Απόσυρση του δημοψηφίσματος ζητά η ΓΣΣΕ
Την έντονη αντίθεσή τους με την σημερινή ανακοίνωση της διοίκησης της ΓΣΕΕ, με την οποία ζητά την απόσυρση του δημοψηφίσματος, εκφράζουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας
- 01 Ιουλίου 2015 18:59
Να αποσυρθεί το δημοψήφισμα, ζητά με ψήφισμά της η ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, η οποία συνεδρίασε νωρίτερα σήμερα, προκειμένου να τοποθετηθεί για τις πρόσφατες εξελίξεις.
“Για τη ΓΣΕΕ”, αναφέρεται στο ψήφισμα, “η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων είναι δημοκρατικό, συνταγματικό και αναφαίρετο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών και βρίσκεται εντός των Ευρωπαϊκών παραδόσεων”. Ωστόσο η Συνομοσπονδία χαρακτηρίζει το ερώτημα του δημοψηφίσματος “ψευδεπίγραφο και διχαστικό” και θεωρεί ότι “ο χρόνος διενέργειάς του, η ποιότητα και το περιεχόμενό του ‘καίγεται’ μέσα σ’ ένα πλαίσιο ‘τεχνητών διλημμάτων’ και ‘χρονικών ασφυξιών’ που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και διχασμού της κοινωνίας”.
Η ΓΣΕΕ εκτιμά επίσης ότι “άφρονες επιλογές ακραίων εντός και εκτός Ελλάδα εξωθούν την πατρίδα μας σε περιπέτειες” και προσθέτει ότι είναι αδιαπραγμάτευτα αντίθετη σε κάθε είδους μνημόνιο, με ότι αυτό συνεπάγεται σε βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας και του Ελληνικού Λαού, είτε πρόκειται για μνημόνιο των πιστωτών, είτε της Κυβέρνησης”.
“Αδιαπραγμάτευτη είναι η θέση μας για τη συνέχιση του Ευρωπαϊκού Προσανατολισμού της χώρας, και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ” καταλήγει το ψήφισμα της ΓΣΕΕ.
Έντονη αντίδραση του υπουργείου Εργασίας
Την έντονη αντίθεσή τους με την σημερινή ανακοίνωση της διοίκησης της ΓΣΕΕ, με την οποία ζητά την απόσυρση του δημοψηφίσματος, εκφράζουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας.
Το “ναι”, υποστηρίζουν, σημαίνει “ναι” στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, “ναι” στην περιστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, “ναι” στην περαιτέρω κατεδάφιση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Κατηγορούν επίσης “την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος ότι έχει επιλέξει να μην βρίσκεται στο πεδίο της σκληρής μάχης που διεξάγει η κυβέρνηση για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων” και σημειώνουν καυστικά, ότι “από το πεδίο αυτό, η ΓΣΕΕ απουσίαζε συστηματικά όλους αυτούς τους μήνες της σκληρής διαπραγμάτευσης”.
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι, “η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη της για την πλήρη αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων γνωρίζοντας ότι σε αυτό το πεδίο κρίνεται το μέλλον του κόσμου της εργασίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη μάχη για το “όχι” έως το τέλος, με συμπαραστάτη της κάθε εργαζόμενο και κάθε δημοκράτη”.