Αποφυλακίστηκε ο Απόστολος Λύτρας

Διαβάζεται σε 3'
Αποφυλακίστηκε το απόγευμα ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας
Αποφυλακίστηκε το απόγευμα ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας EUROKINISSI

Εκτός των φυλακών Κορίνθου όπου κρατούταν ο Απόστολος Λύτρας. Οι περιοριστικοί όροι και οι πρώτες δηλώσεις του.

Αποφυλακίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης (12/09) ο ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας, ο οποίος θα δικαστεί τελικά για το αδίκημα της ενδοικογενειακής επικίνδυνης σωματικής βλάβης από πρόθεση σε βαθμό πλημμελήματος.

Η αδελφή του, η πρώτη σύζυγός του και οι κόρες τους βρέθηκαν στις φυλακές Κορίνθου όπου ήταν κρατούμενος το τελευταίο διάστημα και τον παρέλαβαν.

Στις πρώτες του δηλώσεις εξερχόμενος της φυλακής, ο κ. Λύτρας σημείωσε: «Θα τα πούμε εν καιρώ. Το μόνο που θέλω να ευχαριστήσω είναι τους δικηγόρους μου, την οικογένειά μου και τους συναδέλφους μου όλους οι οποίοι μου συμπαραστάθηκαν σε αυτή τη δυσκολία».

Σημειώνεται ότι μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, ο  νομικός θα δικαστεί τελικά για πλημμέλημα.

Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, με βούλευμά του, υιοθέτησε την αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση. Έκρινε πως θα πρέπει να αρθεί η προσωρινή κράτηση που είχε επιβληθεί σε βάρος του κατηγορούμενου και να αντικατασταθεί με συγκεκριμένους περιοριστικούς όρους.

Συγκεκριμένα, οι τρεις δικαστές όρισαν για τον Απ. Λύτρα μεταξύ άλλων: απαγόρευση προσέγγισης της συζύγου και της οικίας της σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων, απαγόρευση επικοινωνίας μαζί της άμεσα ή έμμεσα με την χρήση τεχνικών μέσων ή μέσω τρίτων.

Επίσης, διατάσσει τον Απ. Λύτρα να λάβει μέρος σε συμβουλευτικό – θεραπευτικό πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Αλληλεγγύης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε ζητήματα αντιμετωπίζει.

Οι δικαστές πάντως, λαμβάνοντας υπόψη την ύπαρξη ενός ανήλικου παιδιού, διατάσσουν η επικοινωνία να γίνεται πληρεξουσίων δικηγόρων. Αναφορικά με την επικοινωνία των γονέων με το παιδί, ορίζεται πως η παράδοση και παραλαβή του παιδιού από τη μητέρα του ή από άτομο που αυτή έχει εξουσιοδοτήσει θα λαμβάνει χώρα έξω από το ΑΤ του τόπου κατοικίας της τελευταίας. Μάλιστα, κατά παράδοση – παραλαβή του παιδιού, ο δικηγόρος δεν έχει το δικαίωμα ούτε να απευθύνεται στο σύνοδο του παιδιού.

Μετατροπή του κακουργήματος

Ως προς την πράξη για την οποία ο δικηγόρος καλείται να καθίσει στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, τελικά το δικαστικό συμβούλιο έκρινε πως θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος με την κατηγορία της ενδοοικογενειακής επικίνδυνης σωματικής βλάβης από πρόθεση σε βαθμό πλημμελήματος.

Ουσιαστικά μετέτρεψε το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, καταλήγοντας πως δεν συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν οι ενέργειες του Απ. Λύτρα ως κακούργημα.

Να σημειωθεί πως ο εισαγγελέας είχε εισηγηθεί ο Απ. Λύτρας να δικαστεί ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου της Αθήνας για το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης, ζητώντας συγχρόνως την αντικατάσταση της προφυλάκισης του κατηγορούμενου με όρους.

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο του, Πέτρο Πανταζή, “η στάση του Απόστολου Λύτρα, απέναντι στο τραγικό περιστατικό που σημάδεψε την ζωή του και της οικογένειάς του, παραμένει αδιασάλευτη: Ζητεί, ξανά, συγγνώμη από τη σύζυγό του και δηλώνει πως θα κάνει ό’τι είναι απαραίτητο, για τη ψυχική και συναισθηματική προστασία των τέκνων του”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα