Ασφάλεια στο Facebook

Ασφάλεια στο Facebook

Ο οδηγός του ΜΕΝ 24 για να κάνετε τις σωστές ρυθμίσεις ασφαλείας και να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα.

Ο οδηγός του ΜΕΝ 24 για να κάνετε τις σωστές ρυθμίσεις ασφαλείας και να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα.Αν και ο νέος σχεδιασμός του Facebook δίνει περισσότερες επιλογές στη διαχείριση της πληροφορίας που δεχόμαστε (τι βλέπουμε από τους άλλους) δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά την εξερχόμενη πληροφορία δηλαδή τι μπορούν να δουν οι άλλοι για εμάς. Η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων είναι κάτι που πρέπει να ρυθμίσουμε μόνοι μας αφού οι προεπιλογές ενός λογαριασμού έχουν γίνει με τη λογική της πλήρους ελεύθερης πρόσβασης.




Το Facebook ως εργαλείο



Όταν κάνουμε ρυθμίσεις ασφαλείας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσουμε είναι τι θέλουμε να κάνουμε με το Facebook. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ως κοινωνικό εργαλείο και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο φίλων ή το χρειαζόμαστε ως επαγγελματικό εργαλείο για να προωθήσουμε την επαγγελματική μας δραστηριότητα;



Αν και η μεικτή χρήση είναι μια δυνατότητα, ένα προσωπικό προφίλ πρέπει να ρυθμιστεί διαφορετικά από ένα επαγγελματικό. Στο τελευταίο δε βάζουμε περιορισμούς αλλά δε δημοσιεύουμε προσωπικές πληροφορίες όπως “τι σκέφτεστε;”, προσωπικές φωτογραφίες, βίντεο κ.α. Αντίθετα, σε ένα προσωπικό προφίλ δημοσιεύουμε προσωπικές πληροφορίες αλλά περιορίζουμε την πρόσβαση τρίτων μόνο σε φίλους.




Η προσεκτική επιλογή φίλων



Όσοι είναι φίλοι μας στο Facebook έχουν πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο που δημοσιεύουμε και στις προσωπικές μας πληροφορίες. Αν και μπορούμε να σβήσουμε κάποιον από τη λίστα των φίλων όποια στιγμή θελήσουμε είναι καλύτερα να προσέχουμε εξ αρχής ποιους κάνουμε “προσθήκη”.




Η επιλογή των κατάλληλων ρυθμίσεων στο “Απόρρητο”



Στο Facebook υπάρχουν τέσσερα επίπεδα ασφαλείας. Με φθίνουσα σειρά αυτά είναι: “Μόνο Φίλοι”, “Φίλοι Φίλων”, “Τα Δίκτυα και οι Φίλοι μου” και “Όλοι”. Η προεπιλογή σε όλες τις κατηγορίες είναι “Όλοι” κάτι που δίνει απεριόριστη πρόσβαση στον οποιοδήποτε να αναζητήσει προσωπικές πληροφορίες για εμάς ακόμα και από εξωτερικές μηχανές αναζήτησης όπως το Google. Η αλλαγή αυτών των ρυθμίσεων γίνεται πηγαίνοντας στο μενού Ρυθμίσεις> Ρυθμίσεις λογαριασμού> Προσωπικό απόρρητο> Διαχείριση!



Παρακάτω θα βρείτε κάποιες συστάσεις διαχείρισης των ρυθμίσεων ασφαλείας αν χρησιμοποιείτε το Facebook για κοινωνικούς λόγους!




Προφίλ

Πρόταση:
Μόνο Φίλοι



Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αφήνουμε ελεύθερη την πρόσβαση στο προφίλ μας αφού οι πληροφορίες που περιέχει γίνονται αμέσως διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες. Ρυθμίστε την ασφάλεια στο επίπεδο “Μόνο Φίλοι” για όλη αυτή τη σελίδα που περιλαμβάνει το “Προφίλ”, τις “Βασικές Πληροφορίες”, τις “Προσωπικές Πληροφορίες”, την “Κατάσταση και Σύνδεσμοι”, τις “Φωτογραφίες στις οποίες Απεικονίζεστε”, τα “Βίντεο στα οποία Εμφανίζεστε”, τους “Φίλους” σας, τις “Δημοσιεύσεις Τοίχου”, τις “Πληροφορίες Εκπαίδευσης”, και τις “Επαγγελματικές Πληροφορίες”.




Πληροφορίες επικοινωνίας

Πρόταση:
Κανένας



Στη δεύτερη καρτέλα του “Προφίλ”, θα βρείτε τις ρυθμίσεις για τις πληροφορίες ασφαλείας των στοιχείων επικοινωνίας που έχετε δημοσιεύσει. Εδώ η επιλογή “Όλοι” έχει αντικατασταθεί με το “Κανένας” και είναι η προτεινόμενη επιλογή για μέγιστη ασφάλεια. Εξαίρεση αποτελεί η “Ιστοσελίδα” η οποία δίνει τις τυπικές ρυθμίσεις ασφαλείας. Για αυτή την περίπτωση προτείνεται η επιλογή “Μόνο Φίλοι”.




Αναζήτηση

Πρόταση:
Όλοι



Αν έχετε προστατέψει σωστά τα προσωπικά σας δεδομένα μπορείτε να αφήσετε ελεύθερη την αναζήτηση σας από άλλα άτομα στο Facebook επιτρέποντας τους να δουν όλο το “Περιεχόμενο Αποτελέσματος Αναζήτησης” εκτός από τη “λίστα των φίλων σας”. Θεωρητικά αν κάποιος θέλει να βρει πληροφορίες για εσάς και εσείς έχετε περιορίσει την πρόσβαση, μπορεί να δοκιμάσει να προσθέσει κάποιον φίλο σας και μετά να σας κάνει πρόταση να γίνετε φίλοι.



Λίγο πιο κάτω υπάρχει η προεπιλογή της “καταχώρησης για δημόσια αναζήτηση” που ουσιαστικά βγάζει το προφίλ σας σε μηχανές αναζήτησης όπως το Google. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σας ψάξει κάποιος που δεν έχει καν λογαριασμό στο Facebook. Καλό είναι να μην επιτρέψετε κάτι τέτοιο και να το αποεπιλέξετε.




Νέα και Τοίχος

Πρόταση:
Αποεπιλογή όλων



Όπως αναφέρει και το Facebook, εάν κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια εντός της υπηρεσίας (π.χ. γράψετε κάτι στον τοίχο ενός φίλου) μπορεί να φανεί και στην ενημέρωση “Νέων” ενός κοινού σας φίλου. Εδώ ή προσέχετε τα σχόλια και τις ενέργειες σας ή κάνετε αποεπιλογή σε όλα ώστε όλες σας οι ενέργειες να είναι ορατές μόνο σε αυτούς που απευθύνονται.



Η Εμφάνιση σε Κοινωνικές Διαφημίσεις επιτρέπει δύο επίπεδα ασφαλείας: Το “Μόνο οι φίλοι μου” και το “Κανείς”. Και οι δύο επιλογές είναι σχετικά ασφαλείς!




Εφαρμογές

Πρόταση:
Αποεπιλογή όλων εκτός της φωτογραφίας του προφίλ



Για να χρησιμοποιείται εφαρμογές πρέπει να τους δίνετε υποχρεωτικά την άδεια να αντλήσουν προσωπικές πληροφορίες. Ουσιαστικά μπορείτε να τις ξεγελάσετε επιτρέποντας να αντλούν μόνο την φωτογραφία του προφίλ σας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα