Ασφυκτικός έλεγχος, μέτρα και κρίσιμες συμφωνίες για ομόλογα

Ασφυκτικός έλεγχος, μέτρα και κρίσιμες συμφωνίες για ομόλογα

Με την αυριανή επίσκεψη του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν στην Αθήνα και την προετοιμασία της συνάντησης Παπανδρέου-Μέρκελ την Παρασκευή

Ίσως στην πιο κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία μπαίνουμε από αύριο, με την επίσκεψη του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν.

Ο κ. Ρεν θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας είναι ικανά να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί. 

Συγκεκριμένα ο επίτροπος θα έχει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, τον υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο. 

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση αυτών των συναντήσεων θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.

Η άφιξη του Όλι Ρεν θα σηματοδοτήσει και την ανακοίνωση νέων σκληρών μέτρων για τον περιορισμο του ελλείμματος κατά 4% το 2010.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα έχουν ήδη αποφασιστεί και το αργότερο μέχρι την Τετάρτη θα ανακοινωθούν. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αύξηση του ΦΠΑ, επιπλέον φόρος στα καύσιμα, μείωση των δημόσιων επενδύσεων και περαιτέρω περικοπή στα επιδόματα. Ερωτηματικό παραμένει ο 14ος μισθός, την κατάργηση του οποίου προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση, λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων.

Με τα νέα μέτρα στην τσέπη, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Παρασκευή 5 Μαρτίου το Βερολίνο, μετά από πρόσκληση της Άνγκελα Μέρκελ.

Η συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ αναμένεται να βάλει τέλος στον “πόλεμο” που ξεκίνησε με αφορμή τα επικριτικά δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου για την ελληνική οικονομία.

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά πλέον η στήριξη προς την ελληνική οικονομία να πάρει μια πιο συγκεκριμένη μορφή, η οποία είναι ακόμα υπό συζήτηση.

Η επίσκεψη του προέδρου της Deutshe Bank στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη και η πρόσκληση προς τον κ. Παπανδρέου από την Καγκελάριο Μέρκελ δείχνουν ότι πλέον το Βερολίνο εξετάζει την άμεση παρέμβαση ώστε να προστατευθεί η Ελλάδα και κατ’ επέκτασιν η ευρωζώνη.

Οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και το Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η ΕΕ μπορεί και θα προβεί στις σωστές ενέργειες, ώστε να διασφαλίσει μια αποτελεσματική απάντηση στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Σε περίπτωση όμως που από τη συνάντηση της Παρασκευής δεν προκύψει κάτι συγκεκριμένο ως προς τον τρόπο βοήθειας, τα σενάρια για προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα φουντώσουν με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το ευρώ και το κύρος της ΕΕ.




 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα