Αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ διεκδικεί αλλοδαπός από το ελληνικό Δημόσιο

Αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ διεκδικεί αλλοδαπός από το ελληνικό Δημόσιο

Για ποιο λόγο αξιώνει αποζημίωση ύψους περίπου 2.000.000 ευρώ από το ελληνικό δημόσιο ένας αλλοδαπός. Τι υποστηρίζει στην αγωγή που άσκησε

Αποζημίωση ύψους 1.937.000 ευρώ διεκδικεί από το ελληνικό δημόσιο ένας Αλβανός, ο οποίος κατηγορήθηκε και προφυλακίστηκε, άδικα όπως αποδείχτηκε, ως εμπλεκόμενος σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών.

Η περιπέτεια του συγκεκριμένου άνδρα ξεκίνησε τον Μάιο του 2005, όταν ένας ημεδαπός τον ενέπλεξε στην κατάθεση του σε υπόθεση ναρκωτικών. Στο εστιατόριο του ημεδαπού είχε βρεθεί μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης. Στην κατάθεση του ο ημεδαπός υποστήριξε ότι ο Αλβανός του είχε δανείσει χρήματα για να αντεπεξέλθει στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε. Το ποσό που είχε δανειστεί ήταν 15.000 ευρώ και αυτός του επέστρεψε 22.000 ευρώ. Υποστήριξε ότι ο Αλβανός συνέχιζε να κρατάει μια επιταγή και μια συναλλαγματική και τον εκβίαζε προκειμένου να διακινήσει την κοκαΐνη.

Ο Αλβανός, από την πλευρά του, αρνήθηκε κατηγορηματικά όσα υποστήριζε ο ημεδαπός. Κατέθεσε ότι από το τέλος του 1993 εργάζεται στη Pόδο ως οικοδόμος και ότι το 2000 δημιούργησε συνεργείο με τα αδέλφια του. Υποστήριξε ακόμα ότι ο ημεδαπός του είχε ζητήσει 18.000 ευρώ για να τα επενδύσει στο μαγαζί του και εκείνος του έδωσε ως εγγύηση μια επιταγή ύψους 21.500 ευρώ στο όνομά του και μια συναλλαγματική αξίας 3.500 ευρώ. Tα χρήματα, όπως ισχυρίστηκε, τα παρέδωσε σε τρίτο άτομο, το οποίο τα έδωσε στον ημεδαπό.

Ο Αλβανός παρουσίασε και τιμολόγια για τις εργολαβικές εργασίες που έκανε, από τα οποία διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και έτσι αθωώθηκε τον Απρίλιο του 2006 από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου.

Μετά την απόφαση αυτή, ο Αλβανός κατέθεσε αγωγή, με την οποία αξιώνει από το δημόσιο να του καταβάλει 937.000 ευρώ λόγω εξωσυμβατικής ευθύνης για τη ζημία που υπέστη από τις παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες των οργάνων του και το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ ως χρηματική αποζημίωση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη.

Να σημειωθεί ότι το 2008 το Διοικητικό Πρωτοδικείο είχε αποφανθεί ότι αρμόδια για την εξέταση της ένδικης διαφοράς είναι τα πολιτικά δικαστήρια, απορρίπτοντας και το αίτημα του για επιδίκαση προσωρινής αποζημίωσης ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ. Πριν λίγες μέρες το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου απέρριψε ως απαράδεκτη λόγω έλλειψης νομιμοποίησης του δικηγόρου που την υπέγραψε, την αγωγή που είχε ασκήσει ο Αλβανός για την αποζημίωση.

Τι υποστηρίζει στην αγωγή του

“Oι πράξεις της Aστυνομίας Pόδου, της Eισαγγελίας Pόδου, του Aνακριτικού Pόδου και του Συμβουλίου Eφετών Pόδου, είναι παράνομες και καταχρηστικές, καθόσον εξαρχής ήτο προφανώς αβάσιμος και αναπόδεικτος η εις βάρος μου ως άνω βαρύτατη και ατιμωτική κατηγορία.

Οι ανακριτικές αρχές κατά παράβαση του νόμου και συγκεκριμένα του άρθρου 43 KΠΔ δεν έθεσαν, ως όφειλαν, την υπόθεση αυτήν, όσο με αφορά, στο αρχείο, καθώς η κατηγορία σε βάρος μου ήταν εντελώς αβάσιμη, χωρίς έρεισμα στον νόμο και προφανώς αβάσιμη στην ουσία της.

Επιπλέον οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές όλως αυθαιρέτως και κατά παράβαση των ανακριτικών τους καθηκόντων κατά τα άρθρα 239επ, 251επ, 327επ KΠΔ για αντικειμενική και ουσιαστική διερεύνηση της αλήθειας, την υποχρέωση συγκέντρωσης όλων των αποδεικτικών στοιχείων όχι μόνο εις βάρος, αλλά και προς όφελος του κατηγορουμένου και κατά κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του κατηγορουμένου και των διαδικαστικών εγγυήσεων που συγκροτούν το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη, όπως αυτό κατοχυρώνεται στο άρθρο 6 του Συντάγματος και το άρθρο 6 της Eυρωπαϊκής Σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, παρανόμως δεν ερεύνησαν τα προσκομιζόμενα έγγραφα ήτοι τιμολόγια, αποδείξεις, ένορκες καταθέσεις από τα οποία προκύπτει η επαγγελματική μου δραστηριότητα, η οικονομική μου επιφάνεια, η ομαλή επαγγελματική και οικογενειακή μου ζωή και εν γένει η αβασιμότητα των κατηγοριών που στοιχειοθετήθηκαν σε βάρος μου. Επιπλέον κατά παράβαση των ως άνω αρχών και διατάξεων του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου, οι φορείς της δικαιοσύνης δεν κάλεσαν, ενώ μπορούσαν όλως ευχερώς να το πράξουν, καθώς οι κατωτέρω είχαν δηλώσει κάθε πρόθεση να καταθέσουν για την υπεράσπισή μου”.

Πληροφορίες από dimokratiki.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα