Αποτροπιασμός στη Μυτιλήνη – Γραφείο τελετών έβρισκε πελάτες πριν… πεθάνουν

Διαβάζεται σε 4'
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Συνελήφθησαν ο υπάλληλος του “Βοστάνειου” Νοσοκομείου Μυτιλήνης και ο ιδιώτης του γραφείου τελετών, για -κατά περίπτωση- δωροληψία και δωροδοκία. Πώς δρούσε ο τραυματιοφορέας.

Μία μακάβρια υπόθεση που ήταν εξαιρετικά δυσάρεστη για συγγενείς ανθρώπων που μόλις είχαν χάσει την ζωή τους στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο Μυτιλήνης, εξιχνίασε το Εσωτερικών Υποθέσεων και προχώρησε στην σύλληψη ενός 51χρονου τραυματιοφορέα του Νοσοκομείου και ενός 48χρονου ιδιοκτήτη γραφείου τελετών, ενώ συγκατηγορούμενη στην υπόθεση είναι και η 47χρονη σύζυγος του πρώτου, επίσης τραυματιοφορέας στο ίδιο Νοσοκομείο, η οποία δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συλληφθέντες είναι -κατά περίπτωση- δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Προηγήθηκε καταγγελία στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία, οι δύο υπάλληλοι του Νοσοκομείου εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους ως τραυματιοφορείς ενημέρωναν τον ιδιώτη, ιδιοκτήτη γραφείου τελετών, σχετικά με το ποιοι ασθενείς επρόκειτο να αποβιώσουν, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους και αποκόμιζαν χρηματικά ποσά.

Πιο συγκεκριμένα, οι δράστες, έχοντας πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των ιατρών του Νοσοκομείου όπου τηρούνται οι φάκελοι των ασθενών που νοσηλεύονται, πληροφορούνταν ποιοι ασθενείς επρόκειτο να καταλήξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους και ενημέρωναν το προαναφερόμενο γραφείο τελετών. Από αυτή τη διαδικασία ο τραυματιοφορέας αποκόμιζε 100 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, η δραστηριότητά του αυτή λάμβανε χώρα τουλάχιστον τα τελευταία τρία έτη.

Η καταγγελία τέθηκε υπόψη του εποπτεύοντος Αντεισαγγελέα Εφετών που διέταξε τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Πώς δρούσαν οι τραυματιοφορείς

Από το συλλεχθέν προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε στο στάδιο της προδικασίας, τη σταχυολόγηση και αξιοποίηση των καταγεγραμμένων συνομιλιών, την εξέταση μαρτύρων και την κατάσχεση διαφόρων εγγράφων από το Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι, προέβαιναν στη συστηματική διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών που αφορούσαν ασθενείς του Νοσοκομείου, αποκομίζοντας οικονομικά ωφελήματα. Κατά την προδικασία εξακριβώθηκαν συνολικά 74 περιπτώσεις παραβίασης του Υπηρεσιακού Απορρήτου με τη παροχή εμπιστευτικών πληροφοριών στον ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών, έναντι οικονομικού ωφελήματος, πράξεις οι οποίες αντίκεινται στα καθήκοντά τους.

Ειδικότερα, το ζευγάρι των τραυματιοφορέων του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, τουλάχιστον από τον περασμένο Αύγουστο, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους αποκτούσαν πρόσβαση στους ιατρικούς φακέλους ασθενών που περιείχαν, όχι μόνο τα ιατρικά αλλά και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών που νοσηλεύονταν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης, μεταξύ των οποίων η διεύθυνση κατοικίας και τα τηλέφωνα επικοινωνίας των συγγενικών και φιλικών τους προσώπων, ιδιαίτερα εκείνων που είχαν μόλις αποβιώσει ή κατ’ εκτίμησή τους επρόκειτο να συμβεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Εν συνεχεία ενημέρωναν, μέσω τηλεφωνικής συνομιλίας ή γραπτού μηνύματος, τον ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών, παραβιάζοντας το εμπιστευτικό περιεχόμενο των συγκεκριμένων πληροφοριών.

Για τον τερματισμό της δράσης τους προχθές το πρωί οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου ο ένας υπάλληλος και ο ιδιώτης, μετά από νέο περιστατικό παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου που έλαβε χώρα την προηγούμενη ημέρα.

Από τις επακόλουθες έρευνες σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 18.240 ευρώ, τρεις συσκευές κινητών τηλεφώνων, καθώς και έγγραφα και ιδιόχειρες σημειώσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 74 περιπτώσεις παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, από τις οποίες οι 54 αφορούσαν ασθενείς που κατέληξαν, ενώ για τις 26 από αυτές, τη διαδικασία ταφής είχε αναλάβει το γραφείο τελετών του ιδιώτη.

Απολογηθείς ο τραυματιοφορέας, αρνήθηκε τις σε βάρος του κατηγορίες και ανέφερε ότι θα απολογηθεί στον Εισαγγελέα ενώπιον του συνηγόρου του.

Κατά την απολογία του ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών, η οποία ελήφθη παρουσία του συνηγόρου του, αποδέχθηκε, εν μέρει, την γνωστοποίηση των πληροφοριών από μέρους του τραυματιοφορέα, πλην όμως αρνήθηκε την ύπαρξη οικονομικής δοσοληψίας μεταξύ αυτών, παρά μόνον την κάλυψη εξόδων στις κοινωνικές τους συναναστροφές.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα