Από το θεατρικό σανίδι στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης
Τέσσερις ηθοποιοί του θεάτρου και της τηλεόρασης βρέθηκαν αυτή την περίοδο στο “μικροσκόπιο” της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία εξετάζει την ενδεχόμενη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων, ύστερα από το ξέσπασμα των καταγγελιών για περιστατικά σεξουαλικής βίας στον καλλιτεχνικό χώρο.
- 14 Απριλίου 2021 07:08
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για δύο ηθοποιούς, οι οποίοι βρίσκονται στο “στόχαστρο“ των εισαγγελικών αρχών, μετά τις καταγγελίες που κατατέθηκαν σε βάρος τους στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, κατηγορώντας τους για βιασμό. Συνολικά τέσσερις περιπτώσεις που αφορούν στο χώρο του θεάτρου, απασχόλησαν τη Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημ. Λιγνάδη, ο οποίος έχει προφυλακιστεί.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας πλέον έχει επικεντρώσει τις έρευνες της στο πρόσωπο του Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έλαβε προθεσμία προκειμένου να προχωρήσει σε ανωμοτί κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων, αλλά και ακόμη ενός ηθοποιού με γνωστό τόσο από το θεατρικό όσο και το τηλεοπτικό του έργο, που αναμένεται να κληθεί σύντομα.
Και οι δύο προκαταρκτικές έρευνες έχουν ξεκινήσει σχεδόν το ίδιο χρονικό διάστημα, μετά την κατάθεση των αντίστοιχων καταγγελιών από το ΣΕΗ, ωστόσο φαίνεται πως δόθηκε μεγαλύτερη βαρύτητα στην περίπτωση του Πέτρου Φιλιππίδη, καθώς αφορά σε συνολικά τρεις μη παραγραμμένες υποθέσεις, εκ των οποίων η μία αφορά σε βιασμό και οι άλλες δύο σε απόπειρες βιασμού.
Αντίθετα, στην περίπτωση του δεύτερου υπόπτου ηθοποιού, η καταγγελία -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- αφορά στο κακούργημα του βιασμού, το οποίο φέρεται να τελέστηκε το 2020. Ήδη οι πρώτες ενέργειες από την πλευρά των εισαγγελικών αρχών φαίνεται πως έχουν ήδη λάβει χώρα, ενώ το επόμενο διάστημα θα σταλεί και η κλήση προς τον ηθοποιό για να παρέχει με τη σειρά του τις έγγραφες εξηγήσεις του.
Θέμα ημερών είναι και η ανωμοτί κατάθεση του δημοφιλούς κωμικού, Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος ωστόσο δεν είναι υποχρεωμένος να βρεθεί ο ίδιος ενώπιον των εισαγγελικών αρχών. Στο στάδιο αυτό αρκεί να καταθέσει υπόμνημα μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου του, απαντώντας στις τρεις κατηγορίες που του έχουν αποδοθεί από συναδέλφισσες του. Συγκεκριμένα, ελέγχονται η κακουργηματική πράξη του βιασμού, που φέρεται να τελέστηκε το το 2008, καθώς και δύο πράξεις απόπειρας βιασμού, το 2010 και το 2014. Και στις τρεις περιπτώσεις, ο κωμικούς εμφανίζεται να έκλεισε ραντεβού μαζί τους, με πρόφαση μία πιθανή επαγγελματική συνεργασία, ωστόσο σε κάποιο σημείο της συνάντησης φέρεται να τους επιτέθηκε.
Ο Λιγνάδης, η Κύπρος και η ανάκριση
Η υπόθεση ωστόσο, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη, είναι η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του Δημ. Λιγνάδη, ο οποίος βρίσκεται προσωρινά κρατούμενος για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή. Αν και η αρχική δικογραφία που έχει σχηματιστεί βρίσκεται στην 19η τακτική ανακρίτρια, υπάρχουν και άλλες καταγγελίες που αφορούν στο ίδιο πρόσωπο.
Ήδη πρόσφατα υπήρξε μία συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βάρος του σκηνοθέτη, μετά από τρίτη μήνυση που κατατέθηκε πάλι για το αδίκημα του βιασμού, ενώ δημοσιεύματα θέλουν έναν 23χρονο να κατήγγειλε στην κυπριακή αστυνομία ότι το 2013 υπήρξε θύμα βιασμού από τον κατηγορούμενο. Δικαστικές πηγές αναφέρουν πάντως, ότι οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές δεν μπορούν να εμπλακούν σε αυτό το στάδιο, παρά μόνον εφόσον τους ζητηθεί από τις αντίστοιχες κυπριακές αρχές, μέσω αιτήματος δικαστικής συνδρομής, ή εάν ο καταγγέλλων αποφασίσει να προχωρήσει σε αντίστοιχη καταγγελίες και ενώπιον των ελληνικών αρχών.
Όσο για την μήνυση που κατέθεσε ο 38χρονος Δημ. Ανθής κατά του πρώην συνσπουδαστή του και ηθοποιό, Νικ. Στραβοπόδη, ύστερα από την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του βιασμού και ενώ το υπό διερεύνηση αδίκημα του βιασμού ήταν μία ανάσα πριν την παραγραφή του, αφού ως αρχικός χρόνος τέλεσης είχε αναφερθεί το έτος 2006. Ωστόσο, όταν η υπόθεση έφτασε στο στάδιο της ανάκρισης, ο μηνυτής κατέθεσε ως χρόνο τέλεσης της πράξης το 2005, με αποτέλεσμα το αδίκημα να χαρακτηριστεί παραγεγραμμένο. Έτσι, ήταν μονόδρομος για τον τακτικό ανακριτή που χειριζόταν την υπόθεση, η αρχειοθέτηση της υπόθεσης.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις