λύσεις σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως είναι αυτός της υγείας. Η κ. Φώφη Γεννηματά, ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι γνωστά και δύσκολα, και κάλεσε όλους από όπου και αν βρίσκονται να στηρίξουν τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας “για να ξαναζωντανέψει το ΕΣΥ. Για μας είναι ζήτημα τιμής”, κατέληξε. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ο πρώην υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος παραδώσει στη νέα υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είχε συνάντηση μαζί της και τη διαβεβαίωσε ότι θα είναι στο πλευρό της για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, προκειμένου να επιτύχει στο έργο της.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων



Παραθέτουμε τις δηλώσεις της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνας Μπατζελή κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής από τον κ Χατζηδάκη



“Σήμερα αλλάζουμε σελίδα αλλάζει σελίδα η Ελληνική Γεωργία.



Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αυτό το περιβάλλον μου είναι αρκετά γνώριμο, από πάρα πολλές πλευρές από όπου και αν έχω υπηρετήσει αυτό το χώρο και από όπου και αν έχω δουλέψει. Θα ήθελα κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που βρίσκεται εδώ να πω ότι αρχή για το ΠΑΣΟΚ και για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η αξιοκρατία, η εργατικότητα και η κοινή προσπάθεια πάνω σε βασικές πολιτικές με αποτελεσματικούς τρόπους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό για τη δουλειά την οποία θεώρησε εκείνος ότι ήταν απαραίτητη να κάνει και να προσφέρει μέχρι σήμερα. Όλοι μας, θα κριθούμε και πάνω απ’ όλα πρέπει να ξέρετε ότι πέραν του τυπικού απολογισμού τον οποίο πρέπει να κάνει ένας πολιτικός για το τι παραλαμβάνει θα προχωρήσουμε μπροστά χωρίς να κοιτάξουμε το παρελθόν γιατί το οφείλουμε αυτό στους αγρότες, το οφείλουμε στην ίδια την κοινωνία το οφείλουμε σε όλους τους πολίτες οι οποίοι είτε μας υποστήριξαν είτε όχι σε αυτές τις εκλογές.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να ξέρετε ότι θα είμαστε εδώ διότι και εσείς και εμείς και το αποκεντρωμένο υπουργείο είναι για να δουλέψουμε όλοι μαζί για τον αγρότη με βάση ένα σχεδιασμό αποκέντρωσης και διαφάνειας την οποία έχει απόλυτη ανάγκη πλέον αυτός ο τόπος.”




Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστσίας



Τα κυριότερα σημεία της δήλωσης της κας Πετραλιά κατά την παράδοση στον κύριο Λοβέρδο είναι τα εξής:



“Κύριε Υπουργέ κ. Ανδρέα Λοβέρδο, κ. Υφυπουργέ κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, κυρία πρώην Υφυπουργέ και κύριε πρώην Υφυπουργέ, αγαπητές φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνεργάτες στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κύριοι Διοικητές, κύριοι Γραμματείς, θέλω καταρχήν να καλωσορίσω τη νέα πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πλέον όπως λέγεται, πάρα πολύ θετικό. Ήταν απ’ αυτά που είχα πρωτοπεί και εγώ όταν ανέλαβα το Υπουργείο. Και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο δύσκολο αλλά σημαντικό έργο τους.



Η παράδοση ενός Υπουργείου δημιουργεί αντιφατικά συναισθήματα, ικανοποίηση γι’ αυτά που έχουν επιτευχθεί και αίσθηση του ανεκπλήρωτου για όσα δεν υπήρχε χρόνος να γίνουν. Παρόλα αυτά θα μπορούσα να πω ότι είμαι ικανοποιημένη για το έργο το οποίο επιτελέσαμε οι συνεργάτες μου και εγώ στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.



Γι’ αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω δημόσια όλους. Ήταν χρήσιμοι και αποτελεσματικοί. Στηρίχθηκα σε αυτούς και θέλω να γνωρίζουν ότι η εμπιστοσύνη που τους έδειξα ήταν αποτέλεσμα της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς τους.



Αγαπητοί εργαζόμενοι, κύριοι Υπουργοί, κύριοι πρώην συνεργάτες, κυρίες και κύριοι, σήμερα παραδίδω με ικανοποίηση το κρίσιμο και ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στον κ. Ανδρέα Λοβέρδο.



Είμαι βεβαία ότι ο κ. Λοβέρδος θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Είναι γνώστης των προβλημάτων της απασχόλησης. Ως βουλευτής της Β’ Αθήνας έχει βιώσει τις αγωνίες, τις ανάγκες, τα προβλήματα αυτής της πολύπαθης θα έλεγα περιοχής, στην οποία πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών και ιδιαίτερα νέων, αντιμετωπίζει τον εφιάλτη της ανεργίας, βιώνει τις ανισότητες των εργασιακών σχέσεων, ζει τις δυσκολίες των νέων που προσφέρουν εργασία με μισθούς, που δεν καλύπτουν τις στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες.



Εύχομαι, ειλικρινά σας εύχομαι και όλοι σας ευχόμαστε να πετύχετε στο έργο σας. Καλή σας επιτυχία.”




Απάντηση Α Λοβερδου



“Κυρία Υπουργέ, κα Υφυπουργέ, κ. Υφυπουργέ, αγαπητέ συνάδελφε σύντροφε Υφυπουργέ Γιώργο Κουτρουμάνη, κυρίες, κύριοι, είναι μια μέρα συγκίνησης για την Υπουργό και τους Υπουργούς που φεύγουν αλλά και για εμάς που αναλαμβάνουμε από εσάς κα Υπουργέ, αυτό το πάρα πολύ δύσκολο, ορισμένες φορές τραχύ, κομμάτι της ελληνικής Διοίκησης.



Σήμερα κάνατε τον απολογισμό του έργου σας ως οφείλατε, έτσι έπρεπε και θέλω να πω κυρίες και κύριοι ότι από την πλευρά τη δική μου και του κ. Κουτρουμάνη δεν θα γίνουν σήμερα προγραμματικές δηλώσεις. Αυτές θα τις κάνουμε στη Βουλή σε λίγες μέρες. Σήμερα θα μιλήσουμε με τη γλώσσα της καρδιάς πιο πολύ και λιγότερο με τη γλώσσα του μυαλού.



Κυρία Υπουργέ δεν θα προσφέρω θέαμα στις Ελληνίδες και στους Έλληνες τον μεταξύ μας ανταγωνισμό. Θα σεβαστώ ό,τι καλό έχετε κάνει. Μου κινεί το ενδιαφέρον αυτό που συζητούσαμε στο δημόσιο διάλογο και προ των ευρωεκλογών και προ των εθνικών εκλογών, για τα θέματα της διαδοχικής ασφάλισης, τα οποία κατά τον απολογισμό σας έχετε προωθήσει. Είναι ένα θέμα κορυφαίο.



Ο Πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου ο οποίος μου έκανε την τιμή να μου αναθέσει αυτό το δύσκολο κι όπως είπα, τραχύ ορισμένες φορές καθήκον, το επεσήμανε πρώτο στα θέματα του Υπουργείου μας. Σας ευχαριστώ πολύ.”



 


Υπουργείο Πολιτσμού κα Τουρισμού



Σήμερα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης από τον τέως υπουργό κ.Κ.Μαρκόπουλο, στον νυν υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ.Π.Γερουλάνο και την υφυπουργό κ.Α.Γκερέκου.



Κατά τη διάρκεια της τελετής ο τέως υπουργός, κ.Κ.Μαρκόπουλος, δήλωσε:



«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ αγαπητοί μου συνεργάτες , εργαζόμενοι στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και στις εταιρίες και τους οργανισμούς, που ελέγχει το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης σήμερα, βρισκόμαστε σε μια αλλαγή φρουράς, μια αλλαγή πολιτικής φρουράς στην Ελλάδα, εφόσον έτσι αποφάσισαν οι πολίτες. Αλλαγή φρουράς της ηγεσίας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, γιατί έτσι επιβάλλει η δημοκρατία. Θέλω καταρχήν να συγχαρώ, τους δυο εκλεκτούς συναδέλφους για την επιλογή του σημερινού Πρωθυπουργού και την ανάθεση του τόσο σημαντικού έργου στο μεν κ.Π.Γερουλάνο, τη σύνθεση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και στην Υφυπουργό κ. Α. Γκερέκου εξίσου. Θέλω πρώτα να τους ευχηθώ να είναι χρήσιμοι στο μεγάλο έργο που αναλαμβάνουν. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο τουρισμός ενώνει τους Έλληνες. Δεν υφίσταται καμία διαχωριστική γραμμή, καμία κόκκινη γραμμή, η οποία δεν πρέπει να ξεπεραστεί. Με βάση αυτό το πνεύμα διεξάχθηκε μια ιδιαίτερα σημαντική συζήτηση στο γραφείο μου παραδίδοντάς του τη σκυτάλη και όπως υποσχέθηκα θα είμαι χρήσιμος σε οτιδήποτε με χρειαστούν. Σε ότι αφορά στην παρουσία μου εννέα μήνες εδώ, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους συνεργάτες μου και όλα τα μέλη, τα στελέχη και τους εργαζόμενους στο τομέα του τουρισμού για την πολύ καλή συνεργασία που είχα με όλους. Θέλω να θυμίσω ότι δεν διαχώρισα ποτέ τους ανθρώπους ανάλογα με τα πιστεύω τους. Δεν έκανα καμία αλλαγή στη διοικητική δομή και την ιεραρχία προσπαθώντας να καταδείξω ένα νέο πνεύμα.



Θέλω να ευχηθώ ολόψυχα καλή επιτυχία σε μία δύσκολη στιγμή στο έργο της νέας κυβέρνησης και ηγεσίας.

 

Εν συνεχεία, ο κ. Π.Γερουλάνος, νυν υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, προέβη στις εξής δηλώσεις:



«Από μεριάς μου δε θέλω να επεκταθώ πολύ σήμερα. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό για τη βοήθεια που μας παρείχε στη συνάντηση, που είχαμε και για την προσφορά του να έχουμε μία συνεργασία στο μέλλον. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ, καθώς η παρουσία σας μας τιμά ιδιαίτερα. Προσβλέπω στην καλή συνεργασία με όλους, όσους ανήκουν σε αυτό το υπουργείο και ελπίζω σε μία στενή συνεργασία, που θα φέρει αποτελέσματα για τη χώρα.. Θα έχουμε καιρό να τα πούμε τις ημέρες που έρχονται, καθώς είναι ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια για να δρομολογήσουμε ορθά αυτό το έργο».



  



  





  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα