Απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου σε άλλους 4 Τούρκους στρατιωτικούς

default image

Η τουρκική Hurriyet μεταδίδει πως η ελληνική επιτροπή ασύλου απέρριψε την αίτηση ασύλου σε τέσσερις από τους στρατιωτικούς που βρέθηκαν στη χώρα μας την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος

Η επιτροπή πολιτικού ασύλου απέρριψε το αίτημα για άλλους τέσσερις από τους οκτώ στρατιωτικούς που προσγειώθηκαν με τουρκικό ελικόπτερο στην Ελλάδα, την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet που δημοσιεύει την είδηση, μετά την απόρριψη αυτή, σε επτά από τους οκτώ στρατιωτικούς έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου με την αιτιολογία πως φαίνεται πως είχαν ενεργό συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Οι δύο ταγματάρχες, τέσσερις λοχαγοί και δύο υπαξιωματικοί δραπέτευσαν με ελικόπτερο και προσγειώθηκαν στη Θράκη, έχοντας αρχικά σκίσει τα διακριτικά ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμος ο βαθμός που κατείχαν στο στράτευμα. Οι οκτώ στρατιωτικοί ζήτησαν άσυλο, την ώρα που η Άγκυρα με δημόσιες τοποθετήσεις ζητούσε την άμεση έκδοσή τους.

Είμαστε έκπληκτοι με τις αποφάσεις της υπηρεσίας ασύλου που εκτός του ότι απορρίπτουν το δίκαιο αίτημα άσυλου μας, μας αποδίδουν τον βαρύτατο χαρακτηρισμό του τρομοκράτη

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πότε και πώς θα γίνει η έκδοσή τους στην Τουρκία, αφού η απόρριψη έχει γίνει σε πρώτο βαθμό. Σύμφωνα με την συνήγορο τους, Σταυρούλα Τομαρά, θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται ώστε να εξεταστεί το αίτημα και σε δεύτερο βαθμό: “Είμαστε έκπληκτοι με τις αποφάσεις της υπηρεσίας ασύλου που εκτός του ότι απορρίπτουν το δίκαιο αίτημα άσυλου μας, μας αποδίδουν τον βαρύτατο χαρακτηρισμό του τρομοκράτη ο όποιος όχι μόνο δεν τεκμαίρεται από κανένα γεγονός αλλά δεν μας έχουν κατηγορήσει ως τρομοκράτες ούτε μέσα στη χωρά μας”.

Κοινή δήλωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

Κοινή δήλωση με την οποία κάνουν λόγο για αποφάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου, που «δεν έχουν ληφθεί βάσει των επιταγών του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου, αλλά καθοδηγήθηκαν από διμερείς πολιτικές ενέργειες» εξέδωσαν σήμερα οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα.

«Ήρθαμε στην Ελλάδα για να γλυτώσουμε τις ζωές μας και δεν επιθυμούμε να γίνουμε εργαλεία εξωτερικής πολιτικής και διμερών συμφωνιών», σημειώνουν στη δήλωσή τους. Σύμφωνα με τους Τούρκους στρατιωτικούς «δεν υπάρχει αίτημα έκδοσής μας στην Ελλάδα από τις 26 Αυγούστου 2016» και προσθέτουν στη συνέχεια: «Δεν έχουμε κατονομαστεί ως “τρομοκράτες” ούτε καν στη χώρα μας, εν τούτοις θεωρούμαστε “τρομοκράτες” από μία ελληνική κρατική υπηρεσία, που μας αποκλείει από τη διεθνή προστασία».

Τέλος, στη δήλωσή τους καταγγέλλουν ότι «δεχτήκαμε πιέσεις από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου να απολύσουμε τη δικηγόρο μας».

Σχετικά με τις παραπάνω καταγγελίες η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου, απαντά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εφόσον οι αιτούντες έχουν στοιχεία για όσα επικαλούνται εναντίον της Υπηρεσίας, τους παρακαλούμε να τα καταθέσουν» και συμπληρώνει: «Όσο για το περιεχόμενο της απόφασης, έχουν δικαίωμα να ασκήσουν προσφυγή».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το πρωί επιδόθηκαν αποφάσεις απόρριψης των αιτημάτων ασύλου για τέσσερις από τους οκτώ στρατιωτικούς, ενώ αρνητικές ήταν και οι αποφάσεις στα αιτήματα συνέχισης της διαδικασίας για άλλους δύο, των οποίων οι υποθέσεις έχουν τεθεί στο αρχείο.

Στις 21 Σεπτεμβρίου είχε εκδοθεί αρνητική απόφαση σε πρώτο βαθμό επί του αιτήματος ασύλου για άλλον ένα από τους οκτώ Τούρκους, ενώ εκκρεμεί να εκδοθεί πρωτοβάθμια απόφαση για τον όγδοο στρατιωτικό.

Να θυμίσουμε πως η αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου στους τρεις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς απορρίφθηκε με απόφαση από τις 21 Σεπτεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα