Άρειος Πάγος: Συνταγματικό το ‘Μνημόνιο 2’

Άρειος Πάγος: Συνταγματικό το ‘Μνημόνιο 2’
Άρειος Πάγος Eurokinissi

Ο περιορισμός των εγγυήσεων των απολύσεων των εργαζομένων αποσκοπούσε και στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Συνταγματικό και με τη “βούλα” της πλήρους Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, είναι το Μνημόνιο 2 και η 6/2012 Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) που καθιέρωσαν τον περιορισμό των εγγυήσεων των απολύσεων των εργαζομένων. Σύμφωνα με την απόφαση, η κίνηση αυτή σε βάρος των εργασιακών κεκτημένων αποσκοπεί στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων,  ενώ είναι προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των ενισχύσεων.

Η απόφαση ελήφθη από την πλειοψηφία, καθώς έξι μέλη του Αρείου Πάγου μειοψήφησαν, εκφράζοντας αντίθετες απόψεις.

Επί της ουσίας, με το Μνημόνιο 2 καταργήθηκαν οι “ρήτρες μονιμότητας” που προστάτευαν τους  εργαζόμενους, κίνηση που δεν προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος κατά τον Άρειο Πάγο. Συγκεκριμένα καταργούνται “οι ρυθμίσεις που αποκλείουν την τακτική καταγγελία ή την καθιστούν αιτιώδη, εξαρτώντας αυτή από σπουδαίο λόγο ή από συγκεκριμένους λόγους”.

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, το Μνημόνιο 2 και η αντίστοιχη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας, “διαφορετικά στερείται η δυνατότητα εξυγίανσης των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του εργασιακού κόστους”. Μάλιστα, αναφέρεται πως οι ρυθμίσεις αυτές έπρεπε “να υιοθετηθούν πριν την  εκταμίευση των ενισχύσεων και επιβάλλεται η άμεση ενσωμάτωσή τους στην εσωτερική έννομη τάξη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα