Απεργία: Κλειστό το κέντρο της Αθήνας, σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Διαβάζεται σε 9'
Ποια σωματεία και ομοσπονδίες συμμετέχουν σήμερα στην πανεργατική απεργία. Πού θα γίνουν συγκεντρώσεις. Τι ισχύει για τα ΜΜΜ.
- 09 Απριλίου 2025 10:50
Σε απεργιακό κλοιό τίθεται σήμερα, Τετάρτη 9 Απριλίου, η χώρα, καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν ανακοινώσει 24ωρη πανελλαδική απεργία.
Οι ενώσεις και τα σωματεία εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προχωρούν στην κινητοποίηση με αιτήματα την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, επιπλέον μέτρα κατά της ακρίβειας και της στεγαστικής κρίσης, καθώς και αυξήσεις στους μισθούς.
Κλειστό είναι αυτήν την ώρα το κέντρο της Αθήνας καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη το κεντρικό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στα Προπύλαια.
Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, ενώ, παράλληλα, καλεί σε συμμετοχή και στις υπόλοιπες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις.
Αναλυτικά, σήμερα Τετάρτη 9 Απριλίου απεργούν:
ΑΔΕΔΥ
Την κήρυξη 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στη συνεδρίαση της 17ης Μαρτίου 2025, υλοποιώντας τη σχετική εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου της 4ης Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα κυρίαρχα αιτήματα είναι η επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς και πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές.
ΓΣΕΕ
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) αποφάσισε σε συνεδρίασή της την 3η Φεβρουαρίου να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία στις 9 Απριλίου για την ακρίβεια, την στεγαστική κρίση, τους μισθούς και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, “η ακρίβεια εξακολουθεί να καταγράφεται στις έρευνες κοινής γνώμης ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των πολιτών, που πλήττει κατά κύριο λόγο τους μισθωτούς, κατατρώγοντας τα εισοδήματά τους”.
Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία
Με στάσεις εργασίας αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις, τόσο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ όσο και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, τα λεωφορεία και τρόλεϊ αναμένεται να κινηθούν (από τις 9:00) έως τις 21:00.
Οι στάσεις εργασίας πραγματοποιούνται από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: ανανέωση του στόλου, διενέργεια προσλήψεων προσωπικού, αναγνώριση της προϋπηρεσίας για τους νεοπροσληφθέντες, αυξήσεις στους μισθούς, συγκοινωνίες δημόσιες, ασφαλείς, σύγχρονες και αξιόπιστες που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού.
Κανονικά αναμένεται να κινούνται όλη τη μέρα τα λεωφορεία στις γραμμές του ΟΑΣΑ τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.
Τι ισχύει για Μετρό, Ηλεκτρικό, Τραμ – Τα τελευταία δρομολόγια
Σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ., το μετρό, ο ηλεκτρικός και το τραμ θα λειτουργήσουν αύριο από τις 10:00 έως τις 17:00, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετάβαση και η επιστροφή των πολιτών από τις απεργιακές συγκεντρώσεις.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, ενίσχυση των δημοσίων συγκοινωνιών, προσλήψεις προσωπικού, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, συλλογικές διαπραγματεύσεις και αυξήσεις στους μισθούς.
Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ, θα παραμείνουν κλειστοί την Τετάρτη (9/4) οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο.
Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς στάση.
Σε ανακοίνωση της ΣΤΑ.ΣΥ. αναφέρονται τα τελευταία δρομολόγια:
Σας ενημερώνουμε, πως την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 το Μετρό και το Τραμ θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, λόγω συμμετοχής των σωματείων εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ στην απεργιακή κινητοποίηση. Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα, τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το Αεροδρόμιο θα πραγματοποιούνται κανονικά.
Ειδικότερα:
Στη Γραμμή 1 Μετρό (Κηφισιά – Πειραιάς): οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 10 το πρωί και οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:
- από Κηφισιά και Πειραιά στις 16:35,
- από Μοναστηράκι προς Κηφισιά στις 16:51 και προς Πειραιά στις 17:09,
- από Ομόνοια προς Κηφισιά στις 16:54 και προς Πειραιά στις 17:07,
- από Αττική προς Κηφισιά στις 16:59 και προς Πειραιά στις 17:02.
Στις Γραμμές 2 & 3 Μετρό: οι σταθμοί θα ανοίξουν για το επιβατικό κοινό στις 10 το πρωί και οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:
- από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 16:46,
- από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 16:43,
- από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 16:35,
- από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 16:39,
- από Σύνταγμα προς όλες τις κατευθύνσεις στις 17:00,
- από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει στις 10:22 και ο τελευταίος στις 16:19,
- από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει στις 10:18 και ο τελευταίος στις 15:42.
Στο Τραμ:
Στη Γραμμή 7:
- ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από Ασκληπιείο Βούλας στις 10:31 και ο τελευταίος στις 15:19,
- ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από Αγία Τριάδα στις 10:43 και ο τελευταίος στις 15:43.
Στη Γραμμή 6:
- ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από Πικροδάφνη στις 10:17 και ο τελευταίος στις 15:42,
- ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από Φιξ στις 10:57 και ο τελευταίος στις 16:21.
Γραμμές 6 & 7 (με ανταπόκριση στην Πικροδάφνη):
- ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από Φιξ προς Ασκληπιείο Βούλας στις 10:57 και ο τελευταίος στις 15:36,
- ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από Ασκληπιείο Βούλας προς Φιξ στις 10:31 και ο τελευταίος στις 15:07,
- ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από Αγία Τριάδα προς Φιξ στις 10:43 και ο τελευταίος στις 15:07,
- ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από Φιξ προς Αγία Τριάδα στις 10:57 και ο τελευταίος στις 15:09.
Απεργούν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο και τον προαστιακό
Με 24ωρη απεργία θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού στην απεργία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train, την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων και των προαστιακών γραμμών.
Τη συμμετοχή στην απεργία εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς καλώντας τα σωματεία – μέλη της να δώσουν δυναμικό παρόν στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 στην Πλ. Κλαυθμώνος στις 11.00′, αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες.
«Ως Σιδηροδρομικοί και εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ και στο ΤΡΑΜ δεν θα σταματήσουμε να λέμε «δεν πάει άλλο» και δε θα σταματήσουμε να απαιτούμε:
- Επαναφορά ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με αυξήσεις στους μισθούς – Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας – μονιμοποίηση των Φ.Ι.Δ. και των εργαζομένων με Δ.Π.Υ
- Ολοκλήρωση, πλήρη αποκατάσταση και επαναλειτουργία όλου του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας (άμεσα των εγκαταστάσεων που επλήγησαν από τις θεομηνίες στην περιοχή της Θεσσαλίας) – Επαναλειτουργία όλων των τουριστικών δρομολογίων κατά μήκος όλου του σιδηροδρομικού δικτύου – ‘Αμεση λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας
- Εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων με αντικατάσταση του τροχαίου υλικού αλλά και του μηχανολογικού εξοπλισμού
- όπου απαιτείται, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας για να προσδίδουν ασφάλεια στους εργαζόμενους
Άμεσες προσλήψεις στις Σταθερές Συγκοινωνίες (στις υποστελεχωμένες κρίσιμες ειδικότητες) και αγορά νέου τροχαίου υλικού. - Άμεση λειτουργία του νέου Οργανισμού «ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ» και εφαρμογή του Οργανογράμματος.
Ποτέ δε θα πάψουμε να ζητάμε την απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στα ΤΕΜΠΗ που άλλαξε τη σιδηροδρομική ιστορία αλλά και την ιστορία του τόπου μας» τονίζεται σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς .
Δεμένα τα πλοία – Απεργεί η ΠΝΟ
Δεμένα παραμένουν σήμερα τα πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε την συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 9ης Απριλίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του συνδικαλιστικού σωματείου των ναυτικών, η κινητοποίηση αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη στις 00.01 τα ξημερώματα και λήξη στις 24.00 τα μεσάνυχτα, έχοντας ως καίρια αιτήματα την ακρίβεια, την στεγαστική κρίση, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Ακυρώνονται πτήσεις – Απεργούν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας
Στην 24ωρη απεργία της 9ης Απριλίου συμμετέχει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), από 00.01 ως 24.00.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕΕΚΕ, η οποία και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία, κατά τη διάρκεια της θα εξυπηρετηθούν μόνον οι κάτωθι πτήσεις για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου:
- Πτήσεις που υπερίπτανται του FIR Αθηνών.
- Πτήσεις που μεταφέρουν αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς.
- Πτήσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέχουν σε επιχειρησιακές αποστολές και προγραμματισμένες ασκήσεις.
- Πτήσεις αεροσκαφών που αντιμετωπίζουν ασυνήθεις καταστάσεις ή διατελούν σε κατάσταση ανάγκης.
- Νοσοκομειακές πτήσεις.
- Πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
- Πτήσεις αεροσκαφών έρευνας και διάσωσης.
Εργαζόμενοι στον επισιτισμό-τουρισμό
Τη συμμετοχή της στην πανεργατική απεργία ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ).
Παράλληλα, η ΠΟΕΕΤ απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που είναι προγραμματισμένη την Τετάρτη 9 Απριλίου, στις 11:00, στην Πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των σωματείων της σε όλη την Ελλάδα.
Εργατικό Κέντρο Αθήνας
Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
Όπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, βασικό αίτημα είναι η αξιοπρεπής διαβίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στην ακρίβεια και τα απλησίαστα ενοίκια.
Απεργεί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Παράλληλα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ προχωρά σε 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία την Τετάρτη 9 Απριλίου 2025, καλώντας τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και ολόκληρη την κοινωνία να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά.
Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική που, όπως αναφέρει, απαξιώνει τη Δικαιοσύνη, ενισχύει την αισχροκέρδεια και συντηρεί την κοινωνική ανισότητα, ενώ αφήνει άλυτα κρίσιμα ζητήματα όπως η στεγαστική κρίση, οι μισθοί πείνας και η ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών.
Αναφερόμενη στο «Έγκλημα των Τεμπών» και στην πρωτοφανή κινητοποίηση της 28ης Φεβρουαρίου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνει λόγο για μια κοινωνία «έτοιμη να εκραγεί» και καλεί τους πολίτες να στείλουν ξανά ηχηρό μήνυμα για Δικαιοσύνη, λογοδοσία και αξιοπρέπεια. Όπω ςεπισημαίνει στην ανακοίνωση, η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 π.μ., στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το Υπουργείο Οικονομικών.