Φωτιά στην Κορινθία: Ολονύχτια μάχη – Βελτιωμένη εικόνα

Διαβάζεται σε 5'
Φωτιά (φωτογραφία αρχείου)
Φωτιά (φωτογραφία αρχείου) AP

Πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων κατέκαψε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Κορινθία. Ολονύχτια αναμένεται η μάχη με τις φλόγες. Κάτοικος της Στιμάγκας μιλά στο NEWS 24/7.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της φωτιάς στην Κορινθία. Το πύρινο μέτωπο έλαβε από το απόγευμα της Πέμπτης (11/07) τεράστιες διαστάσεις, με την πυρκαγιά να έχει “αφήσει” πίσω της τη Στιμάγκα – από όπου ξεκίνησε – και κατευθύνθηκε προς το χωριό Κούτσι, του δήμου Νεμέας.

Στο σημείο έχει μεταβεί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σε ανάρτηση του στο X ενημέρωσε πως δεν υπάρχει πια ενεργό μέτωπο.

Η φωτιά, όπως τονίζει, έχει εστίες “που θα δουλευτούν όλο το βράδυ από τους πυροσβέστες, τον δασάρχη και τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης” και υπογράμμισε πως τα εναέρια μέσα θα επιχειρήσουν ξανά με το πρώτο φως της μέρας.

“14 αεροπλάνα, 8 ελικόπτερα, 50 πυροσβεστικά οχήματα, 152 πυροσβέστες και δασοκομάντος, υδροφόρες, μηχανήματα έργου από την περιφέρεια Πελοποννήσου και τους δήμους καθώς και 2 ερπυστριοφόρα του στρατού επιχείρησαν από το μεσημέρι στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στη Στιμάγκα Κορινθίας.

Πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αλλά εστίες που θα δουλευτούν όλο το βράδυ από τους πυροσβέστες μας, τον δασάρχη και τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα εναέρια θα επιχειρήσουν ξανά με το πρώτο φως. Όλοι τους έδωσαν και δίνουν μεγάλη μάχη και τους ευχαριστώ από καρδιάς”, έγραψε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βέλου – Βόχας, Κορινθίας, Θανάσης Μανάβης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε πως “μέχρι αυτήν την ώρα δεν κινδυνεύει καμία κοινότητα από την φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Στιμάγκα. Υπάρχουν όμως κάποιες αναζωπυρώσεις, καθώς και ένα μικρό πύρινο μέτωπο, για το οποίο υπάρχει μία ανησυχία, μήπως κινηθεί προς την κοινότητα Χαλκί, που βρίσκεται απέναντι από την Στιμάγκα”.

Πάντως, όπως τόνισε ο δήμαρχος, οι πυροσβέστες είναι παρόντες και επιχειρούν προσθέτοντας ότι “η Πυροσβεστική έχει ενεργοποιηθεί πάρα πολύ».

Όσον αφορά τους ανέμους, ο Θανάσης Μανάβης είπε ότι “έχει μειωθεί κατά πολύ η έντασή τους”, ενώ μιλώντας για τις ζημιές που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα η φωτιά, είπε ότι “έχουν καεί πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις”.

Νωρίτερα, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας είχε συγκαλέσει συντονιστική σύσκεψη για τη συγκεκριμένη πυρκαγιά με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων, των ΟΤΑ και όλων των σωμάτων ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται πως η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση κοντά στη Στιμάγκα αλλά η πυκνή βλάστηση και οι ισχυροί άνεμοι ευνόησαν την επέκτασή της. Κάτοικος της Στιμάγκας περιγράφει στο NEWS 24/7 εικόνες καταστροφής καλλιεργήσιμων εκτάσεων με τις πύρινες γλώσσες να έχουν κάνει στάχτη τα πάντα στο πέρασμά τους. «Κάηκαν ελιές, αμπέλια, κτήματα, τα πάντα. Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο γιατί έχει πολλά πεύκα η περιοχή και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν την σπρώχνουν προς το Κούτσι. Μέχρι πριν λίγο έκαιγε 500 μέτρα από το χωριό».

Φωτιά στην Κορινθία
Φωτιά στην Κορινθία (ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ/EUROKINISSI)

Όπως προσθέτει, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά, έσπευσαν στο σημείο ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις όμως παρά τις προσπάθειες δεν κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο “θεριό”. «Ήρθαν πολλά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πυροσβέστες αλλά τους ξέφυγε. Δεν έπρεπε να περάσει το δρόμο προς τη Νεμέα. Για να καταλάβετε η Στιγμάγκα απέχει, σε ευθεία, 13 χιλιόμετρα από το Κούτσι».

Φωτιά στην Κορινθία
Φωτιά στην Κορινθία (ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ/EUROKINISSI)

Μήνυμα από το 112 – “Παραμείνετε σε τοιμότητα”

Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Στιμάγκας έλαβαν το απόγευμα της Πέμπτης μήνυμα από το 112 προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Με το τελευταίο φως τη ημέρας αποσύρθηκαν τα εναέρια μέσα.

Φωτιά στην Κορινθία
Φωτιά στην Κορινθία (ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ/EUROKINISSI)

Δείτε βίντεο από τη φωτιά στην Κορινθία:

Eνδεικτικό του μεγέθους της φωτιάς είναι πως ο καπνός έφτασε μέχρι τον ουρανό της Αργολίδας.

Ο καπνός από την πυρκαγιά στη Στιμάγκα Κορινθίας κάλυψε τον ουρανό της Αργολίδας. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα