“Ασφαλής υγειονομικά η Ελλάδα”

“Ασφαλής υγειονομικά η Ελλάδα”

"H Ελλάδα είναι μια από τις πλέον υγειονομικά ασφαλείς χώρες της Ευρώπης" δήλωσε ο Κ. Μαρκόπουλος. Kλινικές έρευνες εμβολίου και στις ΗΠΑ

H Ελλάδα είναι μια από τις πλέον υγειονομικά ασφαλείς χώρες της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα από τα Χανιά ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Κώστας Μαρκόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η νέα γρίπη επηρεάσει τον τουρισμό, ο Υπουργός τόνισε ότι τα κρούσματα στην χώρα μας είναι σχετικά λίγα και συνεστησε ψυχραιμία.

Ο κ. Μαρκόπουλος τόνισε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει διάλογος υστερίας για κάτι που θεωρητικά μπορεί να μας συμβεί τον Οκτώβριο, αλλά μπορεί και να μην μας συμβεί. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να βλέπουμε φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν, γιατί αυτός ο διάλογος μεταφέρεται από ξένες πρεσβείες και σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Χρειάζεται λοιπόν αυτοσυγκράτηση, τόνισε.

Ο Υπουργός συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη, τα μέτρα ασφαλείας στις πύλες εισόδου της χώρας είναι από τα πιο ισχυρά από ολόκληρη την Ευρώπη, για αυτό και η αποτελεσματικότητα μας είναι πολύ καλή.

Κόντρα για τη γρίπη

Στο ζενίθ η πολιτική αντιπαράθεση με αιχμή τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την ταχύτατη εξάπλωση της γρίπης, την ώρα που έχουμε το πρώτο κρούσμα στη χώρα που εξελίχθηκε σε πνευμονία, τις δυσοίωνες εκτιμήσεις της Κομισιόν για το εύρος της νόσου αλλά και τις πρώτες κλινικές εφαρμογές του εμβολίου σε χώρες του εξωτερικού.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη σοβαρού σχεδίου απο την κυβέρνηση, έλλειψη συντονισμού όλων των αρμοδίων κυβερνητικών και επιστημονικών παραγόντων και έλλειψη σωστής ενημέρωσης των πολιτών.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι λόγω αυτών των ελλείψεων μία πανδημία ήπιας γρίπης, όπως είναι σήμερα, κινδυνεύει να έχει εξέλιξη με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία των πολιτών, αλλά και τη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι θα έπρεπε ήδη να είχε συσταθεί διϋπουργική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, που θα έχει την συνολική ευθύνη για την διαχείριση της υπόθεσης.

Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει δώσει όλο το βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, αντί να προετοιμαστεί ουσιαστικά για την αντιμετώπισή του.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν άμεση: “Το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να εκμεταλλευτεί το κάθε τι, ακόμη και μια πανδημία, η οποία πλήττει όλες χώρες του πλανήτη, για δικά του μικροκομματικά οφέλη, αποδεικνύει με τρόπο που δείχνει την ανευθυνότητά του, ότι είναι εντελώς ανενημέρωτο”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Ευ. Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει τα όσα αναφέρει το ΠΑΣΟΚ περί έλλειψης σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του νέου ιού της γρίπης.

Ο κ. Αντώναρος πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ “κάνει ότι δεν ξέρει. Προσποιείται ότι δεν έχει συμβεί τίποτα στη χώρα για το θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας της γρίπης, ένα θέμα σοβαρό, που θα συνιστούσα στους υπεύθυνους του συγκεκριμένου τομέα του ΠΑΣΟΚ να μην το χρησιμοποιούν για μικροκομματική εκμετάλλευση. Οι Έλληνες πολίτες τους έχουν καταλάβει. Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα περίμενε κανείς να παρουσιάζει συγκεκριμένα σχέδια, συγκεκριμένες προτάσεις. Αντί γι αυτό το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εξαντλούν όλη τους την φαντασία στην διατύπωση ευχολογίων, πολεμικών θέσεων,οι οποίες δεν εξυπηρετούν ούτε τον τόπο, ούτε τον Έλληνα πολίτη”.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η ελληνική πολιτεία έχει επεξεργαστεί κι έχει πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης όλων των ενδεχόμενων συνεπειών της επιδημίας της γρίπης. Και μάλιστα – είπε – αυτό το έχουμε κάνει εγκαίρως. Έχουμε ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες, σε όλα τα στάδια, για το τι κίνδυνοι ενδέχεται να προκύψουν, πώς θα αντιμετωπιστούν, τι θα γίνει όταν έρθει η ώρα.

“Το να δημιουργεί κανείς, με άναρθρες κραυγές, κλίμα πανικού, δεν εξυπηρετεί κανένα. Εξυπηρετεί ενδεχομένως τις μικροκομματικές έγνοιες, τους μικροκομματικούς σχεδιασμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι Έλληνες πολίτες όμως, ξέρουν πάρα πολύ καλά από την ενημέρωση που τους γίνεται καθημερινά και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και άλλων υπουργείων και φορέων που εμπλέκονται ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα” συμπλήρωσε.

Επισήμανε επίσης ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί όλες τις χώρες, άλλες λιγότερο κι άλλες περισσότερο, εξαρτάται αυτή τη στιγμή πολύ κι από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα. “Ας μη δημιουργούν λοιπόν κάποιοι δράκους υπερβολικούς εκεί όπου δεν υπάρχουν, για να αποσπάσουν την προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών από άλλες γκάφες τις οποίες κάνουν”.

Κληθείς να διευκρινίσει ποιες είναι οι γκάφες του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αντώναρος είπε πως δεν έχει κάτι να προσθέσει, καθώς νομίζει πως τις γκάφες του ΠΑΣΟΚ τις έχει εμπεδώσει καλά ο ελληνικός λαός.

Στην ανταπάντησή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Ευ. Αντώναρου, δήλωσε:
  
“Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η κυβέρνηση που εκπροσωπεί, πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να μεταχειρίζονται τους Έλληνες πολίτες ως ιθαγενείς, στους οποίους μπορεί κανείς να μοιράζει χάντρες και καθρεφτάκια. Ποιον ακριβώς κοροϊδεύει, όταν παραπέμπει σε γενικόλογα στρατηγικά κείμενα αντιμετώπισης της γρίπης του 2005 και του 2006;

Και αν εν πάσι περιπτώσει υπάρχει, όπως ισχυρίζεται, ένα πλήρες επικαιροποιημένο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης», με συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τις κρατικές υπηρεσίες, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, τα σχολεία, το στρατό και την αστυνομία, τους διαφορετικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, γιατί δεν το δημοσιοποιούν;

Μέχρι τότε θα είναι έκθετοι απέναντι στους Έλληνες πολίτες” κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Το πινγκ πονγκ των δηλώσεων συνεχίστηε με την κυβερνητική απάντηση: “Αντί ο κ. Παπακωνσταντίνου να ενημερώνει σωστά τον Αρχηγό του και να μην τον εκθέτει, αγνοώντας ότι έχει συσταθεί ήδη η Διυπουργική Επιτροπή για τη γρίπη, αναλίσκεται σε άνευ ουσίας σχόλια” σημειώνει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

Στα 520 τα κρούσματα

Τις τελευταίες 6 ημέρες καταγράφηκαν 208 κρούσματα της νέας γρίπης, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 520. Σύμφωνα με τους ειδιούς πάντως, ο αριθμός δεν εμπνέει ανησυχία. “Τα επιδημιολογικά δίκτυα που καταγράφουν γενικά τη γρίπη, είτε είναι εποχική είτε η νέα γρίπη, δεν έχουν δείξει αύξηση της νόσου στην Ελλάδα. Μπορεί να γίνεται λόγος επειδή έχουμε ένα άγνωστο στέλεχος του ιού, αλλά έχουμε ίσο αριθμό ασθενών που είχαμε και πέρυσι την ίδια εποχή” ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και σύμβουλος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Σωτήρης Τσιόδρας στα ” Νέα“.

Εν τω μεταξύ, κρίσιμη και σταθερή κρίνεται η κατάσταση του 33χρονου που νοσηλεύεται με πνευμονία στο Ηράκλεο της Κρήτης. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο ασθενής εμφάνιζε συμπτώματα για 7 ημέρες πριν πάει στο νοσοκομείο όπου και εξετάστηκε και βρέθηκε θετικός στον ιό.

Θετικός στον ιό της γρίπης αλλοδαπός που επέβαινε σε τουριστικό σκάφος

Θετικός στον ιό της γρίπης βρέθηκε ύστερα από εξετάσεις σε ιδιωτικό νοσοκομείο του Πειραιά όπου κατέφυγε μόνος του, μετά την έντονη αδιαθεσία που είχε, 59χρονος άνδρας από το Κουβέιτ, ο οποίος μαζί με άλλους τρεις αλλοδαπούς πραγματοποιούσε κρουαζιέρα με το υπό σημαία Κεϋμάν τουριστικό σκάφος “Sea Breeze” που κατέπλευσε στη μαρίνα Ζέας από τη Μύκονο.

Σύμφωνα με το ΥΕΝΑΝΠ, λίγο μετά τον κατάπλου, ο 50χρονος Κουβετιανός που είναι ιδιοκτήτης του σκάφος αισθάνθηκε δύσπνοια. Έτσι με έναν Τούρκο υπήκοο που επέβαινε στο σκάφος μαζί του και με άλλους δύο Φιλιππινέζους, ο 59χρονος άνδρας μετέβη στο νοσοκομείο όπου μετά τις απαραίτητες εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι πάσχει από την γρίπη τύπου Α.

Αφού του χορηγήθηκαν τα φάρμακα οι γιατροί του συνέστησαν να επιστρέψει και να παραμείνει κλινήρης στο σκάφος του, που ήδη φυλάσσεται από λιμενικούς.

Οι υπόλοιποι τρείς αλλοδαποί που ήταν το πλήρωμα του σκάφους υπεβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις αλλά τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, ενώ ενημερώθηκαν ήδη το υπουργείο Υγείας και η Νομαρχία Πειραιά.

Τι λένε οι ειδικοί

O Παναγιώτης Μπεχράκης, καθηγητής Πνευμονολογίας και μέλος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη νέα γρίπη τονίζει στην εφημερίδα ” Ελευθεροτυπία” ότι “δεν έχει κανείς λόγο να κατευθύνει τη ζωή του με γνώμονα την αποφυγή του ιού. Σημασία έχει να είμαστε προετοιμασμένοι να τον αντιμετωπίσουμε”.

“Δεν υπάρχουν οδηγίες πώς να μην κολλήσει κανείς τη νέα γρίπη” πρόσθεσε. “Υπάρχουν οι κανόνες υγιεινής. Ωστόσο, θεωρούμε δεδομένο ότι όλοι θα έρθουν σε επαφή με τον ιό, κάποιοι δεν θα αρρωστήσουν, κάποιοι θα αρρωστήσουν και από αυτούς κάποιοι θα νοσηλευτούν. Δεν έχει νόημα να μην κάνει κανείς πράγματα για να μην κολλήσει. Ο ιός έχει διαχυθεί παντού”.

Παράλληλα, ο κ. Μπεχράκης συνιστά “νηφαλιότητα και ψυχραιμία” και ανέφερε ότι “με βάση τα σημερινά χαρακτηριστικά του ιού, έχει επιβεβαιωθεί ότι η νέα γρίπη είναι ήπια και αυτοπεριοριζόμενη νόσος στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων”.

Στη νέα φάση προστασίας ασθενών, κοβικό ρόλο έχει η άμεση παραμονή στο σπίτι των ασθενών με συμπτώματα γρίπης χωρίς να χρειάζεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση για το εάν πρόκειτα για τη νέα γρίπη ή για άλλη ιογενή λοίμωξη, προσθέτει.

Ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Παναγιώτης Ευσταθίου, δήλωσε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ότι τα τεστ για τον ιό πραγματοποιούνται μόνο σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Παράλληλα, έκανε έκκληση προς τους πολίτες να απευθύνονται σε γιατρό όταν αντιληφθούν συμπτώματα που επιμένουν (δυσκολία αναπνοής, υψηλός πυρετός) ή έχουν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Για τα σχολεία υπογράμμισε πως, εάν υπάρξουν αυξημένες περιπτώσεις κρουσμάτων, ενδέχεται να κλείσουν ορισμένα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο κλεισίματος ή παράτασης των θερινών διακοπών.

Ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, επιδημιολόγος ΚΕΕΛΠΝΟ, σε χθεσινοβραδινή του συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι τόνισε πως η κατάσταση θα χειροτερέψει εάν και εφόσον έρθει δεύτερο κύμα γρίπης κατά τον ερχόμενο φθινόπωρο. Τα μέτρα που έχουν παρθεί στα αεροδρόμια της χώρας, ενόψει της τουριστικής περιόδου είναι αρκετά, αλλά δεν είναι επαρκή για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έδωσε συμβουλές τονίζοντας ότι καθένας από εμάς θα πρέπει να προσέχει τον εαυτό του και αν παρουσιάσει τα κλασικά συμπτώματα της γρίπης όπως είναι δηλαδή υψηλός πυρετός (κάποιες φορές), βήχας, φτέρνισμα, πόνος στο λαιμό, μυαλγίες θα πρέπει να  καλέσει κάποιον γιατρό για να ενημερωθεί.

“Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο αν πρώτα δεν μας το έχει συστήσει ο γιατρός μας” υπογράμμισε.

“Ίσως η Ελλάδα γίνει μία απέραντη εντατική, ίσως το δεύτερο αναμενόμενο και πολυσυζητημένο κύμα της γρίπης να μην φθάσει ποτέ. Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα συμβεί ανέφερε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε ευελπιστώντας όλα τα σενάρια αντιμετώπισης της γρίπης να μείνουν στα χαρτιά και να μην βλέπουμε με καχυποψία κάθε έναν που φτερνίζεται” ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμωξιολογίας κ. Μαρία-Ελένη  Γιαμαρέλλου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ” Τα Νέα” ανέφερε ότι δεν αποτελούν τόπο μετάδοσης της νέας γρίπης τα ελληνικά νησιά, εάν δεν παραμένουμε σε κλειστά μπαράκια, αλλά σε ανοιχτούς χώρους.

Αναφορικά με τους τρόπους μετάδοσης η καθηγήτρια έκανε λόγο για μετάδοση με μολυσμένα σταγονίδια που μεταφέρονται είτε με τον βήχα ή το φτέρνισμα, είτε με την επαφή των χεριών με τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη αφού έχουμε αγγίξει μολυσμένες επιφάνειες. Παράλληλα, η όποια σωματική επαφή ευνοεί και την ανταλλαγή των σταγονιδίων.

Αναφορικά με τους ασθενείς, ανέφερε ότι πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους για διάστημα 7-10 ημερών, αφού η ξεκούραση βοηθά στην ταχεία ανάρρωσή τους.

Παράλληλα συμβουλεύει όσους προτίθενται να γίνουν γονείς να μην το αναβάλουν για αργότερα, τουλάχιστον για λόγους γρίπης.

Εξάπλωση λόγω καλοκαιριού βλέπει η Κομισιόν

Ο ρυθμός εξάπλωσης της νέας γρίπης Α (H1N1) θα επιταχυνθεί αυτό το καλοκαίρι στην Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω του τουρισμού και η θνησιμότητα υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί το φθινόπωρο, όταν η πανδημία θα συνδιαστεί με την εποχική γρίπη, προειδοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Στις αρχές Οκτωβρίου θα συγκληθεί ένα έκτακτο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ” ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, ανακοίνωσε σήμερα η επίτροπος σε θέματα υγείας Αντρούλα Βασιλείου σε συνέντευξη Τύπου.

“Περιμένουμε μία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων λόγω της τουριστικής κίνησης”, εξήγησε.

“Η έλευση της εποχικής γρίπης τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο μαζί με την πανδημία θα έχει ως αποτέλεσμα μία επιτάχυνση του ρυθμού εξάπλωσης του ιού Α (H1N1) και μία αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας”, πρόσθεσε η επίτροπος.

“Η πανδημία”, είπε, “εξαπλώνεται ταχύτατα στον κόσμο. Στις 09.00 σήμερα το πρωί, είχαν διαγνωσθεί 17.189 κρούσματα στην ΕΕ, με 29 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο και 4 στην Ισπανία”.

“Εκτός ΕΕ έχουν διαγνωσθεί 149.364 κρούσματα και (έχουν καταγραφεί) 810 θάνατοι”, είπε ακόμα. “Η θετική πλευρά είναι ότι το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει σχετικά μικρό. Ομως κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί ο ιός βραχυπρόθεσμα”, κατέληξε.

Κλινικές έρευνες για εμβόλιο και στις ΗΠΑ

Κλινικές δοκιμές για δύο υποψήφια εμβόλια της νέας γρίπης Α αναμένεται να ξεκινήσουν και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NHI). 

Οκτώ πανεπιστημιακά ερευνητικά νοσοκομεία θα συμμετάσχουν στις δοκιμές, οι οποίες θα ξεκινήσουν γρήγορα, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να ετοιμάσουν το εμβόλιο πριν από το φθινόπωρο όταν και προβλέπεται πιθανή έξαρση της γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο. 

Οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν στο “κοντινό μέλλον” ανέφερε το NHI, χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, αν και υπολογίζεται να ξεκινήσουν στα μέσα Αυγούστου. 

Οι δοκιμές θα διευκρινίσουν αν χρειάζονται μία ή δύο δόσεις των 15 μικρογραμμαρίων του εμβολίου για τον ιό Η1Ν1 ώστε να επιτευχθεί η ανοσία σε υγιείς ενήλικες εθελοντές (από 18 έως 64 ετών) καθώς σε μεγαλύτερους ανθρώπους (άνω των 65 ετών). 

Οι δόσεις θα χορηγηθούν για 21 ημέρες, ενώ δοκιμές θα γίνουν και σε υγιή παιδιά (από 6 μηνών μέχρι και 17 ετών).

Η Αυστραλία, η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα της νέας γρίπης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ξεκίνησε χθες τις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο κατά της γρίπης Α, ανακοίνωσε κυβερνητική πηγή. 

Στο μεταξύ, μια κινεζική φαρμακευτική εταιρεία άρχισε τις πρώτες, στην Κίνα, κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου κατά του ιού H1N1, οι οποίες θα διαρκέσουν δύο μήνες, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Στα 2.100 κρούσματα το Χονγκ Κονγκ

Ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης των χοίρων στο Χονγκ Κονγκ ξεπέρασε τα 2.000 μετά την καταγραφή 127 μέσα σε μια ημέρα, γράφει η εφημερίδα South China Morning Post σήμερα Πέμπτη.

Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη έφθασε, έτσι, τους 2.091, εκ των οποίων επτά βρίσκονται σε κρίσιμη ή σοβαρή κατάσταση, αναφέρει η εφημερίδα. Πέραν των ασθενών αυτών, 28 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σε σταθερή κατάσταση.

Σύμφωνα με το Κέντρο για την Προστασία της Υγείας στα νέα κρούσματα περιλαμβάνονται 64 άνδρες και αγόρια και 63 γυναίκες και κορίτσια 9 μηνών έως 67 ετών.

Το Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα την 1η Μαΐου. Ο χθεσινός αριθμός νέων κρουσμάτων αποτελεί ρεκόρ.

Περιορισμός προσκυνήματος στη Μέκκα

Προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της νέας γρίπης, οι υπουργοί Υγείας των αραβικών χωρών που συναντήθηκαν σήμερα στο Κάιρο υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), συμφώνησαν στον περιορισμό του ετήσιου προσκυνήματος των πιστών στη Μέκκα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αιγύπτου στον ΠΟΥ, τα μέτρα που συμφωνήθηκαν υπόκεινται στην έγκριση των χωρών που συμμετείχαν στη συνάντηση και περιλαμβάνουν περιορισμούς που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, οι πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες και τα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Stop στο δισκοπότηρο


Δύο αρχιεπίσκοποι με σημαντική επιρροή στην Αγγλικανική Εκκλησία συνέστησαν σήμερα να διακοπεί η χρήση του δισκοπότηρου κατά τη θεία μετάληψη για να περιοριστεί η διάδοση της νέας γρίπης Α (H1N1), που είναι γνωστή και ως γρίπη των χοίρων.

Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς και ο αρχιεπίσκοπος του Γιορκ Τζον Σεντάμου συνιστούν σε επιστολή που απηύθυναν προς όλους τους επισκόπους της Εκκλησίας τους να ανασταλεί η χρήση του δισκοπότηρου κατά τη θεία μετάληψη. Σύμφωνα με την αγγλικανική παράδοση, εκτός από την όστια, ο ιερέας προσφέρει στους πιστούς να πιουν μια γουλιά κρασί από το δισκοπότηρο. Έτσι στη διάρκεια της λειτουργίας το δισκοπότηρο περνάει από στόμα σε στόμα. 

Όμως το υπουργείο Υγείας “μας συμβούλευσε πρόσφατα ότι, σε περίπτωση πανδημίας, είναι συνετό να πάρουμε προφυλάξεις για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου με το να μην μοιράζονται οι πιστοί το ίδιο δοχείο φαγητού ή ποτού”, γράφουν οι αρχιεπίσκοποι στην επιστολή τους που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Αγγλικανικής Εκκλησίας στο Ίντερνετ.

“Ακολουθώντας αυτή τη συμβουλή, συνιστούμε σ’ αυτούς που προσφέρουν τη θεία μετάληψη να διακόψουν τη χρήση του δισκοπότηρου όσο διαρκεί το κύμα της πανδημίας γρίπης”, προσθέτουν. 

Στους ιερείς που θα ήθελαν παρ’ όλα αυτά να συνεχίσουν να προσφέρουν το κρασί, οι αρχιεπίσκοποι συνιστούν να βρέχουν σ’ αυτό την όστια πριν την αποθέσουν στα χέρια των πιστών. Η πρακτική αυτή ακολουθείται ευρέως από την Αγγλικανική Εκκλησία της Αφρικής, διευκρινίζουν οι αρχιεπίσκοποι. 

Συνιστάται επίσης στους ιερείς να απολυμαίνουν προσεκτικά τα χέρια τους πριν από τη μετάληψη. 

Η Βρετανία είναι μία από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη νέα γρίπη Α, καθώς 31 άνθρωποι έχουν πεθάνει εκεί από την ασθένεια αυτή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα