Αντιδράσεις για την κατασκευή 31 αιολικών σταθμών στην Κρήτη
Ακύρωση του επενδυτικού σχεδίου κατασκευής μεγάλων αιολικών πάρκων στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, ζητάει το Επιμελητήριο Ηρακλείου. Πρόταση για "μικρές" ανεμογεννήτριες
- 28 Μαΐου 2015 22:36
Ενόψει και της δημόσιας διαβούλευσης για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Κρήτης, το Επιμελητήριο Ηρακλείου έπειτα από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ζητάει με επιστολή του να ακυρωθούν τα επενδυτικά σχέδια για κατασκευή τεράστιων αιολικών πάρκων στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.
Το Επιμελητήριο Ηρακλείου “εκπροσωπώντας την επιχειρηματικότητα σε όλο τον νομό Ηρακλείου έπειτα από διεξοδική συζήτηση του Διοικητικού Συμβουλίου, καταθέτει τις θέσεις του σε σχέση με τις προσπάθειες εφαρμογής τερατωδών επενδυτικών σχεδίων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, για κατασκευή αιολικών πάρκων, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης σε συνδυασμό με κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας, μέσω υποβρυχίου καλωδίου, συνολικής ισχύος που φτάνει ή που ξεπερνά την ήδη εγκατεστημένη θερμική ισχύ”.
Στην επιστολή που απέστειλε τόσο στον Υπουργό ΠΑΠΕΝ κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη όσο και στην περιφέρεια Κρήτης (στην Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Βιομηχανίας κα Μανασάκη – Ταβερναράκη Βιργινία και στον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος & Χωροταξίας κo. Καλογερή Νικόλαο) αναφέρεται η αντίθεσή του στα εν λόγω έργα. Αντίθετα προτείνεται να απελευθερωθούν οι «μικρές» ανεμογεννήτριες για τις επιχειρήσεις και άλλους φορείς ή φυσικά πρόσωπα, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο αφενός μεγαλύτερη διασπορά (μικρών) σταθμών παραγωγής και αφετέρου δυνατότητα επένδυσης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νησιού.
Σκοπός της πρότασης είναι η δημιουργία μικρών έργων, και κατά συνέπεια δημιουργία ή δραστηριοποίηση πολλών μικρών τοπικών επιχειρήσεων παρά η είσοδος κολοσσών.
Τέλος δηλώνουν θετικοί στο έργο διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, από το κράτος, με δημόσιους πόρους ως βασικό έργο υποδομής.
«Οι επενδύσεις αυτού του μεγέθους στο χώρο της ενέργειας προδικάζουν μια υπερ-ανάπτυξη σε βάρος του περιβάλλοντος και δεν δημιουργούν, κατά τη λειτουργία τους, θέσεις εργασίας και κοινωνικό πλούτο. Την ίδια στιγμή, επενδύσεις που προτείνονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρονίζουν ή ακυρώνονται εξαιτίας του δαιδαλώδους γραφειοκρατικού συστήματος που αδυνατεί να δώσει λύσεις ακόμη και σε απλά ζητήματα. Ζητούμε να υπάρξει σχεδιασμός τόσο σε επίπεδο σκοπιμότητας όσο και σε επίπεδο χωροθέτησης και σχέδιο διασύνδεσης προκειμένου να μην υπάρξουν μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις – παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον».
Πηγή: cretalive.gr