Ανατροπή προαγωγών στο στρατό

Ανατροπή προαγωγών στο στρατό
PHASMA/G.NIKOLAIDHS/ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ PHASMA

Πλήρη ανατροπή στα μέχρι τώρα δεδομένα στο στράτευμα σχετικά με τον τρόπο προαγωγής των αξιωματικών, φέρνει το νέο νομοσχέδιο Βενιζέλου. Εξέλιξη με βάση τις ικανότητες και παράλληλη επετηρίδα για τους στάσιμους

Προαγωγές με βάση τα προσόντα και όχι την αρχαιότητα και θέσπιση παράλληλης επετηρίδας προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΕΘΑ. Απόλυτος άρχων των ενόπλων δυνάμεων ορίζεται ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Την εισαγωγή του θεσμού της κρίσης κατ’ απόλυτη εκλογή στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη και του συνταγματάρχη προβλέπει το νομοσχέδιο περί εξέλιξης και ιεραρχίας των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που παρουσίασε το μεσημέρι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αυτό σημαίνει ότι οι αξιωματικοί θα κρίνονται πλέον από τα προσόντα τους και όχι από την αρχαιότητα, οπότε ένας νεότερος θα μπορεί να προάγεται, χωρίς ο αρχαιότερος να οδηγείται σε αναγκαστική αποστρατεία.

Όσοι δεν προάγονται θα εντάσσονται σε παράλληλη επετηρίδα μέχρι να συμπληρώσουν τις προυποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή εξαγορά 5 τουλάχιστον ετών και 35 χρόνια πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, όπως προβλέπει το νέο καθεστώς για τους ένστολους.

Οι κρίσεις των αξιωματικών θα είναι πλήρως και ειδικώς αιτιολογημένες ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να απευθύνονται εγγράφως ή αυτοπροσώπως ασκώντας το δικαίωμα της ακρόασης. Προβλέπεται επίσης πλήρες σύστημα διοικητικών προσφυγών, σύμφωνα με τα πορίσματα της νομολογίας των Διοικητικών Εφετείων και του Συμβουλίου Επικρατείας.

Εξάλλου, με δεύτερο νομοσχέδιο για τη νέα, κάθετη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων, αναβαθμίζονται οι εξουσίες του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ο οποίος θα ασκεί την πλήρη επιχειρησιακή διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι αρχηγοί των τριών όπλων θα συμμετέχουν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Πάντως όπως ξεκαθάρισε ο Βενιζέλος δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία τον Αύγουστο, όπως έγινε πέρυσι από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. «Τον Αύγουστο κάνουμε άλλα πράγματα» σημείωσε με σκωπτικό ύφος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας διαψεύδοντας τη φημολογία για κρίσεις μέσα στο καλοκαίρι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα