“Ο Άλλος Άνθρωπος”: Εισαγγελική έρευνα για τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο

Διαβάζεται σε 6'
Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος
Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος EUROKINISSI

Προκαταρκτική έρευνα για ξέπλυμα για τον ιδρυτή της συλλογικής κουζίνας «Ο Άλλος Άνθρωπος», Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μετά το πόρισμα της Αρχής.

Στο επίκεντρο ποινικής προκαταρκτικής έρευνας μπαίνει ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας “Ο Άλλος Άνθρωπος”, Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, με αφορμή το πόρισμα που συντάχθηκε από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος υπό τον επικεφαλής της, επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπο Βουρλιώτη.

Την εντολή για τη διενέργεια της έρευνας έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνης Ελευθεριάνος.

Τι θα ερευνηθεί για τον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο

Στο πλαίσιο της έρευνας θα αναζητηθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της συνέργειας στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Επίσης, στο μικροσκόπιο των αρχών θα βρεθούν -εκτός από τον ιδρυτή της κοινωνικής κουζίνας Κωνσταντίνο Πολυχρονοπούλο- και τα συγγενικά του πρόσωπα, σε λογαριασμούς των οποίων φέρονται να είχαν κατατεθεί συγκεκριμένα χρηματικά ποσά.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στο Τμήμα Προστασίας από Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας.

Η πρώτη κίνηση που αναμένεται να γίνει από το Τμήμα προστασίας περιουσιακών Δικαιωμάτων, υπό την εισαγγελική επίβλεψη, θα είναι να ζητηθούν στοιχεία για τις κινήσεις των επίμαχων λογαριασμών, αλλά και από συγκεκριμένες στοιχηματικές εταιρίες.

Στα στοιχεία που συνέλλεξε η Αρχή για το Ξέπλυμα, φαίνεται να προκύπτει σημαντική εκροή χρηματικών με αποτέλεσμα η εικόνα των επίμαχων λογαριασμών για τα δύο τελευταία έτη να εμφανίζει καταθέσεις 1 εκατομμυρίου ευρώ και αναλήψεις, από τις οποίες 600 χιλιάδες ευρώ να κατευθύνονται σε εταιρίες ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών.

Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος
Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος SOOC

Τι αναφέρει το πόρισμα

Υπενθυμίζεται πως ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας, “Ο Άλλος Άνθρωπος”, Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, βρίσκεται ήδη από τις 27 Ιανουαρίου υπό έλεγχο για απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής, ο Κ. Πολυχρονόπουλος, φέρεται να έχει συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με συγγενείς του, αποκομίζοντας περισσότερες από 600.000 ευρώ ενώ αναφέρεται ότι τα χρήματα από τις δωρεές κατατίθεντο σε λογαριασμούς δύο συγγενών του και από εκεί γινόταν αναλήψεις και κινήσεις λογαριασμών προς εταιρείες τυχερών παιγνίων.

Η ανάρτηση του Κ. Πολυχρονόπουλου

Την πρώτη του ανάρτηση μετά την είδηση ότι βρίσκεται υπό τον έλεγχο από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων έκανε προ ημερών ο ιδρυτής της κοινωνικής κουζίνας “Ο Άλλος Άνθρωπος”, Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, στην οποία ανέφερε ότι θα απέχει από τη διαχείριση της κουζίνας, μέχρι να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη.

“Δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο που να μην μπορεί να μην εξηγηθεί” δήλωσε, μέσω της ανάρτησης.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

“Έχοντας λάβει γνώση των σοβαρών κατηγοριών που αποδίδονται από την αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, τόσο σε εμένα Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο όσο και τη μητέρα μου Παναγούλα Πολυχρονοπούλου, αλλά και στον γαμπρό μου Παύλο Τζιτζή, θέλω να δηλώσω ότι άπαντες είμαστε σε θέση να εξηγήσουμε τη θέση μας και τη δράση μας ενώπιον των αρμοδίων αρχών.

Κατανοώ ότι όλοι σας έχετε εύλογες απορίες, και θα θέλατε λεπτομερείς απαντήσεις αλλά τη δεδομένη στιγμή θεωρώ ότι προτεραιότητα έχει η δικαιοσύνη.

Το επόμενο διάστημα, όταν και θα κληθούμε να απαντήσουμε ενοποιών της, να είστε σίγουροι ότι θα διαλευκανθούν τα πάντα. Παράλληλα, θέλω να δηλώσω, ότι προκειμένου να διευκολύνω το έργο της κοινωνικής κουζίνας, ο Άλλος Άνθρωπος, θεωρώ αυτονόητο να απέχω το επόμενο διάστημα από τη διαχείρισή της, μέχρι να λογοδοτήσω στη δικαιοσύνη.

Το μεγαλύτερο πλήγμα που μπορεί να δεχθεί η κοινωνική κουζίνα είναι να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στον σκοπό της όλοι όσοι τη στηρίζουν καθημερινά και κυρίως οι εθελοντές της. Όσοι στηρίζετε την κοινωνική κουζίνα ο Άλλος Άνθρωπος, όλα αυτά τα χρόνια ακόμα, γνωρίζετε τόσο τη δράση μας όσο και τον τρόπο που τελείται αυτή καθημερινά.

Δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο που να μην μπορεί να μην εξηγηθεί. Εκ μέρους όλων μας θέλω να σας ζητήσω συγγνώμη, αν σας προκαλέσαμε αναστάτωση, ίσως απογοήτευση ή ακόμα και θυμό Και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το μεγαλύτερο διακύβευμα τη δεδομένη στιγμή είναι η αλληλεγγύη και η πίστη στον συνάνθρωπο”.

Τι υποστήριξαν οι δικηγόροι του Κ. Πολυχρονόπουλου

Ακολούθησε ανακοίνωση, δια των συνηγόρων του, όπου έλεγε ότι “ουδέν επιλήψιμο, ουδέν μεμπτό υπάρχει σε βάρος μου, πολλώ δε μάλλον σε βάρος του ‘Άλλου Ανθρώπου’”.

“Δεν έχω εταιρίες, δεν έχω κρυφά σχήματα, δεν έχω στο όνομά μου ούτε ακίνητο, ούτε αυτοκίνητο, ούτε περιουσία, ούτε καταθέσεις, ούτε θυρίδες, ούτε πράγματα αξίας, ούτε ‘παπάκι’ καν, ακόμα και σήμερα κοιμάμαι στην κουζίνα του ‘Άλλου Ανθρώπου’, εκεί θα με βρείτε και σήμερα και αύριο. Και είμαι περήφανος γι’ αυτό. Είναι απολύτως βέβαιον πως οι σε βάρος μου κατηγορίες, εάν και εφόσον απαγγελθούν, θα καταπέσουν”, αναφερόταν στην ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Είκοσι εκατομμύρια γεύματα, με μετριοπαθείς υπολογισμούς.

Είκοσι εκατομμύρια γεύματα σε ανθρώπους που δεν ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων για κάτι φαγώσιμο.

Είκοσι εκατομμύρια γεύματα αγάπης σε παιδιά που δεν τσακώνονται μπροστά στους κάδους για τα σκουπίδια που πετούν στις λαϊκές αγορές.

Είκοσι εκατομμύρια γεύματα ελπίδας σε όποιον έχει ανάγκη, χωρίς διακρίσεις, χωρίς κριτήρια.

Σε εκείνους που βιώνουν τις τραγικές συνθήκες του έσχατου ξεπεσμού και της κοινωνικής περιθωριοποίησης, στους άνεργους, στους άστεγους, στα πλημμυρισμένα χωριά της Θεσσαλίας, στο καμένο Μάτι, στις φωτιές από την Αλεξανδρούπολη ως την Αρχαία Ολυμπία, στη δομή της Μόριας, στα χρόνια του κορονοϊού, στην σεισμόπληκτη Τουρκία, στην εμπόλεμη Ουκρανία, οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη και χρειάζεται βοήθεια.

Τόσες ημέρες κατηγορούμαι και διαπομπεύομαι χωρίς να έχει απαγγελθεί σε βάρος μου οποιαδήποτε κατηγορία, χωρίς να με έχει καλέσει οιαδήποτε Αρχή να δώσω, έστω, εξηγήσεις, χωρίς να έχω κληθεί να πω την άποψή μου.

Ουδέν επιλήψιμο, ουδέν μεμπτό υπάρχει σε βάρος μου, πολλώ δε μάλλον σε βάρος του «άλλου ανθρώπου». Δεν έχω εταιρίες, δεν έχω κρυφά σχήματα, δεν έχω στο όνομά μου ούτε ακίνητο, ούτε αυτοκίνητο, ούτε περιουσία, ούτε καταθέσεις, ούτε θυρίδες, ούτε πράγματα αξίας, ούτε «παπάκι» καν, ακόμα και σήμερα κοιμάμαι στην κουζίνα του «Αλλου Ανθρώπου», εκεί θα με βρείτε και σήμερα και αύριο. Και είμαι περήφανος γι’ αυτό.

Είναι απολύτως βέβαιον πως οι σε βάρος μου κατηγορίες, εάν και εφόσον απαγγελθούν, θα καταπέσουν.

Ο άλλος άνθρωπος, ο άνθρωπος της βοήθειας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνείδησης, του σεβασμού και σήμερα και αύριο θα μαγειρεύει φαγητό για όποιον έχει ανάγκη. Γιατί ο «άλλος άνθρωπος» είναι ο αληθινός άνθρωπος.

Αυτόν, τον αληθινό άνθρωπο, έχουμε υποχρέωση να τον κρατήσουμε πέρα και μακριά από κάθε καχυποψία. Η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη πρέπει να μείνουν πέρα και μακριά από κάθε καχυποψία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα