Αλλαγή σελίδας στην Κύπρο

Αλλαγή σελίδας στην Κύπρο
MotionTeam

Ο Δημήτρης Χριστόφιας με την υποστήριξη και του ΔΗ.ΚΟ. επικράτησε του Ιωάννη Κασουλίδη και είναι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου

Με ποσοστό  53,36% και 240.622 ψήφους ο Δημήτρης Χριστόφιας εξελέγη νέος πρόεδρος της Κύπρου έναντι ποσοστού 46,64% που εξασφάλισε ο ανθυποψήφιός του Ιωάννης Κασουλίδης. Η ορκωμοσία του κ. Χριστόφια θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Το στοίχημα του νέου προέδρου είναι η επίλυση του Κυπριακού και οι υπόλοιποι πολιτικοί ηγέτες δεσμεύτηκαν να σταθούν στο πλευρό του.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν οι πρώτες δηλώσεις του κ.Χριστόφια ενώπιον εκατοντάδων οπαδών που πανηγύριζαν την εκλογική του νίκη καθώς σημείωσε ότι χρειάζεται συλλογική δουλειά για την επανένωση της Κύπρου. ”Τούτη την ώρα μια είναι η ιδεολογία μας. Η Κύπρος και η σωτηρία της και μια πιο δίκαιη κοινωνία”, είπε ενώ ευχαρίστησε τον ανθυποψήφιό του Ιωάννη Κασουλίδη για τα συγχαρητήρια που του έδωσε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

Ο κ. Χριστόφιας απηύθυνε χαιρετισμό ”με απέραντη αγάπη” προς όσους εργάστηκαν για τη νίκη του και είπε ότι αυτή δεν ανήκει μόνο στο ΑΚΕΛ και δεν την πέτυχε μόνο το ΑΚΕΛ. ”Την πετύχαμε πολλοί μαζί και κόμματα και προσωπικότητες και ο απλός άνθρωπος. Αύριο αρχίζει μια νέα μέρα. Πολλές οι δυσκολίες που θα βρούμε μπροστά μας. Από αύριο ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Λειτουργούμε συλλογικά και με ενότητα. Για να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας”, είπε ο κ. Χριστόφιας.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία ο  Ιωάννης Κασουλίδης τον διαβεβαίωσε ότι θα είναι δίπλα του στους αγώνες για την επίλυση του Κυπριακού. Τόνισε επίσης ότι πάντοτε αγωνίστηκε με εντιμότητα, συνέπεια και υπευθυνότητα για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων και για να βρει η Κύπρος μια θέση στην Ευρώπη.  “Δεν κερδίσαμε τη μεγάλη μάχη, αλλά η παράταξή μας, ο ΔΗΣΥ, είναι τώρα πιο ισχυρή και πιο αξιόμαχη”, είπε ο κ. Κασουλίδης και κάλεσε τους υποστηρικτές του να συσπειρωθούν γύρω από την ηγεσία του κόμματος.

Χείρα συνεργασίας στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος έτεινε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έχοντας δίπλα του τον κ. Κασουλίδη τόνισε ότι η ευθύνη διαχείρισης του εθνικού θέματος δεν είναι υπόθεση του ενός αλλά ευθύνη όλων και πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ θα αναλάβει στο ακέραιο το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.  “Από αύριο απαιτείται συστράτευση όλων, αλλά και κλίμα ενότητας”, είπε ο κ. Αναστασιάδης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι χωρίς αλαζονεία αλλά με σεμνότητα “θα συνεργαστούμε για να δούμε πως μπορεί να πετύχουμε τα όσα πρέπει μέσα στην Ευρώπη”.

Συγχαρητήρια από την ελληνική πολιτική ηγεσία

Τις ευχές τους για μια επιτυχημένη προεδρία και τη στήριξή τους στις προσπάθειες του νέου προέδρου εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της ελληνικής ηγεσίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας,  ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, η Υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάνη, ο έλληνας πρέσβης στη Λευκωσία Δημήτριος Ράλλης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο, για να του εκφράσουν τα συγχαρητήριά τους.

Σε ανακοίνωσή του, εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου χαρακτηρίζει τη νίκη  Χριστόφια ως νίκη “για μια δίκαιη κοινωνία στη Μεγαλόνησο, για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού” και δεσμεύεται ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες του Κυπριακού λαού και του νέου Προέδρου για να ξανατεθεί το Κυπριακό στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής σκηνής.

 Σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων κάνει λόγο για ιστορική νίκη, που αποτελεί μήνυμα ελπίδας για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό αλλά και μήνυμα αισιοδοξίας για τις δυνάμεις της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αναμένονται εξελίξεις

“Σημαντική και ελπιδοφόρα” χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αποκλειστική δήλωση στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας “Πολίτης”, Ανδρέα Παράσχο, ο κ. Ταλάτ αναφέρει για το νέο πρόεδρο ότι ξέρουμε τις προθέσεις του από παλαιότερα.

“Αν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων και το μερίδιό μας στην εξουσία, νομίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Ένα μόνο ερωτηματικό προκύπτει. Κι αυτό είναι αν θα επηρεαστεί και με ποιο τρόπο από τη συμμαχία που τον στήριξε σε αυτές τις εκλογές”, επεσήμανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Μάλιστα, στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα που δέχθηκε ο γγ του ΑΚΕΛ από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων συμφωνήθηκε να υπάρξει σύντομα συνάντηση, χωρίς πάντως να οριστεί ημερομηνία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε σήμερα τον νέο πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια να ξεκινήσει “χωρίς καθυστέρηση” τις διαπραγματεύσεις με τους τουρκοκύπριους για την εξεύρεση συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

“Η εκλογή σας συνιστά ευκαιρία για την υπέρβαση του αδιεξόδου που διαρκεί εδώ και πολύ καιρό στο κυπριακό ζήτημα. Σας ενθαρρύνω θερμά να εκμεταλλευθείτε την ευκαιρία αυτή και να ξεκινήσετε χωρίς καθυστέρηση διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας με θέμα την επίτευξη συνολικής συμφωνίας”, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ποιός είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ο Δημήτρης Χριστόφιας υπηρετούσε μέχρι σήμερα το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων για δεύτερη συνεχή Βουλευτική Περίοδο. Ταυτόχρονα, είναι Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομάδας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κυπριακού Κλάδου του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου. Ως Γενικός Γραμματέας του Α.Κ.Ε.Λ. είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

Ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επέδειξε σημαντικό και καινοτόμο έργο. Αναβάθμισε το κύρος του νομοθετικού σώματος και τον ίδιο το θεσμό του Προέδρου της Βουλής, τον οποίο και αξιοποίησε δραστικά προς όφελος των συμφερόντων της Κύπρου και του λαού της. Ανέπτυξε αποτελεσματικά την κοινοβουλευτική διπλωματία, τόσο με τις διμερείς επαφές του όσο και από το βήμα περιφερειακών και διεθνών διασκέψεων. Παράλληλα, υπό την προεδρία του η Βουλή των Αντιπροσώπων ανέπτυξε για πρώτη φορά έντονη πολιτιστική παρέμβαση, προσδίδοντας με τον τρόπο αυτό νέες διαστάσεις στη δράση και το ρόλο του κοινοβουλίου.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο Kάτω Δίκωμο της επαρχίας Kερύνειας στις 29 Aυγούστου 1946 και διαμένει προσωρινά στη Λευκωσία. Είναι νυμφευμένος με την Έλση Χηράτου και έχει δύο κόρες και ένα γιο. Σπούδασε στο Iνστιτούτο Kοινωνικών Eπιστημών της Μόσχας και στην Aκαδημία Kοινωνικών Eπιστημών της Σοβιετικής Ένωσης, από την οποία αποφοίτησε με τον τίτλο του διδάκτορα Ιστορικών Επιστημών. Το 2004 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Μιλά αγγλικά και ρωσικά.

Η ανάμειξή του στην πολιτική άρχισε από την ηλικία των δεκατεσσάρων χρόνων με την ενεργό εμπλοκή του στην Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Μαθητών (Π.Ε.Ο.Μ.). Αργότερα έγινε μέλος του Α.Κ.Ε.Λ., της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (Π.Ε.Ο.) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (Ε.Δ.Ο.Ν.), της οποίας διετέλεσε και Γενικός Γραμματέας.

Το 1982 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Α.Κ.Ε.Λ., το 1986 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής και το 1987 μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Τον Απρίλιο του 1988 η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε Γενικό Γραμματέα της, αξίωμα στο οποίο επανεκλέγεται μέχρι σήμερα.

Από το 1991 εκλέγεται βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας. Τον Ιούνιο του 2001 εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη τον Ιούνιο του 2006.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα