ΑΣΕΠ: Η μεγάλη αδικία για τους νησιώτες στον διαγωνισμό της 4ης Μαρτίου

ΑΣΕΠ: Η μεγάλη αδικία για τους νησιώτες στον διαγωνισμό της 4ης Μαρτίου
ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI Eurokinissi

Οι κάτοικοι των νησιών, και ιδιαίτερα των Κυκλάδων, θα υποχρεωθούν σε δαπανηρά ταξίδια για να μπορέσουν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στις 4 Μαρτίου. Τι απαντούν σχετικά πηγές του ΑΣΕΠ.

O διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ο οποίος θα λάβει χώρα στις 4 Μαρτίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν διοργανωθεί ποτέ, αφού δήλωσαν συμμετοχή σχεδόν 108.000 Ελληνες πολίτες.

Θα περίμενε, έτσι, κανείς ότι εξεταστικά κέντρα θα λειτουργούσαν σχεδόν σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας και ότι θα γινόταν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό έτσι ώστε να διασφαλιστούν απολύτως ίσοι όροι για τη συμμετοχή στη δοκιμασία στους συμμετέχοντες ανεξάρτητα από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι. Οι νησιώτες δικαιούνται όχι μόνο να έχουν σοβαρά παράπονα για την αντιμετώπισή τους αλλά και να ισχυρίζονται ότι λογίζονται από την κεντρική διοίκηση ως πολίτες αν όχι δεύτερης, τουλάχιστον ειδικής κατηγορίας.

Εξηγούμαστε: Για το διαγωνισμό της 4ης Μαρτίου δεν υπάρχει ούτε ένα εξεταστικό κέντρο στις Κυκλάδες. Νησιά με σοβαρές σχολικές υποδομές όπως η Σαντορίνη, η Νάξος, η Σύρος, η Πάρος και η Μύκονος δεν μπορούν, κατα τους διοργανώτες, να φιλοξενήσουν εξεταστικό κέντρο.

Οι περισσότεροι κυκλαδίτες λοιπόν, εφόσον επιθυμούν να ακολουθήσουν το …όνειρο της πρόσληψης στο δημόσιο μέχρι τέλους, θα πρέπει να συμβιβαστούν με το ταξίδι στην Αθήνα ή στον Πειραιά το οποίο, ειδικά στις μέρες μας, έχει εξελιχθεί σε πολύ ακριβό σπορ ελέως και της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων.

Πηγές του ΑΣΕΠ τόνισαν στο NEWS 24/7 ότι “από την αρχή καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει ευρεία διασπορά των εξεταστικών κέντρων και να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ενώ στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΑΑΔΕ όπου δήλωσαν συμμετοχή 25.000 περίπου υποψήφιοι δημιουργήθηκαν εξεταστικά κέντρα σε 5 μόνο περιφερειακές ενότητες. Στον τωρινό διαγωνισμό, για 108.000 περίπου υποψηφίους δημιουργήθηκαν εξεταστικά κέντρα σε 43 περιφερειακές ενότητες.

Η δυνατότητα, όμως, διεύρυνσης της διασποράς των σημείων διεξαγωγής του διαγωνισμού δεν είναι απεριόριστη. Και ο λόγος δεν είναι μόνο ο αυτονόητος οικονομικός”.

Αρα, προφανώς ο λόγος είναι ΚΑΙ οικονομικός. Ομως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην περιφέρεια των κυκλάδων για να μπορεί κάποιος να το προσπεράσει τόσο εύκολα. Από τα Επτάνησα, μόνο η Κέρκυρα φιλοξενεί εξεταστικό κέντρο και από τα Δωδεκάνησα μόνο η Ρόδος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο κάτοικος της Κω που έχει δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό θα πρέπει να ταξιδέψει με το καράβι μέχρι τη Ρόδο για να γράψει.

Τα γραφεία του ΑΣΕΠ George Vitsaras / SOOC

“Η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού” τονίζουν πηγές του ΑΣΕΠ “καθόρισε τις περιφερειακές ενότητες και, μετά από σχετική υπόδειξη των Εποπτών των εν λόγω περιφερειακών ενοτήτων, ενέκρινε τα εξεταστικά κέντρα αφού πρώτα εξέτασε τις υπάρχουσες υποδομές των σχολείων εξετάζοντας τα δεδομένα κάθε σχολείου σύμφωνα με την πληροφόρηση που έλαβε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδεία. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τη δυναμικότητα κάθε σχολείου σε σχέση με τους υποψηφίους που θα μπορούσε να υποδεχθεί χωρίς τον ανεπιθύμητο για την περίοδο αυτή συνωστισμό.

Επιπρόσθετα, η Κ.Ε.Δ. έλαβε υπόψη της τις δυνατότητες θαλάσσιας σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους σε σχέση και με τη σύνδεσή τους με την ηπειρωτική χώρα, κατά τη χειμερινή περίοδο, για την εξυπηρέτηση των υποψηφίων των νησιωτικών περιφερειακών ενοτήτων”.

Στην πράξη όμως δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Και το πρόβλημα αυτό θα γίνει πραγματικός μπελάς αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και την Παρασκευή 3 Μαρτίου σηκωθεί, λόγω καιρού, απαγορευτικό. Σ’ αυτήν την περίπτωση τι ακριβώς θα κάνουν οι νησιώτες συμμετέχοντες; Ουδείς, μέχρι στιγμής, έχει απαντήσει με ασφάλεια στο συγκεκριμένο, πολύ λογικό, ερώτημα.

Από τον ΑΣΕΠ μάς υπογράμμιζαν τέλος ότι “σε κάθε περίπτωση, κύριο μέλημα κατά τον σχεδιασμό της διαδικασίας ήταν η διασφάλιση της ακεραιότητας του διαγωνισμού. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι όσο περιορίζεται ο αριθμός των περιφερειακών ενοτήτων και αντίστοιχα των εξεταστικών κέντρων τόσο περισσότερο διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα του όλου εγχειρήματος και η απρόσκοπτη λειτουργία της διαδικασίας”. Θα έλεγε κανείς όμως ότι εν έτει 2023 και με την τεχνολογία πλέον να κάνει θαύματα μάλλον δεν είναι δυνατόν να μπαίνει θέμα ακεραιότητας του διαγωνισμού ακόμα και αν υπήρχε εξεταστικό κέντρο σε κάθε χωριό και πόλη της χώρας.

Για το θέμα που έχει ανακύψει, ειδικά για τις Κυκλάδες, έκαναν παρεμβάσεις στη Βουλή βουλευτές της Περιφέρειας, όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από τη συμπολίτευση (Γ. Βρούτσης). Μέχρι στιγμής όμως, και ενώ απομένουν μόλις 20 ημέρες για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, δεν έχει δοθεί κάποια διέξοδος.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με τον εν λόγω διαγωνισμό δεν αφορούν βέβαια μόνο τον αριθμό και το διαμοιρασμό στην επικράτεια των εξεταστικών κέντρων. Εχουν, επίσης, ανακύψει ζητήματα με το χρόνο διεξαγωγής, που είναι πια πολύ κοντά στην εκλογική αναμέτρηση με ότι αυτό συνεπάγεται αλλά και το σκοπό του αφού δεν αφορά την πλήρωση ήδη προκηρυγμένων θέσεων. Γι’ αυτά όμως θα επανέλθουμε με αναλυτικό ρεπορτάζ τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα