Άννα Κατσαρού: Το σχολείο που πληγώνει και πληγώνεται… ή το τέλος μιας αθωότητας;

Άννα Κατσαρού: Το σχολείο που πληγώνει και πληγώνεται… ή το  τέλος μιας αθωότητας;
Ώρα μαθήματος σε σχολείο (φωτογραφία αρχείου) iStock

Η καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης και υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στο Νομό Χαλκιδικής, Άννα Κατσαρού, γράφει στο NEWS24/7 για το όραμα που απουσιάζει από το σύγχρονο ελληνικό σχολείο, τονίζοντας πως "πρέπει να το γκρεμίσουμε και να το χτίσουμε από την αρχή".

Το ελληνικό σχολείο δεν είναι πια ο χώρος όπου συναντώνται η γνώση, η παιδεία, η αμφισβήτηση, η αλληλεγγύη, η άμιλλα, τα όνειρα, ο πολιτισμός.

Αντ’ αυτών, συναντώνται η ελλιπής και ανούσια γνώση, η κόπωση, η απαξίωση του από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τους μαθητές, τους γονείς και από ένα-δυστυχώς- σημαντικό κομμάτι των εκπαιδευτικών.

Η παραβατικότητα στη συμπεριφορά των μαθητών αυξάνεται καθημερινά και μεταφέρεται στις πλατείες, στα γήπεδα, στους δρόμους των πόλεων.

Ως μάχιμη εκπαιδευτικός και ενεργό μέλος της κοινωνίας αισθάνομαι ότι το σύγχρονο σχολείο δεν είναι πλέον σύγχρονο. Απουσιάζει το όραμα. Η κυρία Κεραμέως μάς βομβαρδίζει με προγράμματα .Με προγράμματα όμως, δεν κάνεις σχολεία. Σχολεία κάνεις με οράματα. Πρέπει το σχολείο να αλλάξει από τα θεμέλια του.

Πρέπει να το γκρεμίσουμε και να το χτίσουμε από την αρχή. Να τολμήσει η Πολιτεία καινοτόμες, ριζικές, δημιουργικές αλλαγές στην παιδεία με εστίαση στον άνθρωπο. Να δημιουργήσει ένα σχολείο που θα διαμορφώνει ανθρώπους οραματιστές με κριτική σκέψη, με γνώσεις, αρχές, αξίες, ιδανικά, με ανησυχίες και έντονους προβληματισμούς, ανθρώπους που δε θα συμβιβάζονται με το status quo.

Να οδηγεί σε αξιοσημείωτες επαγγελματικές επιλογές, ανάλογες των σπουδών και των χρόνων που έχουν αφιερώσει οι νέοι μας για τη μόρφωσή τους. να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην επαγγελματική παιδεία, που την έχει εγκαταλείψει.

Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει πρωτίστως όλοι – και κυρίως η κυρία Κεραμέως – να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στο ερώτημα: τι είδους παιδεία θέλουμε και ποιος θα είναι ο ρόλος του νέου σχολείου σε μια κοινωνία που συνεχώς εξελίσσεται και κλυδωνίζεται από κοσμογονικές αλλαγές.

Όταν Πολιτεία, γονείς εκπαιδευτικοί και μαθητές αγαπήσουμε ουσιαστικά το σχολείο και συνειδητοποιήσουμε τη σπουδαιότητά του, τότε θα μπορούμε να κοιτάζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.Τοτε θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο.

“Η εκπαίδευση είναι το πιο δυνατό όπλο με το οποίο μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο. “(Νέλσον Μαντέλα).

Η κ. Άννα Κατσαρού, καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης και υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στο Νομό Χαλκιδικής:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα