Αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο που αφορά στην κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ εκφράζει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο που αφορά στην κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ εκφράζει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος
Ένα σπουργίτι στέκεται στο σύρμα της περιμέτρου των φυλακών του Κορυδαλου,Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Σε ανακοίνωση της, η Ένωση κάνει λόγο για "ξένες στο ποινικό δόγμα ρυθμίσεις" ενώ αντιδρά και στις διατάξεις που αφορούν στον Σ. Ξηρό

Ανοιχτή θέση κατά του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών ασφαλείας τύπου Γ’ παίρνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, κάνοντας λόγο για “αποσπασματικές και ξένες με το ποινικό δόγμα ρυθμίσεις”.

Συγκεκριμένα, η Ένωση αναφέρει πως οι επίμαχες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις “εξαντλούνται στην επιθυμία «αποσυμφόρησης των καταστημάτων κράτησης» και, μάλιστα, μέσω «εκτάκτων μέτρων»” καθώς και ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των καταστημάτων κράτησης “δεν μπορεί να επιλύεται με την αυθαίρετη νομοθετική μείωση του χρόνου πραγματικής έκτισης της ποινής και, συνακόλουθα, με τη γενικευμένη, χωρίς εξαιρέσεις ελευθέρωση καταδικασθέντων για εγκλήματα κάθε βαθμίδας και βαρύτητας”.

Όσο για τις διατάξεις του νομοσχεδίου της οποίες δεν αποκλείεται να αξιοποιήσει ο Σάββας Ξηρός προκειμένου να αποφυλακιστεί, η Ένωση τις χαρακτηρίζει “à la carte» ανθρωπισμό”, ο οποίος είναι “αμφίβολο αν μπορεί να αποτελέσει επιστημονικά αποδεκτό κριτήριο επιεικούς μεταχείρισης κατηγοριών καταδίκων”.

Τέλος το ΔΣ της ΕΕΕ επισημαίνει ότι “κατά τη διαδικασία σύνταξης και αυτού του Σχεδίου Νόμου δεν ζητήθηκε η συνεισφορά ή οι παρατηρήσεις του Εισαγγελικού Κλάδου, ενώ και η βραχεία προθεσμία δημόσιας διαβούλευσης επ’ αυτού δεν επαρκεί για την ανάδειξη του σταδίου αυτού, ως ουσιαστικού”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα